(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 18: ЗАШТО ХАГ НЕ ПРИМЕЊУЈЕ ПРИНЦИП КОМАНДНЕ ОДГОВОРНОСТИ НА УЧК КОМАНДАНТЕ?


ТАЧИ ОДГОВОРАН И ПО ПРИНЦИПУ „ЛАНЦА КОМАНДНЕ ОДГОВОРНОСТИ“

taci zlocinac

Као што ће Мартијев извештај то овде показати, и без сумње доказати у даљем правосудном поступку пред судом- (који тек треба да буде одређен и оглашен надлежним од стране Савета Европе и шире међународне заједнице, за монструозне албанске ратне злочине, и злочине против хуманости против српског народа, и против десетина, ако не и стотина, држављана више страних земаља)- албански злочини киднаповања, бесправног тамничења, физичког злостављања и убистава над српским жртвама су несумњиво почињени, веома добро су документовани, а неки су чак јавно обелодањени у водећим западним медијима.

Оно што још увек није презентовано јавности у форми форензичких доказа и сведочанстава јесте документација о самом чину одстрањивања органа из тела, пре свега српских жртава. Не сумњам да такви докази постоје, и познавајући професионални и морални интегритет истражитеља Мартија тешко је поверовати да би он изашао у јавност са овако експлозивним извештајем без додатног „кеца у рукаву“. Но, ја бих да се за сада задржим на доказима који су нам до сада познати- и сами по себи, без икаквог додатног доказивања „крађе људских органа“, би требали да буду довољни за покретање међународног, али и домаћег правосудног поступка. за горе наведена кривична дела.

Дел Понтеова утврдила командну одговорност у случају Лиман

ДЕЛ ПОНТЕОВА ЈЕ БИЛА СПРЕЧЕНА ДА ПРИМЕНИ ПРИНЦИП КОМАНДНЕ ОДГОВОРНОСТИ- ЛЕГАЛНИ ЕКСПЕРТ СВЕДОЧИ О ТОМЕ: Дел Понтеовој није било потребно да докаже да је Лимај махао секиром или пиштољем (у логорима где су били заточени Срби)- довољно је било сазнање да је он знао о зверствима својих подчињених и да их није спречио у томе. Њена истрага се базирала на легалној теорији „командне одговорности“ која потиче из 15ог века, када је Питер вон Хагенбах, гувернер под јурисдикцијом Војводе од Бургундија, изведен пред суд, осуђен и погубљен одсецањем главе због руковођења бруталном окупацијом једног града у области горње Рајне. „Не само да је то био први забележени случај суђења за међународни ратни злочин, то је био први забележни судски поступак у коме је командант сматран одговорним за злочине својих подчењених“, Дејвид Лубан, стручњанк за међународно право,  ми је рекао. Након другог светског рата, судови су стриктно примењивали принцип командне одговорности над јапанским и немачким наци командантима. (исечак из анализе злочина УЧК америчког новинара Николаса Шмидла)

У овом досадашњем истражном поступку је недвосмислено доказана кривична одговорност (за поменута кривична дела) сепаратистичког лидера Хашима Тачија, и остатка руководства ОВК,  и то (у најмању руку) по истом принципу по коме је у Хагу већ суђено целокупном бившем државно-политичком врху Србије – принципу „ланца командне одговорности“.

У време ових монструозних злочина Хашим Тачи је био неприкосновени војни командант терористичке ОВК и лидер лажне косовске државе- дакле „господар живота и смрти“ на просторима Косова и Метохије, и у неким деловима Албаније.

Тачи и Лимај присутни у Кахан кампу у време трговине органима

ХАШКИ ЗАШТИЋЕНИ СВЕДОК ОБЕЗБЕДИО ДОКАЗЕ О ПРИСУСТВУ ТАЧИЈА И ЛИМАЈА У АЛБАНСКИМ ЛОГОРИМА ЗА СРБЕ НА ЛОКАЦИЈИ КАХАН И КУКЕШ, У ВРЕМЕ ТРГОВИНЕ ОРГАНИМА: Постојали су и остале индиције. Бивши заточеник логора Кахан сведочи да су стражари „наслањаи цеви оружја на њихове главе и присиљавали их да се међусобно туку, пуцају једни у друге, па чак и силују друге заточеник“. Он је додао „Наши мучитељи су били наши албански земљаци из УЧК, који су се наводно борили за слободу“. Тај заточеник се сећа да је Лимај лично издавао наређења, и да је у једном тренутку на ту локацију дошао и Тачи и да је својим очима могао да види „да смо били везани, измрцварени, на том прљавом месту“. Тачи и Лимај „су итекако знали шта су нам тамо све радили“. Делови изјаве тог сведока су се евентуално појавили и у француском „Ле Монду“, али УН тужиоци нису желели да истражују даље. Најмање још један сведок по имену Енвер, заробљен од стране УЧК под оптужбом да је био шпијун- је сећа да је видео Тачија у логору Кукеш, обученог у цивилну одећу… (исечак из анализе УЧК злочина америчког новинара Николаса Шмидла)

На страну то, што постоје све индиције да је он сам лично учествовао у извршењу многих злочина- задржимо се за сада на ономе због чега би он већ морао до сада да седи на оптуженичкој клупи у Хагу.

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“, IV проширено издање, © 2014 Lulu, Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

ДОДАТНА РЕФЕРЕНЦА: http://www.newyorker.com/magazine/2013/05/06/bring-up-the-bodies

 

1 reply »

 1. …..ZATO ŠTO JE „HAŠKI“ SUD USTVARI PROIZVOD AMERIČKE PARANOIČNE SPOLJNE POLITIKE, DEMONSTRACIJA BEZGRANIČNE MRŽNJE PREMA SRBIJI, ZAOGRNUTA SUDSKIM TOGAMA I PERIKAMA!!! * ….ZATO ŠTO JE UČK PRODU
  ŽENA RUKA AMERIČKOG SMISLA I NAČINA, PREUREĐENJA SVETA PO HITLERO
  VOM RECEPTU!! * NACISTI SU OBUČAVALI I POMAGALI EKSTREMNE MUSLIMA
  NE ZA DIVERZANTSKE AKCIJE U CILJU „PRIPREME“ TERENA PRE GLAVNOG – ZAVRŠNOG NAPADA!!! * KOLIKO SLIČNOSTI SA AVGANISTANSKIM TALIBANIMA, AL-KAIDOM I NAJNOVIJE: SA ISLAMSKIM EKSTREMISTIMA U SIRIJI I IRAKU?! * PO
  ŠTO NE MOŽE DA IH POBEDI A BOJEĆI SE OSVETE (11. septembar), AMERIKA UVLAČI U OVAJ SUKOB I TREĆE ZEMLJE U KOALICIJU, PA I SRBIJU (zahvaljujući Vučiću)!!! * ZNAČI, AMERIKA I NAS UVLAČI U SVOJE PRLJAVŠTINE A ISTOVREMENO NAM DRŽI NOŽ POD GRLOM (UČK) I ALBANIJU!!! * KO ĆE BITI ODGOVORAN, AKO I NAŠI LJUDI U SVETU BUDU OSTAJALI BEZ GLAVA ILI BUDEMO IMALI TERORISTIČ KE NAPADE??? *

  Свиђа ми се