АКТУЕЛНО

Ратко Паић: Елитне руске војне снаге стигле у Србију да подигну ниво безбедности


Након што је српска јавност недавно имала прилику да уживо види и бурним аплаузима одобравања поздрави врховног команданта руских оружаних снага Владимира Путина, који је из свечане ложе у Београду посматрао војну параду Војске Србије и врхунских пилота из руске авијационе групе „Стрижи“, дошао је ред на још један догађај који се с правом може сматрати историјским, с обзиром да су у Србију стигле руске елитне ваздушно-десантне снаге да би по први пут Срби и Руси увежбавали заједничка дејства, на сву срећу, у мирнодопским условима.

8. 11. 2014. Глас Русије, за ФБР приредила Биљана Диковић

© Photo: RIA Novosti/Anton Denisov

© Photo: RIA Novosti/Anton Denisov

Дакле, после бројних ватрених крштења у целом низу ратова кроз историју, укључујући и два светска, у којима се калила међусобна сарадња у најтежим могућим условима, очигледно је дошао тренутак да се компатибилност две савезничке војске проверава и у доба мира, у оквиру војних вежби које су назване „Срем-2014“, а којима је сврха да се на полигону Никинци код Руме унапреди способност заједничке борбе против тероризма, ради чега је на војни аеродром у Батајници слетело шест транспортних авиона „Иљушин“ са борбеним возилима и падобранцима из Туле.

Иначе, да би стекли прави увид у елитистички карактер поменутих руских ваздушно-десантних снага које су дошле у Србију, ваљало би да се подсетимо да се ради управо о оној врсти командоса који су извели спектакуларно заузимање приштинског аеродрома у освит зоре 12. маја 1999. године, што је по сведочењу западних извора тада изазвало хаос у НАТО савезу и панику у редовима ОВК, с обзиром да су по сећању команданта батаљона Сергеја Павлова, НАТО тенкови покушали да пробију руске барикаде око аеродрома, али су одустали када су видели специјалце са лансерима ракета у рукама, а затим је пропао и хеликоптерски десант НАТО пакта на писту јер су их у томе спречили руски транспортери, што се све на крају завршило познатим одбијањем британског генерала да изврши наређење и настави напад на руске браниоце аеродрома у Приштини, и то са сада већ историјском реченицом: „Не пада ми на памет да започнем Трећи светски рат“.

И мада у Јељциново време припадници ваздушно-десантних снага Русије нису добили заслужено признање за своју пожртвованост, ипак се све променило са појавом Путина, који је накнадно поделио 300 одликовања за тај њихов подвиг. Стога, када српска јавност буде била у прилици да види прве снимке са заједничке војне вежбе под називом „Срем 2014“, са учешћем преко сто падобранаца из руских ваздушно-десантних снага, онда ће несумњиво многи да се присете да се ради баш о наследницима малопре поменутих „десантника“, а то је репутација која представља више него довољан разлог да се њихов боравак у Србији посматра са повећаним интересовањем.

Напослетку, да се још једном вратимо на речи бившег команданта руског батаљона, који је овако описао тренутке када су по цену живота бранили приштински аеродром: „Ниједног тренутка се нисмо уплашили. Знали смо да иза нас стоје два велика народа: Руси и Срби, и да морамо да бранимо њихову част, ако треба и до смрти“, објаснио је пуковник Сергеј Павлов те драматичне догађаје од пре 15 година, па стога не би требало сумњати у то да је своју способност и животну филозофију пренео и на данашње припаднике тих истих ваздушно-десантних снага војске Русије који учествују на актуелним заједничким вежбама у Срему. И утолико више је оправдана претпоставка да ће они имати шта да поделе са српским колегама.

 

***

А ОВАКО ЈЕ ИЗГЛЕДАЛО ИКРЦАВАЊЕ РУСКИХ ЕЛИТНИХ ВАЗДУШНИХ СНАГА У СРБИЈИ:

4 replies »

 1. Има, чини ми се и неке дубље логике ове руске операције. Скоро у исто вријеме на југу Србије у рејону Бујановаца и Прешева дешавају се маневри НАТО снага са нешто јединица из Србије. У Нишу се налази руска база. Дакле, врло близу. Руси неће препустити случају безбједност своје базе.

  Свиђа ми се

 2. Сваког момента цео народ у Србији мора бити спреман-психички ,физички и морално- за враћање Космета-то није далеко и мора се о томе стално мислити !!!

  Свиђа ми се

 3. Ohhh kako ste me obradovali, citajuci ovaj tekst krenule su mi suze. Hvala bratskom narodu za brigu o nama…. Eto neznam, da objasnim tu ljubav….do Putina i Ruskog naroda….trenutno ucim ruski nesto i razumem, kad god slusam vesti iz Ukrajine srce mi se steze jer znam, kako im je pomolim se dragom BOGU za pomoc borcima pravde. Pozdravljam andjele koji su stigli u Srbiju, pozdrav i svim srbima u Srbiji i sirom sveta, a posebno pozdrav INFO RATNICIMA.:-).

  Свиђа ми се

 4. Zanimljivo, o ovome nimalo ili mozda minimalno, ne mogu da garantujem za sve TV kanale – nema ni jedne jedine reci. Neko se trudi da se o ovome nista ne zna, da s eto kao nije ni desilo, a zna se cija je vecina medija … Sorosova!

  Свиђа ми се