АКТУЕЛНО

Албански премијер долази у Београд: Тема посете – „признање Косова“ и састанак са Вучићем


ТИРАНА – Премијер Албаније Еди Рама посетиће Београд 22. октобра што ће бити прва посета албанског премијера Србији после 68 година, потврдио је данас министар спољних Албаније Дитмир Бушати.

03.10.2014. СРБИН.инфо, за ФБР приредила Биљана Диковић

edi-rama-700x522

Посету албанског премијера раније данас је најавио и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Бушати је рекао, како је пренео АП, да ће међу темама посете Раме Србији бити „положај албанске мањине у Прешеву на југу Србије и признање независности Косова“.

АП подсећа да Београд није признао „независност Косова“.

Премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама састали су се крајем августа у Берлину на конференцији о Западном Балкану којој су присуствовали лидери земаља у региону.

Рама је тада рекао да је прихватио позив српског колеге и да ће 22. октобра посетити Београд.

“Постоји низ тема о којима морамо да разговарамо и много потенцијала за сарадњу”, објаснио је тада Рама, додајући да је та сарадња важна за цео регион, али и билатерално за две земље.

Вучић је такође тада новинарима у Берлину пренео очекивање да ће састанак са шефом албанске владе бити разговор одговорних људи о озбиљним темама.

“Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију”, рекао је Вучић.

Последњи албански државник који је посетио Београд био је Енвер Хоџа 1946. године.

(Танјуг)

1 reply »

  1. Ја написах књигу – „Бивши Срби Шиптари“ и обавестих све државне установе, редакције и научне установе, али нико ту књигу не подржа. А у њој су западни извори о чињеници, да су Ватикан, Аустрија и Турска нагнали 80% предака данашњих Шиптара (који су били православни Срби), да прихвате ислам, науче шиптарски језик и да се представљају за Шиптаре. Ја више нисам могао уцинити – остало је обавеза српских држава, српских научних установа и српског народа.
    Поздрав, С. Јарчевић

    Свиђа ми се