АКТУЕЛНО

Сергеј Лавров: Америко, одрекни се силе!


Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је после састанка са америчким државним секретаром Џоном Керијем да се разликују позиције Русије и САД о Украјини. Он је додао и да ће се Москва и Вашингтон потрудити да убеде украјинско руководство да испуњава договор из Женеве о деескалацији конфликта. При том је нагласио да САД не треба да подржавају идеје о насилним методама за решавање конфликта на истоку Украјине, пренеле су руске агенције после сусрета двојице министара на маргинама самита форума Азијско-пацифичке економске сарадње (APEC) у Пекингу.

9. 11. 2014. ВЕСТИ-О.Икодиновић, за ФБР приредила Биљана Диковић

Стисак руке уз подозрење: Џон Кери и Сергеј Лавров

Стисак руке уз подозрење: Џон Кери и Сергеј Лавров

– Ако је Вашингтон заинтересован за смиривање ситуације, за помоћ око стварању услова за дијалог између Кијева и вођа устанка, лидера Луганске Народне Републике (ЛНР) и Доњецке Народне Републике (ДНР), мислим да би то био корак у добром правцу – рекао је Лавров.

– Најважније је не подстицати идеје које круже у Кијеву да је неопходно прикупити снагу и вратити се насилним методама решавања кризе, већ одвраћати усијане главе од таквих мисли и тежити томе да се испуњавају обавезе које су преузеле кијевске власти око политичког решавања кризе – рекао је он.

Лавров је додао да ће Русија „у контакту са устаницима и са кијевским властима на сваки начин доприносити да се тако и догоди“.

„Поменули смо да се у женевској изјави од 17. априла украјинско руководство обавезало да одмах започне политички процес, уставну реформу уз учешће свих региона и политичких снага“, казао је руски министар и додао да је тај задатак „можда и актуелнији сада него што је био у априлу, када се говорило о хитном почетку таквог процеса“.

Према речима Лаврова, на сусрету је размотрена и неопходност испуњења договора из Минска између руководства Украјине и представника самопроглашених ДНР и ЛНР.
– Прекид ватре се, нажалост, не поштује у потпуности, размена ватре се обнавља – рекао је он, додајући да је неопходно што пре усагласити линију ограничења, како би се прецизно контролисало поштовање режима прекида ватре.

Кијев подгрева рат

Око 80 војних возила без ознака кренуло је према регионима у источној Украјини, које под контролом држе проруски побуњеници, јавила је америчка агенција АП. Једна колона упутила се ка Доњецку, а две према граду Снижне. У конвоју су били оклопни транспортери и камиони. Украјински званичници су претходно тврдили да су проруски побуњеници из Русије добили помоћ у наоружању и да су на исток Украјине послати руски војници.

Нема руских трупа

На питање да ли су руске трупе присутне у Украјини, шеф руске дипломатије је одговорио да је чак и представница Стејт департмента Џен Псаки рекла да тај департмент нема доказе о присуству руске војске у Украјини.

Размена информација

„Имамо неке неспоразуме у вези са стањем на терену у Украјини. Договорили смо размену информација у вези са тим, као и наставак дијалога“, рекао је Кери новинарима у Пекингу. Он је додао да нове санкције Запада против Русије за сада нису у плану.