АКТУЕЛНО

Гугл наградио новосадску гимназијалку! Ево зашто!


Јована Кондић, ученица другог разреда Гимназије „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, ушла је у финале Гугловог светског такмичења у иновацијама. Њен изум, за који је награђена је потпуно природна и невероватно ефикасна термална изолација на бази цемента, целулозе и зеолита.

08.10.2014. 24 сата, ФБ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Јована Кондић | Фото: Р.Гател

Јована Кондић | Фото: Р.Гател

ИНОВАТОР – Под називом „Google science fair“ ово такмичење у области природних наука сваке године окупља више десетина хиљада младих иноватора од 13 до 18 година. Када се на мапи света нашло 30 тачака одакле долазе финалисти такмичења, уз речи „ово су људи који ће променити свет“, и када је на Балкану засветлео једино Нови Сад, сав Јованин труд и залагање се исплатио.

– Иако нисам победила и отпутовала у Калифорнију, није ми жао. Јер ипак је конкуренција невероватна, а успела сам у својој категорији да уђем у финале.

Послали су ми плакету и захвалницу за мој изум који сам објаснила у научном раду. После сам презентацију рада снимила на скајпу и послала да би могли да га прикажу на додели награда – каже Јована.

Како по истраживањима 45 одсто потрошње енергије у свету одлази на загревање лоше изолованих објеката ова гимназијалка је одлучила да томе стане на крај. Њена термоизолациона плоча једина је потпуно природна, рециклира се и није запаљива. Што је најбоље, израда није уопште скупа.

Јелену наградио Гугл | Фото: Р.Гател

Јелену наградио Гугл | Фото: Р.Гател

Универзални омер за плочу је 500 грама зеолита, 200 грама цемента и 100 грама целулозе за један кубни дециметар.

Када је прошле године кренула у овај пројекат другари су мислили да је „луда“, а кад је одустала од одласка у Немачку на размену ученика како би завршила замишљено, родитељи и професори вртели су главом. Међутим, сада су сви поносни, а она је “себи још једном доказала како треба послушати унутрашњи инстинкт”.

– Следеће што желим да истражујем је генетика и то како можемо помоћу ДНК да утичемо на уништавање разних болести – додаје Јована.

Јована природно-математички смер похађа на немачком језику. Учи још и италијански језик, иде на драмску секцију и тренира одбојку у Клубу “Дунав Волеј”. Волела би да студира у Италији.

Зеолит упија радиоктивне елементе

“Од ове комбинације цемента, целулозе и зеолита, може да се направи и подна изолација, само се ураде другачији омери материјала, како би плоча била чвршћа. Природна је и здрава, а зеолит је одличан јер упија радиоактивне елементе”, каже Кондићева, која је за сада израдила једну плочу као примерак.

***

inZEOLation! My Google Science Fair Project – Jovana Kondic

Објављено је 12.05.2014.

This is an addition to the Summary
—————————————-­—————————————-­—————-

Hello! Thank you for finding time to give me the opportunity to represent you my hard work and dedication!
My name is Jovana Kondic. In my project I’ve created a thermal insulation that is completely environmentally-friendly and ecological, but has a level of energy-saving efficiency close to the efficiency level of insulations made with chemical compounds.
Using the benefits of zeolite micronized powder together put with cellulose and cement I’ve made a product that is non-flammable and a great water and humid absorber.
The testings have showed that it also has a higher value of water vapour permeability than the other known insulations such as polystyrene and mineral rock wool, which confirms success in proving my hypothesis that my natural insulation, which is by the way completely recyclable and reusable, can have even some better performance than the insulations made with chemicals.
Creating it in the way it needs minimal effort to be placed in any kind of building, I am hopefully now a big step closer to contributing to greater use of natural products and saving our beautiful planet!
Thank you very much