АКТУЕЛНО

АЛБАНЦИ ОТЦЕПЉУЈУ МАКЕДОНИЈУ: Почело патролирање “Гарде Републике Илириде”


Самозвана “Гарда Републике Илириде” саопштила је данас да је почела са патролирањем “свуда где живи албанско становништво” и да “албанска територија неће бити остављена без обезбеђења”.

2. 11. 2014. СРНА/СРБИН.инфо,  ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

1443026-ilirida

Група од тридесетак особа 18. септембра испред споменика Скендербегу у Скопљу прогласили је такозвану “Републику Илириду” која, како су саопштили, обухвата подручје од Струге до Куманова.

Акт о њеном оснивању је прочитао лидер прве албанске странке у Македонији и некадашњи посланик парламента Невзат Халили, и све то на темељу референдумског изјашњавања Албанаца у Македонији спроведеног 1992. године, којим се захтева промена тамошњег Устава и подела Македоније између Македонаца и Албанаца на два дела.

У саопштењу, које су данас објавили медији у Македонији, наводи се да ће штаб “Гарде” бити активан на целој територији “Републике Илирида”, односно биће формирано обезбеђење у градовима који, како сматрају, припадају тој “републици”.

“Циљ Гарде ће бити конфронтација са људима који су продали албанске националне интересе.“

Република Илирида заједно са својом гардом сада је реалност и дејствоваће у складу са новим законом, односно привремним законима док не буде решен коначни статус територије у складу са Женевском конвенцијом”, наводе из те организације.

У саопштењу, које је потписао “генерал” Хамди Ндрецај – Пантери, упућена је молба грађанима да “буду љубазни” када “Гарда” извршава наредбе, јер ће то бити од користи становништву “Републике Илирида”, без обзира на националну, верску или расну припадност.

Гарда Илириде, самопроглашене републике Албанаца у Македонији, која се „простире“ од Битоља до Куманова, од данас ће патролирати у свим градовима и местима у којима живе Албанци, саопштио је њихов штаб.

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/nevzet_halili.jpg
Председник Илириде: Невзет Халили

„Циљ гарде ће бити конфронтација са људима који су издали албанске интересе, а сагласно интересима Републике Илириде деловаћемо све док наша платформа не уђе у Женевску конвенцију“, отворено су запретили у овој паравојној формацији и још упозоравају људе да буду мирољубиви. „Немамо намеру никоме да чине зло јер Република Илирида је реалност и нико нема право да је саботира.“

Потписник саопштења гарде је извесни Хамби Ндрецај, познат као комадант Пантери.

– Гледајући повећање тензија фашизоидне државе и монструма БЈРМ, тражим хитно од свих сабораца и свих Албанаца који служе државном славомакедонском апарату да што пре скину униформе ове фашизоидне државе, као и униформе славомакедонске полиције, апарата који са крвљу наших синова пере улице наших етничких територија које су окупиране. Зато вас последњи пут молим да се вратите на прави пут, пут среће и наде албанског народа. Ако не желите да нам се придружите у нашој праведној борби, онда нам немојте сметати. Револуција ће ускоро почети. Зато је ово наше последње обраћање јер ћемо све који буду носили униформу славомакедонске полиције и војске и њихово оружје сматрати као да су славомакедонци – запретио је Ндрецај.

Овај самозвани комадант Пантери учествовао је средином септембра у проглашењу „Републике Илириде“. На платоу испред споменика Скендербегу, на улазу у стари део Скопља, акт о оснивању Илириде тада је прочитао самозвани председник албанске републике, бивши посланик македонског парламента и лидер прве албанске странке у самосталној Македонији ( ПДП ) Невзат Халили. Он је рекао да територија Илириде обухвата „историјску територију Албанаца на овим просторима, од Битоља до Куманова“, а главни град Илириде би био Скопље, прецизирао је Халили, захтевајући од институција Македоније да одобре одлуку „као израз воље албанског народа“.

Одлука о републици на референдуму

Референдум за „Републику Илириду“ одржан је још 11. и 12. јануара 1992. године, а одлука о њему и проглашавању територијалне и политичке аутономије Албанаца у Македонији донета је две недеље раније, 27. децембра 1991. године. На референдуму се чак 99 процената Албанаца у Македонији изјаснило за отцепљење и стварање своје посебне државе – Илирида. Референдум је тада био спроведен као противодговор на референдум о независности Републике Македоније, који су бојкотовали Албанци тврдећи да је тада донети Устав био дискриминирајући за њих.

 

 

2 replies »

  1. МАКЕДОНЦИ СУ МОГЛИ ДА БИРАЈУ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ, БУГАРСКЕ, АЛБАНИЈЕ И ГРЧКЕ, И ИЗАБРАЛИ СУ ПО ЊИХ ПОГУБНУ ВАРИЈАНТУ – ОДВАЈАЊЕ ОД СРБИЈЕ И САРАДЊА СА АЛБАНЦИМА, УЗ КОБАЈАГИ НЕЗАВИСНУ МАКЕДОНИЈУ.МАКЕДОНИЈА НИКАДА НИЈЕ БИЛА САМОСТАЛНА И МОРАЛА ЈЕ ДА СЕ УДРУЖИ СА НЕКИМ ОД СУСЕДА.НАЖАЛОСТ, НИСУ НАУЧИЛИ КОСМЕТСКУ ЛЕКЦИЈУ , ХТЕЛИ СУ САМОСТАЛНОСТ, А ТО ЋЕ ЗА 20-30 ГОДИНА ДОВЕСТИ ДО ПОТПУНОГ НЕСТАНКА МАКЕДОНИЈЕ, ЈЕР ЋЕ ИХ ОКУПИРАТИ АЛБАНЦИ. ВЕЋ ДАНАС У МАКЕДОНИЈИ НИЈЕ МОГУЋЕ ФОРМИРАТИ ВЛАДУ А ДА СЕ СА ТИМ НЕ САГЛАСЕ И АЛБАНСКЕ ПАРТИЈЕ, САД СУ АЛБАНЦИ ПОЧЕЛИ НАОРУЖАНИ ДА ПАТРОЛИРАЈУ НА СВОМ ДЕЛУ МАКЕДОНИЈЕ – ТО СВЕ НЕ БИ БИЛО МОГУЋЕ ДА СУ МАКЕДОНЦИ ОСТАЛИ У САВЕЗУ СА СРБИЈОМ!

    Свиђа ми се