ГЕОПОЛИТИКА

Самит Г-20 завршен је дипломатским скандалом – Путин се опростио од лакрдијашког друштва „светских лидера“


Путин: Опроштај од „велике двадесеторице“

„Стражар се уморио“… „На посао, другови!“*

Tan2014-7-16_22562912_1

21.11.2014. Фонд Стратешке Културе
Допунила и приредила редакција СРБског ФБРепортера

Уколико ствари назовемо правим именом самит Г-20 је завршен дипломатским скандалом. За Путинов демарш, поступак без преседана, до кога је дошло зато што су се „западни партнери“ у Бризбејну  показали као потпуно неспремни за договарање – нема другог објашњења!

У ствари, неспремност „западних партнера“ да разговор постане договарање представља и суштину садашње међународне ситуације. Сви остали изговори и ситна лукавштина људи који су прављени по истом калупу представљају само успутне ситнице у тој неспремности за пријатељско решавање проблема.

У приантарктичку забит Председник Русије је допутовао са „матрјошком“ од два питања: сређивање украјинске кризе, питање које је само по себи упаковано у пријатељско преформатирање светског поретка – у оно познато „ресетовање Јалте“ о  коме  је Путин већ говорио на „Валдају“ у Сочију (тј. на конференцији дискусионог клуба „Валдај“, одржаној 24.10.о.г. прим.прев.).

„Партнери“ су Путина заједно са његовим задацима дочекали врло хладњикаво. Уосталом, што да се крије, дочекали су га „на нож“. Демонстративно и непоколебиво.

Зашто?

Није ваљда зато што Путин „не ваља“? Те зато „цивилизоване вође најнапреднијих демократија“ „нису хтеле да верују“ њему – „тиранину и агресору“?

Да, да, скоро да је тако. Само скроз обрнуто: „напредне демократије“ пријатељски неће никоме да верују и немају намеру ни са ким да се договарају, те је зато и Путин – „лош“. Чак и горе него што је то само „лош!“ – зато што између хиљаду пута лошијег света и неопходног за добар дил разузданог Великог рата данас стоје само руски ракетно-нуклеарни аргументи и руско-кинеска (пре свега) сагласност. Ето само  то квари тај добар дил!

Значи:

1. У Украјини се рат наставља. Главни кијевски кловн је већ потврдио да је од газде добио управо такво наређење и да ће наређење бити извршено са потпуном кловновском пажњом: „Не бојим се војних дејстава против руске армије, ми смо спремни за сценарио потпуно отвореног рата“.

2. А Русију ће због тога наставити да кљукају санкцијама. Идеално – како би се уништила економија, а у принципу – како би се Русија претворила у земљу-изгнаника, као што је то у аманет наследницима оставио грађанин Черчил, преко његове „гвоздене завесе“.

3. Али ништа од тога није због „слободе Украјине“ (успут речено – она више никога од „демократа“ и не узбуђује), па чак ни због „кажњавања Русије“ и њених „пајташа“. Читава заврзлама је да би светски хегемон, кога представљају најзаслужнији  глобални финансијско-индустријски кланови, још једном планету преиначили онако, како њима одговара, на рачун оних који ће због тога настрадати. Ето зато   данас убијају Украјинце. А жртве које ће чинити европски кметови нико неће пребројавати. Чак је и Ангела Меркел са ентузијазмом у Бризбејну изјавила да је неопходно да се „питање формирања зоне слободне трговине између Европске уније и САД брзо реши“. А то је – питање беспоговорне колонизације Европе.

Тако се испоставило да „западни партнери“ немају базу за право договарање. А у ствари – код „западних партнера“ не постоји жеља да се преговори одвијају са тих позиција.

Не-не, ми сви знамо друга Путина – политичар је мирољубив, стрпљив, склон еволуирању и консензусима. И за њега је стварно најважније да се са западним партнерима сарађује тако да то буде добро и  искористиво.

Али… Он није успевао да  свој мозак прилагоди лакрдијашком друштву „светских лидера“.

А то значи, мораће да се прође и без „западних партнера“ – у складу са намештеном ситуацијом.

Ред у свету ће се правити са кинеским друговима и другим друговима из ШОС-а, БРИКС-а и Евроазијског савеза. Па и ирански другови имају интересантне идеје.

А земља ће се сређивати према сопственом предизборном програму, једино ће режим постати – „петољетка – за три дана“ – односно управо онако, како саветује друг Назарбајев, а то је припремање за више него сурове муке.

Све у свему – посла има довољно.

А што се тиче „западних партнера“ …

„Стражар се уморио“**

Путин се окренуо и одлетео кући.

Да ради.

___________

Превод са руског: http://www.odnako.org/blogs/putin-proshchanie-s-dvadcatkoy-karaul-ustal_-za-rabotu-tovarishchi/

* „На посао, другови!“ – Закључне речи Никите Хрушчова на 22. конгресу Комунистичке партије Совјетског Савеза 1962. „Наши циљеви су јасни, задаци су одређени. На посао, другови!“, прим СРБског ФБРепортера

** „Стражар се уморио“ – Чувена реченица којом је прекинуто заседање Уставотворне скупштине 18. јануара 1918. године (након октобарске револуције у Русији) које је трајало целе ноћи до раних јутарњих часова и то без икаквих резултата. У салу је ушао командир страже, Железњаков који је прекинуо говорника и захтевао од депутата да се разиђу јер се „стражар уморио“. Након збуњеног негодовања председавајућег, Железњаков је одговорио: Ваше брбљање није потребно радничкој класи“, прим СРБског ФБРепортера

3 replies »

 1. Интересантно је да се на овогодишњој првомајској паради у Москви министар одбране обратио Путину, приликом тражења дозволе да парада започне, са „товаришч“. Искрено, то ме је изненадило.

  Свиђа ми се

 2. ДРУГОВИ? НИКАКО!!!

  На жалост, Путин у много чему јесте ДРУГ. Баш због тога Руси имају много мука. Поготово трпе Руси у Украјини где украјински фашистички режим у етапама спроводи геноцидни план “Новорусија без Руса“. Да у Русији нема другова, или да их је бар мало мање на важним местима, Русија би још пре шест месеци смлатила фашистичку гамад док још нису ојачали и изашла на Дњепар. Сада би могло да их боли уво шта покровитељи фашиста и мисле и говоре. Да су тако урадили, не би било ни толиких жртава, ни разарања, нити би фашисти толико ојачали, нити би им ови увели санкције. Сада су изгубили Новорусију (осим једног парчета), добили су санкције, ујединили и ојачали НАТО звери, угрозили стратешки најзначајнији Крим и приближили неман својим границама. Па какву је то политику водила Влада Русије и председник Путин? Ово питање је непријатно и заболеће сваког српског родољуба, али се ништа не добија забијањем главе у песак.
  Ради упоређења, можемо да се вратимо 20 година уназад и погледамо какву је политику водила Србија и како је прошла. Зар се и српски политичари, као сада руски, нису из све снаге трудили да избегну санкције или да их ублаже. Како су само притискали руководства и Републике Српске Крајине и Републике Српске па није ништа помогло. Тек када су у Дејтону спонзори хрвата и муслимана добили шта су замислили, ублажили су санкције, кажем ублажили јер у неком виду оне трају и дан данас. Тако ће и Руси да прођу. Тек кад врате Крим могу да рачунају на скидање санкција. Зато им је једини спас да у Украјини освоје и више него што им треба, значи поред православног и део католичког простора, па да се после цењкају. Да им нешто врате, а ови да им за узврат укину санкције. Једино ће овакав сценарио украјинска хунта да прихвати. Живи били па видели.
  Зато и није важно да ли се стражар уморио или не, али ми је мука од цитирања и српских и руских комуниста који су сви од реда били србождери и русождери. Тако је и совјетска битанга Никита Хрушчов кројио и прекрајао границе Русије на штету Руса, као што је и југословенска џукела Броз кројио границе и то увек на штету Срба. Због једног је у бившој Југославији на десетине хиљада људи изгинуло пре 20 година, а због другог сада гину у ко зна ком броју.
  Е зато је врло важно да нема другова, да оду неспособни руски генерали са огромним стомацима и силним ордењем који не умеју да освоје ни празну колибу на ливади, а камо ли аеродром код Доњецка. А цивили гину у Доњецку већ месецима. Ти другови још увек сањају Совјетски савез, као и што су наши другови спашавали и сањали Југославију, а за српске националне интересе их није било брига. Одрађивали су само оно што су морали. Тако и ови у Русији. Кад се ускомеша народ они на фронт дотуре неколико тенкова, колико да се види да као они помажу, ал’ да се то никако не сазна. Тако ће мрцварити највише своју државу и на крају изгубити рат.
  Зато, молим вас, никако ДРУГОВИ.

  Срдачан поздрав.
  Мића из Ниша

  Liked by 1 person