АКТУЕЛНО

МЕДИЈИ И РАСПАД СФРЈ: Оружје утихнуло, али пера и даље пуцају


Др Слободан Вуковић о улози и пропаганди западних гласила у југословенској трагедији. Истина се прекасно чује. Прави циљ су Руси

АКО непријатеља нема, он се може произвести и измислити. То је посао стратега и званичника потпомогнутих маркетиншким агенцијама и блиским, а утицајним, „слободним“ медијима. Ово је теза др Слободана Вуковића, аутора књиге „Етика западних медија – Антисрпска пропаганда и ‘хуманитарна’ интервенција“.

12.10.2014. Борис Субашић-НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

dru-oruzje_620x0

Дело има исто име као његова ранија социолошка студија о медијском рату против Срба, најцитиранија књига из ове области. Вуковић каже да медијски рат још није окончан, иако је оружје утихнуло, па је морао да значајно прошири и истраживање и књигу.

– Кад је реч о Србима и Србији никад ништа није завршено – наглашава др Вуковић. – То показује поплава накнадно написаних публикација о југословенској кризи. Оне су углавном наставиле замагљивање и искривљавање њених узрока и последица. Реч је о наставку уграђивања пропагандних парадигми коришћених током југословенске кризе у норме међународног права и науку.

Он подсећа да је након пада Берлинског зида и комунизма појам непријатеља на Западу био замагљен и неодређен.

– Непријатељ је морао бити брзо пронађен и дефинисан да би се западне земље ујединиле у борби против њега – наставља Вуковић. – Владе држава које су разбијале другу Југославију одабрале су да Србе и Србију прогласе за непријатеље, а затим на њих свалиле и сву кривицу за сукобе. Да би мобилисале своју и светску јавност искористиле су своје најутицајније „мејнстрим“ медије. Тек данас, кад више није могућ повратак на претходно стање, могу се чути и другачији ставови.

Он подсећа да је књига о етици западних медија почела као есеј „Како су нас волели“ с мноштвом цитата из антисрпске пропаганде Запада деведесетих. Они би звучали комично да нису имали трагичне последице и по Србе и по остале Јужне Словене. Након дугогодишњег анализирања огромног броја написа којима су сатанизовани Срби, др Вуковић је написао својеврстан „кувар медијског рата“.

– Још 1994. познати новинар Питер Брок је уочио да су медији у балканском сукобу затајили јер су „постали једна од зараћених страна, која се чак није ни приказивала као неутрална“ – прича Слободан Вуковић.

– Примајући улогу гласноговорника наступајућег глобализма, медији су доминантно утицали, а и данас утичу, на стварање политичких парадигми, вредносних судова и формирање светског јавног мњења. На југословенском преседану утемељено је „ново право“ које је почело непоштовањем суверенитета држава, а проширило се у право на војну интервенцију. Да би добила етичко оправдање у јавности, војна интервенција је еуфемистички названа „хуманитарном“ у име „цивилизације“.

Он објашњава да „цивилизовање“ значи наметање вредносног, политичког и економског система, а да је „ново право“ идеолошка конструкција која настоји да међународно право претвори у право једне државе или коалиције да изводи казнене експедиције какве су биле крсташке у Средњем веку.

– Страх, а нарочито онај од Истока је дубоко инкорпорисан у западну цивилизацију – вели Вуковић. – У антисрпској пропаганди су коришћени десет векова стварани и подгревани негативни стереотипи Католичке цркве о „источном шизматичком“ православљу. Од крсташких похода до светских ратова, војне интервенције Запада оправдаване су као „цивилизаторске“ за добро „оријентално-деспотског“ и „неевропског“ света. Због географског положаја на удару су се први нашли Срби, иако су Руси прави циљ.

 

ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА ДЕМОКРАТИЈА

ЗАПАД је вођен геостратешким интересима и у свести дубоко уграђеним колективним идеолошким представама и митовима о сопственој изузетности, прогласио источну Еропу за своје економско ловиште – каже др Слободан Вуковић. – Сходно томе, источна Европа постала је место за експериментално увођење демократија и људских права, али по мери Запада. Срби постају једна од првих и највећих жртава јер су покушали да се супротставе том сценарију.

dru-slobodan-vukovic

ОЦРЊЕНИ КАО ЗВЕРИ

ЈОШ током југословенске кризе било је интелектуалаца у свету који су упозоравали на злоупотребу медија као оружја.

– Срби су у једној од највећих клеветничких кампања савременог медијског доба били оцрњени као звери, варвари, силоватељи, психопате, комунисти, фашисти и нацисти – упозоравала је 1995. године британска новинарка Џоан Филипс.

1 reply »

  1. МИСОНИ РАТ  ИЛИ РАТ ЛАЖНИМ МИСЛИМА –  http://skrivenosaznanje.blogspot.com/2014/09/blog-post_6.html

    Sun, 12 Oct 2014 16:51:48 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Др Слободан Вуковић о улози и пропаганди западних гласила у југословенској трагедији. Истина се прекасно чује. Прави циљ су Руси

    АКО непријатеља нема, он се може произвести и измислити. То је посао стратега и званичника потпомогнутих маркетиншким агенц“ >

    Свиђа ми се