АКТУЕЛНО

Студенти ФТН-а направили први српски мобилни


Творци „првог српског мобилног телефона“ (скраћено ПСТ) су Филип Миливојчевић и Срђан Станковић, двојица студената пете године Факултета техничких наука. У оквиру предмета пројектовања електронских система на Катедри за примењену електронику, ова два студента имала су велике амбиције да направе први домаћи мобилни уређај, што им је пошло за руком.

21. 11. 2014. 24сата/МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

Фото: Филип и Срђан планирају да у наредној фази направе екран осетљив на додир (Роберт Гетел)
Филип и Срђан планирају да у наредној фази направе екран осетљив на додир (фото: Роберт Гетел)

Засад на овом телефону можете да размењујете поруке и да разговарате. Читав посао урадили смо за месец дана, мада су неки делови већ били готови. Највећи изазов је било направити софтвер за примање и слање позива – рекао је Миливојчевић. Његов колега Станковић прецизира да је мобилни направљен из три дела, два модула су добили од факултета, а један модул који спаја та два направили су сами.

За интеракцију с корисником ПСТ користи ТФТ екран за приказ садржаја, унос самог садржаја обавља се помоћу тастатуре, док говор репродукује и остварује помоћу екстерних слушалица с микрофоном.
Када желе некога да позову, на главном екрану одаберу иконицу с телефоном и унесу жељени број. Исто је и са слањем порука – само се кликне на симбол СМС.

На ФТН се спремају за дотеривање овог, првог модела | Фото: Роберт Гетел

На ФТН се спремају за дотеривање овог, првог модела (Фото: Роберт Гетел)

Следећи корак је да избацимо тастатуру и направимо екран осетљив на додир, те да све ставимо у једну маску. Урадићемо додатне апликације унутар самог менија, од календара, времена и стања на батерији, па полако до крајњег циља, што је Анрдоид систем – објаснио је Станковић.

Први српски мобилни телефон досад је коштао око 11.000 динара, али у цену није урачунат креативни и мануелни рад његових твораца. Владимир Рајс, асистент на Катедри за електронику, каже да до сада студенти нису патентирали овакве изуме, већ су више били фасцинирани прављењем софтвера за управљање преко мобилних телефона.

Ово је пилот-пројекат, мало робуснија варијанта, али полако, сада ћемо га обогатити садржајима и смањити. Могао би ФТН на кају да направи и први домаћи мобилни телефон за широко тржиште – најављује Рајс.

Добили чисте десетке

Владимир Рајс каже да су студенти за овај завршни испитни пројекат добили, наравно, десетке. Поред Рајса, на изради телефона учествовао је и асистент Владимир Милосављевић, док је професор на овом предмету Милош Живанов.

1 reply »