АКТУЕЛНО

ПОСТИГНУТ ДОГОВОР: Остаје пет рокова, студенти одустали од протеста!


На састанку министра Срђана Вербића са студентима договорено је да број испитних рокова у школској 2014/15 години остаје пет, а негде и шест

10.10.2014. НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

Фото: Милена Анђела

Фото: Милена Анђела

БЕОГРАД – Министарство просвете постигло је данас договор са студентима и прихватило њихове захтеве поводом измена Закона о високом образовању, па су академци одустали од протеста 13.октобра.

На састанку министра Срђана Вербића са студентима договорено је да број испитних рокова у школској 2014/15 години остаје пет, али студентски парламент факултета, тамо где је то потребно, у договору са управом може да иницира шести рок.

Министарство сматра да је оправдан захтев Студентске конференције универзитета Србије (СКОНУС) да студенти уписани у прву годину студија школске 2010/11 године, односно 2011/12 године задржавају статус из претходне године студија најдуже годину дана по истеку редовног рока студија, саопштено је након састанка.

Један од захтева је да студенти који су високошколску установу уписали 2006. године задрже статус студента и након истека рока двоструког трајања студијског програма.

И овај захтев је прихваћен, јер Закон дозвољава високошколским установама да на писмену молбу дозволи студенту да продужи статус студента.

Министарство ће у наредним данима упутити свим високошколским установама снажну препоруку да искористе ову законску могућност и услише молбе студената, одлучено је на састанку.

Министарство подсећа да високошколске установе немају основ да додатно наплаћују пријаве испита и друге редовне трошкове студирања, јер школарина студента, било да је он финансиран из буџета или се самостално финансира, укључује све трошкове редовног студирања.
„Министарство се у потпуности слаже, као што је раније најављивало, да се што пре почне са израдом новог Закона о високом образовању, уз активно учешће представника СКОНУС-а и СКАШ-а (Студентска конференција академија струковних студија)“, наведено је у саопштењу Министарства.

Министарство и СКОНУС сагласни су да је нужно проналажење дугорочног решења нагомиланих проблема квалитета високог образовања и наставиће разговоре ради решавања бројних питања и проблема у области високог образовања.

БЛОКАДА ФАКЛУТЕТА

Предходно је група студената блокирала Филозофски факултет, а акедемци тврде да неће напустити зграду све док Управа не испуни њихове захтеве.

Међу захтевима су смањење цене пријављивања испита, једногодишње буџетско финансирање апсолвената и да се студентима који су факултет уписали 2006. године дозволи да студије заврше по програму који су уписали.

Учесници блокаде себе називају “самоорганизованим студентским покретом Филозофског факултета”, а преко зграде на Студентском тргу разапети су транспаренти на којима, између осталог, пише “Блокада је у току”, “Стоп пљачки студената”, “Блокада”, “Дођи на збор”, “Ви нас не слушате, ми вас не пуштамо” и “Извините, колико кошта буџет”.

Блокада Филозофског факултета почела је синоћ у 18 сати, а како наводе учесници протеста, на такву меру су се одлучили, јер је Управа факултета донела низ одлука које је обзнанила седам дана пре почетка школске године.

Учесници блокаде јутрос су у изјавама за Танјуг рекли да им се нико из Управе још увек није обратио и да очекују више информација у току дана.

Декан Филозофског факултета Милош Арсенијевић је у краткој изјави Танјугу потврдио да блокада и даље траје, као и да ће током дана бити одржан састанак Управе, након чега ће имати више информација.
Истовремено, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић разговара са представницима студената поводом измена Закона о високом образовању, а од исхода састанка зависиће да ли ће академци организовати протест испред Владе Србије, у понедељак,13. октобра.

1 reply »

  1. Е моји студенти!!!!
    Баш лепо кад вам је САД све потаман!!
    Студенти су одувек били покретачка снага друштва, а ви се види да сте прави болоњци – битно је да сте само присутни

    СРАМОТЕ

    Свиђа ми се