АКТУЕЛНО

Да ли ће Турска дати своје базе за авионске ударе на ИД?


САД настављају да врше притисак на Турску, покушавајући да је убеде да узме активно учешће у борби против „Исламске државе“. Вашингтон покушава да добије од Анкаре дозволу за коришћење војне базе „Иџирлик“ на југу Турске за наношење авионских удара на позиције милитаната ИД у Сирији и Ираку. По информацијама турских медија, тај задатак су имали чиновници америчке војске који су се пре неки дан састали са својим турским колегама у згради Генералштаба Оружаних снага Турске.

19.10.2014.интернет редакција-Ахмед Гаџијев Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

© Photo: Flickr.com/ Expert Infantry/cc-by опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_10_19/Da-li-ce-Turska-dati-svoje-baze-za-avionske-udare-na-ID-3782/

© Photo: Flickr.com/ Expert Infantry/cc-by

Ипак, Анкара још не жури са сменом своје позиције. О главним разлозима оваквог става Анкаре и о могућностима пружања турских војних база за авионске ударе на ИД у будућности говори за „Глас Русије“ експерт из области међународне политике, у прошлости главни саветник председника Киргистана Фејзулах Будак.

Анкара не види оно што је очигледно – њу користе САД. Док Америка, са своје стране, нема појма о блискоисточној стварности. Управо је Вашингтон крив за садашњи конфликт, хаос и крвопролиће на Блиском Истоку. САД мисле да су створиле нови светски поредак и сада се директно мешају у све конфликтне ситуације у свету. У оквиру Блиског Истока оне не виде разлике између конфесија. Данас оне сарађују са сунитима, сутра са шиитима. А ми, тачније Партија правде и развоја, просто идемо за њима.

Данас, сутруктура блискоисточне политике Турске базира се на сунитским трактатима ислама и сарадњи са сунитским елементима региона. Безусловно, такав приступ је погубан за световну државу. Турска последњих година тешње сарађује са разним исламским групама, између осталих, и са радикалним типа „Исламске државе“ и у тиме је отишла предалеко, сматра експерт.

Анкари је потребно што пре да стави тачку на то и тиме покаже међународној јавности да не сарађује са терористима. Зато другог излаза, осим да подржи међународну коалицију, Анкара просто нема. Изгледа ми, да ће Анкара ипак пристати на пружи базе за ударе на позиције ИД.

Другог мишљења је заменик директора Института за међународна стратешка истраживања Камер Касим.

Турска неће учествовати у војној операцији против ИД све до тада, док на северу Сирије не буде створена буферна зона. Турска са правом мисли, пре свега, о сопственим интересима и безбедности земље. У условима потока сиријских избеглица који се не зауставља и чији број је већ прешао два милиона људи, учествовати у војној операцији би била најопаснија авантура за Турску. То су више пута наглашавали лидери наше земље. Никакви позиви неће утицати на решење Анкаре. Упркос Вашингтону, арапским земљама и курдским лидерима, Турска ће и даље тврдо стајати на својим позицијама.

Увођење војске на туђу територију ради заштите локалног становништва од напада терориста – недопустив је сценарио за Турску, сматра експерт и додаје:

Од Анкаре су у своје време очекивали мешање у ситуацију у Ираку, када је опасност висила над ирачким Турцима. Ипак, ништа слично се није десило. Ни овај пут се неће ништа десити. Турска може дати своје базе за пружање хуманитарне помоћи и ништа више.