АКТУЕЛНО

Родитељски портал „Бебац“: Град Београд обмануо, па увредио родитеље!


Родитељски портал „Бебац“ осуђује скандалозно понашање градске власти у Београду која је јуче, недвосмислено, обећала родитељима да ће од 1.јануара престати да их краде. Град Београд је својим обећањем да ће за два месеца престати да, мимо закона, родитељима наплаћује вртић скупље од законски прописане цене, вређа интелигенцију сваког човека и понижава родитеље чија деца иду у предшколску установу у главном граду.

28.10.2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић


Родитељи су већ преварени и обманути на најсуровији начин јер су били принуђени да плаћају 10.000 динара за боравак детета у вртићу, иако је законски прописана цена 5.000
, а овим безочном реакцијом градске власти да ће бити, практично, поткрадани до 1.јануара следеће године, заслужује најоштрије санкције.

Неприхватљиво је да Министарство просвете које, уместо да се оштро и свим расположивим ресурсима бори за права родитеља и поштовање закона, саветује оштећене родитеље да правду потраже на суду! Захтевамо од министра просвете Срђана Вербића да ради свој посао и инсистира на томе да се закон поштује сада и одмах, а не да се његова примена пролонгира. Питамо се за шта министар Вербић и његови помоћници примају плату, када нису у стању да доведу у ред локалне самоуправе и санкционишу њихову самовољу и бахатост?

Родитељи су, због тога што им је градска власт у Београду наметнула властиту обавезу плаћања вртића, оштећени и за око 250.000 динара!

Министар би морао да зна да је локална самоуправа дужна да подржава и помаже своје грађане, а не да штеди на њима, поготово када су у питању деца. Данас, када је у Србији најтеже бити родитељ, овакав незаконски поступак градских власти дрзак је и понижавајући, са јасном поруком грађанима да ни од локалне самоуправе ни од државе (која их не контролише) не очекују помоћ ако се одлуче за стварање породице.

Позивамо министра Вербића да јавно каже ко ће сносити одговорност што се закон није поштовао и да ли ће родитељи бити обештећени? Захтевамо да се под хитно објави списак свих градова и општина у Србији у којима градска власт бахато злоупотребљава родитеље, наплаћјући им вртиће по дупло вишим ценама од дозвољене. Према важећим законима родитељи могу да плаћају само 20 одсто од економске цене за боравак детета у предшколској установи и то тако мора бити у свим градовима.

Министарство просвете мора да има евиденцију о свим градовима који овај закон крше, да их упозори и примора да промене градску одлуку, уколико њоме оштећују родитеље.

Ваш посао није завршен, господине министре! Ви се морате изборите за правду и заштитити децу и њихове родитеље у свим градовима у Србији.

 

Извор: Бебац