АКТУЕЛНО

Поклон Руске Федерације: Споменик цару Николају стигао у Београд


БЕОГРАД – Радници ЈПК „Зеленило“, у сарадњи са руским инжењерима од данас уређују Девојачки парк у Улици краља Милана, на простору који спаја некадашњу републичку скупштину и Руски дом, трг на којем ће наредних дана бити постављен Споменик цару Николају Романову.

12.10.2014. НОВОСТИ, ФБ страница Подршка браћи са Крима/Поддержка братьям из Крыма, за ФБР приредила Биљана Диковић

nikolaj_romanov

Споменик је допремљен ноћас и донација је Руске Федерације граду Београду, а биће подигнут у оквиру обележавања стоте годишњице Првог светског рата.

Градски менаџер Горан Весић поподне је, заједно са ауторима споменика и надлежнима из „Зеленила“, посетио ту локацију а новинарима је рекао да град покушава да ово место уреди а да не потроши пуно новца.

У будућем парку радници током читавог дана раде на постављању постамента, а Весић је рекао да треба да стигне још једна количина камена из Македоније и Бугарске, такође донација.

„Гледали смо да парк урадимо уз минимално трошење средства из буџета“, рекао је Весић и навео да је споменик, постамент и камен донација.

Он се нада да ће током новембра, када се обележава и Дан примирја, Београђани моћи да уживају у овом парку.

Након постављања постамента и споменика, радници „Зеленила“ наставиће посао уређења парка, где ће бити травната површина, засађено цвеће, нова расвета, након чега би парк требало да постане један од најлепших тргова у Београду.

Весић је захвалио ауторима дела као и Руској Федерацији на донацији споменика.

Цар Николај је, како је рекао Весић, задужио Србију јер је спасио српску војску током Првог светског рата.

„Ако заиста осим у Русији, негде треба да постоји споменик цару Николају, треба да га има Београд и на овај начин одужујемо дуг који је Србија требало одавно да испуни“, истакао је Весић.

Колико су били захвални српски политичари цару Николају говори и податак да је председник српске владе за време Првог светског рата Никола Пашић у свом тестаменту завештао део новца за изградњу споменика цару Николају, навео је градски менаџер.

Пребацивање споменика и делова за постамент у парк обављено је ноћас уз помоћ велике дизалице.

car-(3)_620x0

Споменик је, према речима вајара, са постаментом тежак више од 40 тона, висок око 7,5 метара, а сама скулптура висока је око 3,5 метра.

Вајар Андреј Коваљчук рекао је новинарима да су споменик градили пола године. Направљен је од бронзе, а постамент је од гранита.

Коваљчук је истакао да је инспирацију је нашао у историји Србије и Русије, које су увек биле братске државе.

Коаутор, академик Генадиј Правоторов рекао је да је споменик уникат, посвећен императору који је, како је рекао, једно време био мање цењен у Русији него у Србији.

„Постоји у срцима Срба, чврсто и стално“, рекао је Правоторов.

***

romanovi-11

СВЕТИ НИКОЛАЈ СРБСКИ О РУСИМА

Може човек бити дужан човеку, може и народ – народу. Али дуг, којим је Русија обавезала србски народ 1914 године, тако је огроман, да њега не могу вратити ни векови ни покољења. То је дуг љубави, која свезаних очију иде у смрт, спасавајући свог ближњег. Нема веће љубави, него да ко положи душу своју за другове своје – то су речи Христа. Руски Цар и руски народ, неприпремљени ступивши у рат за одбрану Србије, нису могли не знати, да иду у смрт…
Смемо ли ми икада заборавити, да је Руски Цар са децом својом и милионима браће своје пошао у смрт за правду српског народа?
Смемо ли прећутати пред Небом и земљом, да је наша слобода и државност коштала Русију више него нас?
Морал светског рата, нејасан, сумњив и са разних страна оспораван, испољава се у руској жртви за Србе у јеванђељској јасности, несумњивости и неоспоривости.
А мотив самоодрицања, неземно морални осећај при жртвовању за другог – није ли то прилепљење к Царству Небесном?…
Руси су у наше дане поновили Косовску драму.
Да се Цар Николај прилепио к царству земном, царству егоистичних мотива и ситних рачуница, он би, највероватније, и данас седео на свом Престолу у Петрограду. Али он се прилепио к Царству Небесном, к Царству небесних жртава и јевангељског морала; због тога се лишио главе и он сам и његова чада, и милиони сабраће његове. Још један Лазар и још једно Косово! Та нова Косовска епопеја открива ново морално богатство словена.
Ако је неко на свету способан и дужан то да разуме, то Срби могу, и обавезни су да разуму.
Блажени ви, плачући у те дане са Русијом, јер ћете се са њом утешити! Блажени ви, тугујући сада са Русијом, јер ћете се са њом ускоро и радовати.

+ СВЕТИ НИКОЛАЈ СРПСКИ +