АКТУЕЛНО

ОКРУГЛИ СТО – ИЗБОРИ У РС: Национални консензус или раскол


БЕОГРАД – Избори у Републици Српској 12. октобра имају посебну важност и судбински могу да одреде положај Српске у окружењу и међународној заједници, услед чега је неопходна мудрост и разумевање у циљу очувања националног интереса, сложни су у оцени учесници панела „Избори у Републици Српској – национални консензус или раскол“.

07.10.2014. НОВОСТИwww.mc.rs, за ФБР приредила Биљана Диковић

Уз упозорење да су током предизборне кампање непотребно нарасле тензије које превазилазе „здраву“ политичку конкуренцију, аналитичари друштвених прилика у Републици Српској наглашавају да је много важнијих тема којима је потребно посветити пажњу, не првенствено криминалу и корупцији.

Тако председник Центра за стратешку сарадњу из РС Предраг Николић на скупу у Београду подсећа да је Српска њихов „једини геополитички добитак“ и жеља је (и грађана и власти) да опстану на подручју БиХ и да буду спречени сви, евентуални, сукоби којима могу да допринесу тензије и за време кампање.

„Намеће нам се лажна историја, бројне су фрустрације код обичног човека и треба да снажно устанемо против искривљавања историјских чињеница, без обзира на противљење муслиманске елите“, наводи Николић и додаје да би, када би сада био дозвољен референдум, 90 одсто популације у РС се изјаснило за њену независност.

Наглашава и да и са овог скупа треба послати јасну поруку да не сме бити унутрашњег раскола, већ треба радити на јачању Српске, а да нова власт своје деловање треба да гради на темељима које је поставила претходна под лидерском „палицом“ Милорада Додика.

Са Николићевом оценом слаже се и председник Центра за развој међународне сарадње из Београда Стевица Деђански и додаје да је изузетно важно да избори протекну у реду, тензије спласну и постизборни процес протекне без омаловажавања резултата, „какви год били“.

Деђански посебно упозорава опозицију да јој власт не сме бити изнад јединствених интереса јер, наглашава, „циљ није бити на власти, већ сачувати Српску“ и на том путу наставити сарадњу са пријатељима, пре свега Србијом и Русијом, уз подршку Додиковим настојањима да национално ојача РС.

„Додикова политика на спољно-политичком плану је добра, а оно што се дешава на унутрашњем нивоу треба поправити уласком опозиције у власт. Позиција и опозиција треба да седну за сто, направе владу у интересу Српске“, порука је Деђанског.

Аналитичари Драгомир Анђелковић и Бранко Радун подсећају и на немире у БиХ почетком године који су за циљ, између осталог, имали и да се тензије прошире на РС.

„То се није десило, али ништа није случајно, ни изјаве европских политичара, ни потпаљивање немира, ни прављење паралела са Украјином, ни циљ да се друштво паралише и Српска сведе на пуку форму… Српско јавно мњење треба да буде свесно да политичке поделе не треба да воде расколу. Кључ одбране наших интереса је слога и очување континуитета“, упозорава Анђелковић.

Да је овај тренутак за судбину Републике Српске од великог значаја наглашава и Радун и поручује да РС „нема право на грешку“, јер нема величину и ресурсе какаве је, примера ради, имала Србија током петооктобарског преврата.

„Република Српска не сме себи да допусти луксуз унутрашњих превирања, јер ће бити збрисана. Потребна је мудрост и разумевање ризика, позиција и опозиција морају да постигну неку врсту договора о националном консензусу по питањима од националног интереса. Видећемо шта ће ови избори донети“, опрезан је Радун пред предстојеће опште изборе у БиХ.

Округли сто „Избори у Републици Српској – национални консензус или раскол“ организовали су Центар за стратешку сарадњу из Републике Српске и Центар за развој међународне сарадње из Београда.

***

Округли сто су организовали Центар за стратешку сарадњу из Републике Српске и Центар за развој међународне сарадње из Београда. Говорили су:

 • др Предраг Николић, председник Центра за стратешку сарадњу из Републике Српске
 • др Стевица Деђански, председник Центра за развој међународне сарадње из Београда
 • мр Драгомир Анђелковић, извршни директор Центра за развој међународне сарадње из Београда
 • Бранко Радун, аналитичар и главни уредник интернет портала Видовдан
 • Мирослав Паровић, Фондација „Достојанство“
 • мр Радован Калабић, аналитичар Центра за развој међународне сарадње из Београда
 • Јован Палалић, директор за међународне односе Центра за развој међународне сарадње
 • Милован Балабан, уредник сајта „Видовдан“
 • Миломир Мандић, програмски директор Форума за одговорну политику
 • Драган Коларевић, аналитичар Центра за развој међународне сарадње из Београда
 • Александар Ђурђев, Фондација „Достојанство“
 • Дане Чанковић, председник Српског народног покрета „Избор је наш“
 • др Драган Петровић, Институт за међународну политику и привреду
 • Мирослав Илић, председник Фондације „Достојанство“

1 reply »

 1. Раскол већ постоји, бар пред изборе. Промотивна реторика то говори. Ипак најјачи адути запада да нас поцјепају је – новац. Неке опозиционе странке су већ потплаћене као Чавићева НДП а могуће и ПДП Младена Иванића. За СДС нисам сигуран. Они су тзв. Савез за промјене. На промотивним наступима и не труде се да укажу на опасност од ратнохушкашког сценарија из кухиње западних амбасада у Сарајеву. Нешто им отуда прија па се не буне. Главна мета им је Додик и СНСД а ако и успију у томе (не дај Боже) Савез за промјене ће увући западног тројанског коња у Српску. И мили моји срби бјежанија из БиХ или ћете бити мета за препродају органа као на Косову и Украјини. Само малоумници не вјерују у такав сценарио.

  Свиђа ми се