АКТУЕЛНО

НАЈАВА: Штрајк здравствених радника од 5. новембра!


Представници репрезентативних синдиката здравствених радника су у среду испред Владе Србије најавили једнодневни штрајк за 5. новембар, а у случају да њихови захтеви не буду испуњени, запретили су радикализацијом протеста.

29.10.2014. БЕТА/СрбијаПресс, за ФБР приредила Биљана Диковић

zd

Они захтевају увођење платних разреда у целом јавном сектору, а не само у просвети и здравству, као и отпочињање преговора о посебном колективном уговору и његово закључење пре краја године.

“Смањење зарада у јавном сектору је само кап која је прелила пуну чашу незадовољства. Наше зараде су ионако биле међу најнижим у Србији и у окружењу”, рекао је председник Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити Србије Зоран Савић.

Савић је напоменуо да просечна плата у здравству износи 380 евра, док се Републичком фонду за здравствено осигурање, из којег се исплаћују плате, дугује скоро милијарду евра по основу доприноса.

“Кажу да је државни буџет празан, и ја им верујем, али откуд им још пет милиона евра за политичке партије”, рекао је он.

Како је нагласио, здравственим радницима не признаје се рад у бившим републикама СФРЈ, али се признаје посланицима, за рад у државним органима тих република.

Председник Синдиката медицинских сестара и техничара Драган Бисенић истакао је да здравствени радници не траже да буду изнад Закона о раду, већ да се у складу са законом потпише колективни уговор, и да се платним разредима вреднује рад свих запослених у јавном сектору.

Испред зграде Владе окупили су се чланови Председништава и главних одбора Синдиката запослених у здравству и социјалној заштити, Гранског синдиката здравства “Независност” и Синдиката медицинских сестара и техничара, а Синдикат лекара и фармацеута упутио је писмо подршке.

Председник Гранског синдиката здравства “Независност” Зоран Илић позвао је Синдикат лекара и фармацеута да се придружи обустави рада 5. новембра. Извор: Бета