АКТУЕЛНО

Доњецк уочи избора претворен у тврђаву, само из једног правца у град ушла 62 војна камиона


ПОСЛЕДЊИХ ДАНА У НОВОРОСИЈУ СТИГАО ВЕЛИКИ БРОЈ ДОБРОВОЉАЦА НЕ САМО ИЗ „СУСЕДНИХ ЗЕМАЉА”

  • Кандидати за председника ДНР – премијер Александар Захарченко, потпредседника парламента Новоросије Александар Кофман и посланик Јуриј Сивокоњенко

ЗБОГ реалне опасности од украјинског напада на дан општих избора у ДНР – Доњецк је претворен у праву тврђаву.

У граду и око њега – врви од војника.

2. 11. 2014. ФАКТИ, СРБИН.инфо, Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

ИЗУЗЕТАН ОДЗИВ ГРАЂАНА НА ИЗБОРИМА У НОВОРУСИЈИ

fbr kolaz izbori u dnr i lnr

У Доњецкој и Луганској Народној Републици данас се одржавају општи избори, на којима грађани бирају посланике у скупштинама и председнике двеју Република.

Од самог отварања бирачких места приметно је велико интересовање грађана, који стоје у дугачким редовима како би гласали за будућност Новорусије. Изборна комисија Луганске Народне Републике најавила је да ће поједина бирачка места бити отворена до 22 часа, како би сви који желе могли да гласају.

На изборима је присутан велики број посматрача из више десетина земаља, међу којима су и посланици Европског парламента.

Русија је раније најавила да подржава одржавање избора и да ће признати њихов исход, док се кијевске власти, САД и ЕУ томе противе.

Упркос најавама украјинских званичника да ће на сваки начин спречити одржавање избора, до сада није било озбиљнијих покушаја ометања, изузев повремених провокација непријатељске артиљерије по Лењинском рејону Доњецка. Оваквом, неочекивано мирном дану, очигледно је допринело врло приметно јачање оружаних снага Новорусије, којима су током претходних дана пристигла значајна појачања у људству, артиљеријско-ракетним средствима и оклопним возилима.

Током претходне ноћи било је сукоба на линијама разграничења око Доњецка, Горловке и нарочито Маријупоља, али су оружане снаге Новорусије одбиле све нападе украјинских јединица и прешле у противнапад, потиснувши непријатеља ка предграђима Маријупоља.

ФБ страница Доњецка Народна Република

Доњецка народна република спремна да покрене поступак због геноцида

Доњецка народна република спремна да покрене поступак због геноцида

Премијер самопроглашене Доњецке народне републике Александар Захарченко је изјавио да у републици може бити покренут кривични поступак за случај геноцида за који су одговорне кијевске власти.

„Ако је СБУ покренуо кривични поступак о изборима у ДНР, ми ћемо после избора покренути поступак о геноциду“, рекао је Захарченко.

 

На изборима у ЛНР већ гласало 230.000 људи

На изборима у ЛНР већ гласало 230.000 људи

На парламентарним и председничким изборима у самопроглашеној Луганској народној републици је већ гласало око 230.000 људи, изјавио је председник Централне изборне комисије републике Сергеј Козјаков.

У самом Луганску је гласало 65.000 људи.

 ***

Изборе у ДНР контролишу међународни посматрачи

Изборе у ДНР контролишу међународни посматрачи

Неколико десетина међународних посматрача ради на изборима који су почели у 8 ујутро у Доњецкој народној републици. У регион су допутовали представници из Италије, САД, Русије, Јужне Осетије и Бугарске, кажу у прес центру ДНР.

„Желимо да видимо да ли ће избори бити демократски и легитимни. Надамо се да ће бити тако. Велике наде се полажу у ове изборе да би се успоставили мир и стабилност у Донбасу и формирала се легитимна власт у Новорусији“, рекао је посматрач из Бугарске.

***

У Доњецк су само из једног правца пристигла покривена 62 војна камиона. Може се само нагађати шта је унутра.

Очевици тврде да су у град ушла најмање три вишецевна ракетна бацача и две протиавионске батерије топова.

Све је ово, нема сумње, и у функцији одвраћања. Поготово што војно-државни врх Доњецке Републике уопште не крије да је „из суседних држава” последњих дана стигао велики број добровољаца спремних да бране Новоросију.

Копредседник Народног фронта Новоросије, Константин Долгов, рекао је Пољском радију да се у одредима Доњецке и Луганске Републике, поред осталих, боре и западних земаља – Пољске, Шпаније, Француске и САД.

         Доњецка Република ће, иначе, свог првог председника изабрати између три кандидата: садашњег премијера Александра Захарченка, потпредседника парламента Новоросије Александра Кофмана и посланика Јурија Сивокоњенка.

         За праћење избора у ДНР до 1. новембра у подне било је регистровано преко 70 страних посматрача из Француске, Италије, САД, Немачке Израела, Русије, Јужне Осетије, Каталоније,Србије, Фландрије, Црне Горе, Абхазије...


 

——

БОРБЕНИ ЕФЕКТИВИ – Ратни извештај:

Кадиров послао елитни одред у Доњецк

Како наводе бројни украјински медији у Доњецк је током прошле недеље приспео до зуба наоружан одред са Кавказа који броји неколико стотина искусних бораца. Ово је одмах протумачено као нови акт агресије РФ на сувереност Украјине, док медији који су под конторолом Десног Сектора и сличних организација, оркестрирано хистеришу о инвазији дрских азијатских хорди које су под чврстом контролом В.В.Путина.

И у појединим руским медијима се појавила ова информација.

Међутим, војни аналитичари и познаваоци овог сукоба напомињу да се у оквиру украјинских снага безбедности које изводе КТО и које јуришају на Донбас, налази и одред Чечена под именом “Џохар Дудаев” (ликвидирани чеченски вођа из средине 90-их година прошлог века). Овај одред је под командом Исе Мунаева, иначе бившег бригадног генерала из тзв. 2.Чеченског рата. Они, по украјинским медијима, нису агресори, већ добровољци.

Предпоставке су да је овај одред дошао у Доњецк са јасним задатаком. А то је откривање и потпуно физичко уништење формације под именом “Џохар Дудајев”, као и њеног команданта Исе Мунаева.

Луганск

Према информацијама штаба ВСН, у рејону насеља Фрунзе блокирана група од око 70 украјинских падобранаца. Они су упали у окружење када су покушали неопажено да се приближе насељеним местима и пунктовима под контролом ВСН.

У току су преговори о њиховој предаји.

doneck izbori 52

ДНР и ЛНР очекују диверзије на дан избора

Органи реда ДНР и ЛНР поседују информације о припреманим диверзијама за изборе 2. новембра. Предузете су мере за њихово спречавање, стоји у заједничкој изјави двеју република.

Кијев се нада да ће уплашити људе и да ће излазност бити мала, кажу у министарствима државне безбедности ДНР и ЛНР. Ситуација је под контролом и безбедност на изборима је гарантована, додају они.

 

1 reply »

  1. Ako Novorosijani ne odbrane svoju rodinu, neće niko. Mi Srbi smo dozvolili da budemo naivni, i pustili skotove kvislinge i petokolonaše, da preuzmu vlast u Srbiji..Sada plaćamo skupu cenu svoje kratkovidosti..
    Hrabro, žrtve su brojne, ali skuplja je SLOBODA!!!! Bez nje nema ni života !!!!!

    Свиђа ми се