(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 20: АУСТРАЛИЈСКИ ЛЕКАР ЈУРИШЕВИЋ, УЧК УБИЦА, ЈОШ УВЕК ЈЕ НА СЛОБОДИ!?


АУСТРАЛИЈСКИ ХИРУРГ ЈУРИШЕВИЋ- ЏЕЛАТ ОВК, „ПРИСУТАН“ НА ЛОКАЦИЈИ КУКЕШ У ВРЕМЕ УБИЈАЊА ЗАТОЧЕНИКА И КРАЂЕ ОРГАНА

ЈУРИШЕВИЋ3- ДЕСНО СА АК47

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ, АУСТРАЛИЈСКИ РЕЗЕРВНИ ОФИЦИР ХРВАТСКОГ ПОРЕКЛА, ДР КРЕГ ЈУРИШЕВИЋ (десно, са аутоматском пушком на левом рамену) У ЈЕДНОЈ ОД ПАТРОЛА УНУТАР СРБИЈЕ, 1999.

 

У сваком случају, добро је документован случај аустралијског хирурга хрватског порекла Др Крега Јуришевића, који је јавно признао да је пришао ОВК, и потом свој „стетоскоп“ заменио за оружје, где је по властитом признању поред оружане борбе у оквиру ОВК, лично убијао српске рањенике да би им (по његовим речима) „скраћивао муке“. Поред  убијања заробљених Срба, Др Јуришевић је активно сарађивао са западним обавештајним службама у току НАТО рата, и под маском доктора хуманитарца шпијунирао српске трупе. По његовом хвалисању био је одговоран за навођење НАТО авиона на српске циљеве, којом приликом је убијено преко 400 Срба (војника ВЈ).

Али оно што је индикативно за ову истрагу (напомена ово је део ауторове „истраге“)  је то да је дотични Јуришевић боравио у Априлу 1999-те на локацији Кукеш (локацији тајног затвора у коме су држани и убијани Срби којима су „одстрањивани“ органи) у Албанији, и да је тамо према његовим речима био сведок неких „аномалија“ у локалној болници која је била под контролом извесног доктора- команданта ОВК (претпостављам да се овде ради о Др Шаипу Муји). Др Крег Јуришевић данас живи и ради у аустралијском граду Аделаиди, где је запошљен као кардио-торациони хирург у Краљевској Аделаида Болници.

Ми се овде надамо да су ови подаци доступни како нашим српским истражним органима, тако и Мартијевој истрази- јер овде је веома важна улога Др Јуришевића не само као ратног злочинца, већ пре свега као, потенцијално једног од кључних сведока у овој монструозној афери.

Дакле, сва ова кривична дела су недвосмислено почињена, и можда је у овој фази истраге теже доћи до идентитета непосредних извршиоца и расветљавања сваког појединачног кривичних дела. Али, као што то знамо из горе наведеног примера суђења комплетном српском политичко-државном руководству у Хагу, чињеница да кривична дела за која су осуђени (у пред-ратном и ратном периоду до окончања рата 1999) никада нису потпуно расветљена, није сметала Хашком трибуналу да их за иста осуди по приниципу „ланца командне одгворности“, не сматрајући за потребно да доказује свако појединачно кривично дело (која су починили неки припадници и неке јединице српских снага на терену).

То је управо принцип правде на коме мора да инсистира наше правосуђе, као и патриотски део српског руководства (од издајничког дела „про-српског“ руководства на челу са Тадићем немамо ничему добром да се надамо). Следећи приницип на коме мора да се доследно инсистира, а који у свом извештају више пута наглашава господин Марти, јесте принцип једнакости пред судом!

ИЗВОД ИЗ ИНТЕРВЈУА СА ДР ЈУРИШЕВИЋЕМ-ТРАНСКРИПТ АУСТРАЛИЈСКОГ РАДИЈА „ABC1“ (27.09.2010)- ФБР превод М. Новаковић:

DR CRAIG JURISEVIC: It was at that point that I decided to join the KLA, and to treat victims who were at the front-line. So, once I decided to move up to the front-line, in the back of my mind I realised that as part of providing this care, I’d have to carry arms to defend myself, and to defend my patients, and those looking after my patients…

After nearly two weeks of constant shelling, during the daylight hours, and ineffectual NATO bombing during the night, I’d reached the conclusion that something had to be done to stop this. So I decided to take it upon myself to get the correct coordinates of Serb military installations, and have those conveyed back to US Special Forces. So I took a patrol, myself and just the three of us, and carefully went down behind Serb lines, and carefully mapped the coordinates on a map. I’ve since learned that the coordinates I provided may well have resulted in the effective bombing of Serb forces along the Pastrik front.

Др Крег Јуришевић: Тада сам одлучио да се придружим ОВК, и третирам жртве на првој линији фронта. Након што сам одлучио да одем на борбену линију, у подсвести сам схватио да ће део моје „бриге“ бити ношење оружја да бих одбранио себе, моје пацијенте и оне који се брину о мојим пацијентима.

Након скоро две седмице сталних артиљеријских напада, у току дана, и неефикасног НАТО бомбардовања у току ноћи, ја сам дошао до закључка да нешто мора да се уради по том питању. Тако сам донео одлуку да ја лично обезбедим тачне координате србских војних положаја, и да те податке доставим америчким специјалним снагама. Потом сам повео патролу са три члана, и пришуњали смо се у позадину србских положаја, где смо пажљиво убележли на мапи координате. Након тога сам сазнао да су координате које сам ја доставио, резултирале у прецизно бомбардовање србских снага у рејону Паштрика.
PETER THOMPSON: Joining the KLA is something altogether different from joining the Australian Army.
DR CRAIG JURISEVIC: Yes.
PETER THOMPSON: They became allies of NATO, but just prior to that had been regarded as a terrorist group.
DR CRAIG JURISEVIC: The KLA were by no means virtuous and angels. There were criminals and killers amongst the KLA, but where I found myself at that point in time, at that location, the majority of the KLA were refugees with guns.
PETER THOMPSON: And you, because of your training in Israel, actually knew more about… You started to train these people.
DR CRAIG JURISEVIC: I did. One of the ethical issues was how could I, as a medico, train people in the use of firearms and tactics of combat.
PETER THOMPSON: You called it „preventative medicine“…
DR CRAIG JURISEVIC: Yes.

PETER THOMPSON: ..which is a… Some would regard it as a horrifying twist…

Питер Томсон: Придруживање ОВК мора да је доста различито од службовања у аустралијској војсци.

Др Крег Јуришевић: Да.

Питер Томсон: Они су постали НАТО савезници, непосредно након периода у коме су били декларисани као терористичка група.

Др Крег Јуришевић: Они у ОВК никако нису били анђели. Тамо, у редовима ОВК је било криминалаца и убица, али тамо где сам се ја нашао у одређеном времену, на тој локацији, већина ОВК чланова су били наоружане избеглице.

Питер Томсон: И због вашег (војног) тренинга у Израелу, ви сте у ствари доста знали о томе… Почели сте да тренирате те људе.

Др Крег Јуришевић: Јесам. Био сам суочен са етичким питањем, како ја као медицинар, могу да тренирам људе у коришћењу оружја и тактичке борбе.

Питер Томсон: Ви сте то назвали „превентивном медицином“…

Др Крег Јуришевић: Да…

Питер Томсон: Које је.. Што би неки протумачили као ужасни преокрет (за једног лекара)…

PETER THOMPSON: You took on the role, as you explained there, to create the coordinates for the Serb positions…
DR CRAIG JURISEVIC: Yes.
PETER THOMPSON: ..with you knowing that that would lead potentially to bombing raids of those positions.
DR CRAIG JURISEVIC: With me knowing and hoping it would, so we would end the carnage at the front-line.
PETER THOMPSON: Is that the role of a doctor?
DR CRAIG JURISEVIC: No. That’s not a… That role was… That was the role of somebody who was looking after the people around him, looking after the men and women I was working and fighting with…

Питер Томсон: Узели сте на себе улогу да обезбедите топографске координате србских положаја…

Др Крег Јуришевић: Да.

Питер Томсон: ..иако сте знали да ће то резултирати у (тепих) бомбардовање тих локација.

Др Крег Јуришевић: Не само да сам знао, већ сам и желео, јер би то зауставило наше (УЧК) губитке на фронту.

Питер Томсон: Да ли је то посао једног лекара?

Др Крег Јуришевић: Не. То није… Улога је била… То је била улога некога (прича о себи) ко се бринуо о људима из окружења (УЧК терористи), ко се бринуо о за људе са којима је заједно „радио“ и борио се…

PETER THOMPSON: One of the soldiers you were with said, „I can’t do this.“

DR CRAIG JURISEVIC: No. So she asked me. And she also asked me to bury her child, her son – he was four or five – before the next sunset, as is in accordance with the Muslim faith. And I did end her life. As far as I could see at that point in time, regardless of my belief, as it goes, as it pertains to euthanasia, I had no choice. If I left her there alive, she would have suffered more…

УЧК терориста др Јуришевић описује како је наводно из самилости, убио пиштољем рањену Албанку, унутар србске државне територије:

Питер Томсон: Један од војника са којим сте били заједно је казао- „Ја то не могу да урадим“.

Др Крег Јуришевић:.. Не. Зато је тражила то од мене, и да сахраним њено дете, сина- био је можда 4 или 5- пре него што падне мрак, да би било у складу са муслиманским обичајима. И ЈА САМ ЈЕ ТАДА УБИО. Колико сам могао тада да разумем, без обзира на моја уверења, то је могло да се сматра еутаназијом, и ја нисам имао избора. Да сам је оставио живу, она би више патила…

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“, IV проширено издање, © 2014 Lulu, Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

1 reply »

  1. НИЈЕ ЈЕДИНИ !

    Tue, 25 Nov 2014 21:47:24 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >Editor posted: „АУСТРАЛИЈСКИ ХИРУРГ ЈУРИШЕВИЋ- ЏЕЛАТ ОВК, „ПРИСУТАН“ НА ЛОКАЦИЈИ КУКЕШ У ВРЕМЕ УБИЈАЊА ЗАТОЧЕНИКА И КРАЂЕ ОРГАНА

     

    У сваком случају, добро је документован случај аустралијског хирурга хрватског порекла Др Крега Јуришевића, који је јавно призн“ >

    Свиђа ми се