АКТУЕЛНО

ТАСС и ББЦ извештавају…


Пре тридесетак година, у време Совјетског Савеза, кружио је виц под насловом ТАСС (Телеграфска Агенција Совјетског Савеза) извештава. Ишао је отприлике овако: Совјетски трактор је мирно орао поред кинеске границе када је на њега са кинеске територије ватру отворио тенк. Наш трактор је избегао паљбу, затим се хитро окренуо, узлетео, прелетео на кинеску страну где је уништио нападача. Потом се безбедно вратио на совјетску територију и наставио да оре.

Хумор увек лако демаскира идеологије, дезинформације, монопол над истином, тоталитарне режиме и покушаје дизајнирања пожељног профила свести.

13.10.2014. thesakersrpski.rs,за ФБР приредила Биљана Диковић

saker novi

Три деценије касније, 9 октобра 2014, на 47 годишњицу смрти Че Геваре, британски ББЦ нас подсећа на тај догађај у месту Ла Игера у Боливији тако што објављује једну кратку ноту (http://www.bbc.co.uk/news/magazine-29475393) којом нас подсећа да је Марксистички револуционар Че Гевара убијен (killed а не assassinated) у Боловији. Ноту прати и кратки видео интервјуа са Феликсом Родригесом, кога нам ББЦ представља као агента ЦИА-е кубанског порекла који је био послeдњи човек који је пред само стрељање разговарао са Че Гевером.

Че Гевара је био обичан човек, али и убица и злочинац, саопштава нам у видеу сада већ времешни агент. Из централе је радиом добио наређење да се заробљеник стреља, шифра је гласила ”500-600” (Че-мртав). Наређење је извршио наредник Хаиме Теран.

ББЦ нам дакле данас, као и ТАСС пре тридесет година, нуди једну верзију историјске, идеолошке стварности. Једноставне и непобитне чињенице су наиме једино следеће: један грађанин Аргентине, Ернесто де ла Серна Линч, звани Че, је у Боливији убијен из пушке (6 метака) у организацији Кубанца (ФР) који је радио за Америчку обавештајну службу, ЦИА. У обичном животу је то хладнокрвно убиство са предумишљајем. За ББЦ је то очигледно херојско дело јер убицу Родригеса третира управо тако, као хероја и даје му време и простор да исприча своје виђење историје и своју (ЦИА) верзију догађаја.

Овде чак и да оставимо идеологију по страни, ствари су јасне: човек је стрељан без права на суђење – то је злочин.

Толико о средствима масовних (дез-)информација.

che-guevara-and-fidel-che-guevara-18854312-480-320

Кастро и Че

Вољом судбине међутим, последњи велеобрт у овој причи се догодио тек пре неколико година. Наредник боливијске војске Хаиме Теран, човек који је стрељао Че Гевару, је под старост оболео од катаракте и ослепео. У његовом крају се нашао тим лекара са Кубе који су операцију извели успешно и повратили му вид. Када су, неколико недеља касније, кубански лекари сазнали идентитет пацијента рекли су: ”није важно, ми бисмо болесника лечили у сваком случају, и да смо знали ко је он”.

Куба је прошле недеље послала тим лекара у западну Африку да се боре против епидемије Еболе. Американци су послали 3.000 војника. Кажу из истих тих разлога.

Можда је, упркос агенту Феликсу Родригесу, ББЦ-у и оним мецима у грудима, Чеова идеја победила на висоравнима Боливије, пре 47 година. Ко ће га знати.

Silvio Rodríguez Hasta Siempre Comandante:

Аутор: Рода (the Stork)