АКТУЕЛНО

СРБИЈА: Холивуд у селу Равни


Равни код Ужица Децо, снимамо нови филм, најављује ђацима школе „Ђура Јакшић” у селу Равни наставник историје Милош Рацић, а они то одушевљено поздрављају. Имају овде своју необичну сеоско-школску филмску продукцију, ентузијазмом ношену, у којој су у минулих пет година већ око 60 филмова снимили. И о Кнежевој вечери, Доситеју, Вуку, Сарајевском атентату, Церској бици, али и Цезару, Марији Антоанети, Нерону, Атили, Дивљем западу, „црвеном октобру”…

13.10.2014. ПОЛИТИКА, ФБ Милош Рацић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Детаљ са снимања кратког филма „Атила Бич Божји” (Из школске фотодокументације)

Детаљ са снимања кратког филма „Атила Бич Божји” (Из школске фотодокументације)

Сваки кратак, пет-шест минута траје, уз само један дугометражни (инспирисан „Хазарским речником”). С ђацима у свим улогама, увек с причом о каквој значајној историјској теми или личности. Са снимањем у ливадама и воћњацима, јаругама и авлијама, школским учионицама или сеоском дому. И сваки направљен без икаквих трошкова: наставник Милош пише сценарио, осмишљава сцену, радњу и костиме, снима, монтира, режира, а мали глумци то допуњавају својим идејама и од кућа понешто донесу да, према потребама филма, обуку или огрну.

Донедавно су све снимали једном малом Милошевом камером, а откад им се она покварила снимају дигиталним фотоапаратом, па и мобилним телефоном. Тако су, ево, најновије остварење, „Церску битку”, ових дана завршили. Задовољни су и таквом техником: скромно кажу да квалитет снимка није пресудан, само нека се види.

Цела школа у Равнима, са три издвојена одељења (Дрежник, Никојевићи и Скржути), има свега 150 ђака, а сваки други је играо какву улогу или статирао у тим филмовима. Наставник Милош Рацић пореклом је из равничарског Ловћенца, Војвођанин који је зарад запослења пре седам година дошао у ова подзлатиборска брда. Сада учи децу, ради оно што воли. А сан му је, каже, био и да се опроба као филмски редитељ, па га сада са ученицима из школе, који су за оваква снимања врло заинтересовани, аматерски остварује. Да историју ђаци заволе и боље науче, дух давних времена осете.

– У почетку смо сваке школске године снимали по петнаестак кратких филмова, али смо временом тај број смањивали, више се окрећући квалитету него квантитету. Дечја бујна машта је покретачки мотор овог стваралаштва, а ја, амбициозан у малим стварима, одушевим се кад ни од чега нешто створим. Не прижељкујем да моји ученици постану див-јунаци, звезде и генијалци. Желим да стварају и сањају, одрасту у срећне људе, учим их како да поднесу пораз, а да сачувају достојанство. Ови ђаци ће имати чега да се сећају кад оду из школских клупа, а то ми је највећа награда. Уосталом, рад у просвети доживљавам као прометејску борбу против примитивизма, насиља и користољубља. Нисам сигуран да ћу победити, али предати се нећу – казује Милош.

Као најпосвећеније своје сараднике за ту ваннаставну активност он истиче троје бивших ђака ове школе, који су сада средњошколци: Јовану Милојевић, Немању Томића и Милована Петровића. Они су годинама глумили, правили сцене и костиме, давали идеје за сценарио ових филмова. Сада се у томе посебно истиче ученик осмог разреда Душан Савић, који каже: – Ово нам је сјајна забава, занимљив рад на филмовима пуним духа, јер наставник Милош увек има занимљивих идеја.

А оно што сниме, ђаци радо гледају на видео-биму у школи: коментаришу своје улоге, цитирају занимљиве филмске реплике. Пројекције ових филмова су и на њиховом школском филмском фестивалу (у децембру), на коме желе да им се придруже и друге школе из целе Србије. Своју филмску продукцију назвали су „Радренис” (почетна слова имена четири ова села), а на фестивалу додељују главну награду „Златни скриж”, по ливадској биљци по којој је названо село Скржути. Имају и школску кинотеку, костимографско одељење, савет глумаца који чине ученици, „зид славних” на коме су фотографије ђака-глумаца…

(Бранко Пејовић)
****

Радренис Филм је канал на мрежи ју-тјуб на коме можете погледати неке од кратких филмова које су снимили ђаци из Основне школе „Ђура Јакшић“, село Равни код Ужица, са својим наставником историје…

Милош Рацић, наставник историје

Милош Рацић, наставник историје