(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 12: АЛБАНСКА ВЛАДА ВРШИ ОПСТРУКЦИЈУ ИСТРАГЕ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА- МАРТИ


hasim-taci-zuta-kuca-euleks-otkriva-ko-je-umesan-u-trgovini-organa

Уместо увода у овај трећи део фељтона о извештају Дика Мартија Савету Европе, о монструозним злочинима албанске ОВК према Србима на Косову, одлучио сам се за цитат коментара Нила Кларка, управо објављен у Гардијану:

„САХРАНА МИТА ЗВАНОГ „ДОБРИ РАТ“

Ужасно кршење људских права од стране Западног савезника: „Ослободилачке војске Косова“, које се појављује у извештају Савета Европе дискредитује тврдњу бившег енглеског премијера Тони Блера- да је НАТО рат 1999 против Југославије био „сукоб добра и зла; између цивилизације и варварства; између демократије и диктатуре“, јавно оспорава Нил Кларк у Гардијану.

„То је била измишљотина коју су многи либерали прихватили,“ пише Кларк. „Ако је Запад уистину хтео да на Балкану поступа „морално“ и заштити људе на Косову постојала су друга решења осим рата против Срба, друге опције осим подршке ОВК- највише насилне групе на Косовској политичкој сцени. Запад је могао да подржи више-партијске преговоре, да понуди дизање санкција Београду ако се пронађе мирољубиво решење косовског проблема.“

Кларк заључује да је НАТО интервенција у Југославији била исто толико неморална, колико и рат 2003 против Ирака.

„Али ирачки рат је био убедљиво дискредитован, и из тог разлога је творцима идеје „либералне интервенције“ било страшно важно да промовишу (лажну) идеју да је Косово било донекле успех. Овај извештај Савета Европе о монструозним злочинма ОВК потпуно оспорава такву позицију Западних сила.“

По Мартију најаважнији задатак из угла хуманитарне перспективе је тачно утврђивање судбине несталих лица на Косову.

„Број несталих је изузетно висок, ако узмемо у обзир бројчано осредњу Косовску популацију.“

По њему 470 особа је нестало након окупације Косова од стране НАТО трупа, од тог броја он процењује да је било 375 Срба.

Edi-Rama-Hashim-Thaci-565x375

АЛБАНЦИ ЛАЖНО ПРИЈАВЉУЈУ НЕСТАЛЕ ЗА ВРЕМЕ НАТО ОКУПАЦИЈЕ- КАО НЕСТАЛЕ ЗА ВРЕМЕ РАТА…

То се све чини (лажно пријављивање несталих), по Мартију, из разлога што Косовски закон компензације „ратних жртава“ признаје само оне страдале или нестале пре 12-ог јуна 1999 (пре доласка НАТО-а на Косово); Такође разлог за овакво прикривање истине је чињеница да су ти нестали албанци ликвидирани од стране Тачијеве терористичке ОВК као издајници, и њихове породице на тај начин сакривају „срамоту“.

Овде постоји и други много важнији разлог, који је Марти описао следећим речима:

„Лов на „издајнике“ је гурнуо у други план крваве сукобе у оквиру унутрашњих фракција ОВК, и добро је послужио да заташка злочине почињене од стране ОВК и њима сродних група.“

Овде је важно напоменути да је процена броја несталих Срба, по међународном Црвеном Крсту, много већа од горе споменутог броја 375- и приближава се цифри од око хиљаду несталих Срба.

Марти наглашава, да док је постојала пуна сарадња српских државних органа у утврђивању судбине несталих лица, на другој страни- албанској на Косову и албанској у Албанији, не да није било такве сарадње, већ је са њихове стране истрага ометана и саботирана.

Марти сматра „недостатак сарадње од стране косовских и албанских власти у утврђивању судбине несталих Срба, па чак и судбине косовских Албанаца (жртви злочина од стране ОВК) подстиче дубоку сумњу у садашњи ниво политичке воље да се сазна истина о овим трагичним догађајима.

ekstremi-zuta-kuca-novi-pazar

„СВАКИ АЛБАНАЦ КОЈИ ОТКРИЈЕ ЛОКАЦИЈУ О МАСОВНИМ ГРОБНИЦАМА СРПСКИХ ЖРТАВА ЈЕ ИЗДАЈНИК“- Д. МАРТИ

У наставку Марти наводи практичне примере обструкције од стране албанаца са којима се сусретала његова комисија приликом рада на Косову и у Албанији:

„Један пример како смо били конфронтирани у току наше приштинске мисије утврђивања истине, је био везан са ископавањима у руднику где нам је речено да је око 30 убијених Срба сахрањено. Локалној грађевинској компанији која је била ангажована на том послу је било прећено од стране локалних мештана албанаца, што је довело до великих застоја те операције. Тада нам је речено, да се међу косовским албанцима сматра „издајником“свако ко пренесе информацију о масовним гробницама српских жртава.“

„Иследници ЕУЛЕКС-а су нас обавестили да је ниво сарадње са албанским властима раван „нули“. На захтев за легалну међународну сарадњу за истрагу у бившем логору ОВК Кукеш, је одговорено тек након неколико месеци да мора да се одложи због „временских непогода“. Други међународни званичници су такође пријавили „снажни отпор“ косовских власти сарадњи у решавању случајева несталих Срба, као и албанских „издајника“. Албанска влада је вршила сталну опструкцију- не дозвољавајући никаква ископавања масовних гробница на својој територији.-

„Овде није било рата, тако да овде нема никаквих гробова да се ископавају“. – Био је одговор који су међународни иследници добијали рутински из Тиране.

Марти такође наглашава да је његова истрага наилазила на опструкцију проналажења несталих лица после 12-ог Јуна 1999, и од стране Канцеларије за нестала лица на Косову- коју заједно образују ЕУЛЕКС и косовске „власти“.

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“, IV проширено издање, © 2014 Lulu, Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)