ДРУШТВО

Тешко болесном Шешељу Влада Србије поставља услове за повратак у Србију!


zaustavimo ubijanje seselja

***

Расим Љајић: Србија ће пружити гаранције Војиславу Шешељу ако се обавеже на поштовање услова Трибунала

НСПМ, 05. новембар 2014.

Потпредседник Владе Србије и председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић навео је данас да је Влада спремна да гарантује за привремено пуштање оптуженог Војислава Шешеља на слободу, уколико се он обавеже да ће поштовати захтеве Трибунала.

rasim-ljajic-1Љајић је, како се наводи у саопштењу, истакао да је Влада Србије забринута због новог развоја догађаја у погледу здравственог стања Шешеља.

 

“Влада Србије је спремна да пружи гаранције за његово привремено пуштање на слободу, под условом да се оптужени Војислав Шешељ изјасни да ће поштовати све услове које одреди надлежно судско веће Хашког трибунала, као и да прихвата гаранције Владе Србије, имајући у виду да их је до сада одбијао”, навео је Љајић.

Тиме је потпредседник владе одговорио на писмо које је добио од председавајућег Претресног већа на суђењу Војиславу Шешељу Жан Клода Антонетија, у којем се од Владе Србије тражи мишљење о евентуалном пуштању Војислава Шешеља на привремену слободу.

Исте гаранције Владе Србије тражене су и почетком јула, али је Шешељ тада одбио те гаранције и саопштио да неће поштовати ниједан од услова Трибунала.

„Ако Шешељ одбије, Судско веће доноси одлуку“

Портпаролка Хашког трибунала Магдалена Спалинска изјавила је вечерас да, уколико оптужени Војислав Шешељ одбије гаранције Владе Србије за његово привремено пуштање на слободу, Судско веће Трибунала ће донети одлуку о даљим корацима.

„То је питање које ће морати да разматрају судије Судског већа. Они су добили, или ће добити, одговоре са којима ће се упознати и онда ће сами одлучити какви морају бити следећи кораци“, рекла је Спалинска у телефонској изјави Тањугу.

Она је потврдила да је Влада Србије доставила данас Хашком трибуналу одговор у вези са могућим пуштањем на слободу хашког оптуженика Војислава Шешеља и додала да Влада Холандије није поднела никакав јавни документ.

„Што се тиче Владе Холандије, нема никаквог јавног поднеска“ , рекла је она.

(М. Р. Петровић/Блиц-Бета-Б92-Танјуг)

***

Немања Шаровић: Шешељ није упознат са комуникацијом Београда и Трибунала о условима његовог пуштања

НСПМ 05. новембар 2014.

Немања Шаровић, члан правбог тима Војислава Шешеља, каже да се чуо са шефом радикала који му је рекао да уопште није упознат са комуникацијом између Београда и Трибунала о условима његовог евентуалног пуштања из притвора. Ни правном тиму нису званично познати услови под којима би Шешељ могао да буде пуштен на слободу.

Sarovic-370x300

„Уколико су ти услови исти какви су били за друге притворенике, Шешељ ће их прихватити. Ако је реч о условима који су наведени прошлог пута, он ће одбити да их прихвати”, рекао је Шаровић за „Политику”. Шешељ ми је рекао да је ово још једна ујдурма хашког трибунала, прецизирао је Шаровић.

Радикали иду у Хаг на протест

Српска радикална странка најавила је да ће у суботу, 8. новембра, организовати протест испред зграде трибунала у Хагу, са кога ће затражити безусловно пуштање свог лидера Војислава Шешеља.

„Идемо да тражимо слободу за Шешеља, јер он само на слободи може да има адекватно лечење, пошто лечење у Хашком трибуналу, да не употребим неку тежу реч, није било адекватно”, рекао је функционер СРС-а Зоран Красић за Танјуг.

Красић је поводом захтева Хашког трибунала који је од Холандије и Србије затражио да се изјасне о могућем привременом пуштању Шешеља, поновио да СРС и Шешељ никада нису тражили ништа од Владе Србије и да то неће ни сада да чине.

Сумњиве смрти хашких Срба

За 20 година постојања, трибуналу су више пута упућиване замерке да не брине довољно о здрављу притвореника. Сумње су се појавиле још 1998. године, када је Милан Ковачевић изненада умро месец дана по доласку у Схевенинген. Славко Докмановић и Милан Бабић обесили су се у трибуналу, а сумња се да им није указана потребна психијатријска помоћ.

Највише контроверзи изазвала је смрт бившег југословенског председника Слободана Милошевића, који је преминуо од инфаркта 11. марта 2006. године. Оптужбе да је убијен погрешном терапијом никада нису стручно разматране, а из трибунала је саопштено једино то да ништа не указује да је Милошевић отрован, јер у његовој крви нису нађени трагови лекова у смртоносним количинама.

У поодмаклој фази карцинома из хашког притвора пуштен је Ђорђе Ђукић. Умро је после месец дана.

Момир Талић преминуо је од карцинома на ВМА у Београду, када га је трибунал пустио на кућно лечење.

(Политика)

2 replies »

  1. Pa oni su ti na ciji zahtev Seselj sedi u Hagu.Sud je oformljen samo radi Srba .Trebalo je unistiti sve jake ljude koji su u stanju da se odupru tim sotonama .Ako Seselja puste,onda smatraju da nece dugo poziveti ,kako bi mogao da spasi Srbiju od daljeg propadanja (da nece uspeti da osujeti njihove planove).Dace Dragi Bog da nam Voja izdrzi svo zlo i bolest koja ga je snasla,Bice on jos nama drugi Putin za Srbiju.Tome se nadam i zelim u to da verujem.

    Свиђа ми се

  2. Ali u isto vreme dok traje protest ispred nacistickog logora u Hagu, podneti i krivicnu prijavu protiv Vucica i Nikolica. Nemoguce je da za navodna dela protiv Hrvatskog i muslimanskog naroda odgovara samo Seselj, a da njegova desna i leva ruka,iz tog vremena Vucic i Nikolic, ostanu na slobodi i jos rastacu Srbiju da ni kamen na kamenu nece ostati.

    Свиђа ми се