АКТУЕЛНО

Путинова златна клопка: Руски шах-мат на геополитичкој шаховници – Игра је готова!


 • Западне санкције против Русије ће ићи даље без обзира попустио Владимир Путин у Украјини или не. Све да у овом тренутку Русија врати Крим и обустави чак и хуманитарну помоћ Донбасу, аналитичари тврде како Вашингтон никада неће опростити актуелном руском руководству увреду коју је претрпео прво са Сноуденом, потом са Сиријом, али у првом реду на Криму, где је Русија поступила по властитој вољи, без претходних консултација са Западом, што је била уобичајена пракса.
 • Дакле, Путинова политика се углавном не фокусира на резултат, него на ефикасност. Врло мало људи разуме оно што Путин данас мисли. И скоро нико не разуме оно што ће учинити у будућности. Без обзира колико то чудно звучало, али сада Путин продаје руску нафту и плин само за злато. Међутим, он то не виче са кровова. Наравно, још увек прихвата долар као средство плаћања, али одмах мења све доларе од продаје нафте и плина опет за злато! Да би то разумели, довољно је да посматрамо динамику раста златних резерви Русије и упоредити их са девизним приходима Руске Федерације од продаје нафте и плина у истом раздобљу. Осим тога, у трећем кварталу ове године је Русија купила највећу количину злата икада, те достигла рекордни ниво.

25. 11. 2014. Vox Blog, за ФБР посрбила и приредила Биљана Диковић

ПУТИН

FED тренутно јача долар, што заједно са резултатима санкција има негативни ефект на руску валуту. Затим, треба узети у обзир и притисак Вашингтона на снижавање цена нафте, али ће се коначни резултат те стратегије знати на састанку земаља чланица групе OPEC, где ће Венецуела покушати да спречи остале произвођаче да због стратешких интереса Сједињених Држава пристају на снижавање цене, коју САД жели да види на 50 долара по барелу. Таква цена би наводно била велики удар на руски обрачун, али и на Саудијску Арабију и Венецуелу, чији социјално програми зависе од продаје нафте.

Што се тиче саме Русије, аналитичар Дмитриј Калиниченко је написао анализу „Путинова златна клопка“, којом објашњава неке детаље у овој већ дубоко поодмаклој игри исцрпљивања између Русије и Америке, о чему западни медији не желе да напишу ниједан једини редак.

Велика Путинова златна клопка

Оптужбе Запада на рачун Путина се традиционално ослањају на чињеницу да је радио за КГБ, што значи да је „окрутан“ и „неморалан“. Путин је крив за све, али га нико никада није оптужио га за недостатак интелигенције. Све оптужбе против тог човека не сумњају да истовремено поседује вештину аналитичког размишљања и умеће како брзо предузети јасне и уравнотежене политичке и економске одлуке. Западни медији често ту способност упоређују са вештином неког великог учитеља који учествује у симултаној шаховској партији против неколико јаких играча истовремено.

Недавна економска кретања на Западу уопштено упућују да је западна медијска процена Путина савршена. Упркос бројним извештајима о економским успесима у стилу каквим извештавају Fox News и CNN, западне економије, на челу са Сједињеним Државама, као да падају у Путинову замку, чије су обрисе на Западу ретки приметили.

Колико год Запад покушавао да изађе из ове замке, не полази му за руком. Шта је истина о ситуацији на Западу и Сједињеним Америчким Државама? И зашто западни медији и главни западни економисти ћуте, као да је реч о добро чуваној војној тајни?

Многи покушавају да схвате суштину актуелних економских дешавања у контексту економије, остављајући на страну морал, етику и геополитику. Након што су схватили да су изгубили у Украјини, Вашингтон и савезници су кренули да униште руску економију спуштањем цене нафте и плина, као главних извозних прихода у обрачуну Русије, али су изоставили допуну руских резерви златом. Ваља напоменути да највећи неуспех Запада у Украјини није војни или политички, него Путиново одбијање да финансира западне планове у западној Украјини, јер би тиме директно поткопао Руску Федерацију. То план Запада чини неостваривим, барем у блиској будућности.

Задњи пут је амерички председник Реган акцијом снижавања цена нафте имао „успеха“ и довео до распада Совјетског Савеза. Али, историја се не понавља вечно. Овај пут су ствари другачије, али овог пута на Западу. Путинов одговор је некима изгледао као шах и џудо, када се користи снага непријатеља против њега самог и то уз минимално трошење личне снаге и ресурса.

Права Путинова политика није јавна, што ретки разумеју. Дакле, Путинова политика се углавном не фокусира на резултат, него на ефикасност. Врло мало људи разуме оно што Путин данас мисли. И скоро нико не разуме оно што ће учинити у будућности. Без обзира колико то чудно звучало, али сада Путин продаје руску нафту и плин само за злато. Међутим, он то не виче са кровова. Наравно, још увек прихвата долар као средство плаћања, али одмах мења све доларе од продаје нафте и плина опет за злато! Да би то разумели, довољно је да посматрамо динамику раста златних резерви Русије и упоредити их са девизним приходима Руске Федерације од продаје нафте и плина у истом раздобљу. Осим тога, у трећем кварталу ове године је Русија купила највећу количину злата икада, те достигла рекордни ниво.

Куповина злата у III кварталу 2014.

Куповина злата у III кварталу 2014.

У трећем кварталу ове године, Русија је увећала резерве за невероватну количину од 55 тона злата. Више од свих централних банака у свету заједно (према службеним подацима)! Укупно су централне банке свих земаља света купиле 93 тоне племенитих метала у трећем тромесечју 2014. Од тих 93 тона злата, импресивна количина од 55 тона припада Русији. Не тако давно, британски научници су дошли до истог закључка, али и US Geological Survey пре неколико година који је упозоравао „како Еуропа не може да преживи без руских енергената“. Преведено с енглеског на било који други језик, то значи: „Свет неће преживети ако нестане руске нафте и плина.“

Дакле, западни свет, који се темељи на хегемонији петродолара, у катастрофалном је стању и не може преживети без нафте и плина из Русије. Међутим, Русија је спремна за продају нафте и плина Западу само у замену за злато! Прекретница Путинове игре је механизам продаје руских енергената Западу само са злато, независно од чињенице да ли Запад пристаје да плати или не руску нафту и плин са својим јефтиним златом на светском тржишту. Зашто Русија, уз сталан проток долара од продаје нафте и плина, под сваку цену тај новац жели да претвори у злато по садашњим ценама, притиснута са свих страна од стране Запада?

Цену злата су FED и EFS студиозно неколико пута вештачки спуштали према куповној моћи долара и вештачки надували манипулацијама на тржишту. Занимљива чињеница је да снижавање цене злата води посебно одељење америчке администрације, Фонд за стабилизацију курса (ESF), чија је улога да стабилизује долар у Сједињеним Државама.

У финансијском свету је општеприхваћена чињеница да је злато у ствари анти-долар:

1. Године 1971. амерички председник Ричард Никсон затвара „златни прозор“ и обуставља слободну трговину између долара и злата, што је у Америци било загарантовано одредбом из 1944. у Bretton Woods-у.

2. Године 2014. руски председник Владимир Путин поново отвара „златни прозор“, не питајући за дозволу из Вашингтона.

У овом тренутку Запад троши већи део својих напора и средстава да снизи цене злата и нафте. Дакле, са једне стране нарушава економску стварност која постоји само како би користила америчком долару, а с друге стране жели да уништи економију Русије, која одбија да игра улогу послушног вазала Запада.

Ресурси попут злата и нафте пропорционално су ослабили и претерано подцењени у односу на амерички долар. Због великог притиска, Путин сада продаје руске енергетске ресурсе у замену за вештачки надуване доларе, да би онда са тим истим доларима куповао злато вештачки подцењено у односу на амерички долар од стране Вашингтона и његових савезника.

Ту је још један занимљив елемент у Путиновој игри. Руски уран. Једна од шест електрана у Америци зависи од руског урана. Русија продаје Америци уран за доларе. Дакле, Запад, уопштено, за нафту, плин и уран Русију снабдева јаким доларом, чија је куповна моћ вештачки надувана снижењем цене нафте и злата, опет у раду оних који желе да униште руску економију.

Овде би чак и лаику било јасно да је реч о зачараном кругу у коме Москва добија вештачки ојачан долар, којим купује вештачки снижено злато.

Управо то је кључ свих ових трансакција, којима Путин користи ове доларе само да би физички повукао злато са Запада добијеним америчким доларима. То је заиста генијална економска комбинација, који је Запад ставио у ситуацију да као змија агресивно гризе властити реп.

Идеја ове економске златне клопке вероватно није Путинова, колико је саветника за економске послове, др Сергеја Глазyева. Иначе, зашто би бирократа Глазyев, заједно са многим руским привредницима био уврштен у попис санкционисаних особа од стране Вашингтона?
Идеју економисте Глазyева успешно спроводи Путин, али уз велику подршку кинеског колеге Xi Jinping-а.
Посебно важна изјава у овом контексту је недавна изјава у децембру прве подпредседнице Централне банке Русије, Ксеније Јудаеве, која је нагласила да Централна банка Русије може користити злато из својих резерви за плаћање увоза, ако буде било потребно.
Очигледно је, с обзиром на западне санкције, ова изјава намењена земљама групе скупине BRICS, првенствено Кини.

За Кину је руско плаћање у злату врло повољно. Наиме, Кина је недавно најавила престанак повећавања резерви злата и девиза деноминованих у америчким доларима. С обзиром на све већи трговински дефицит између Сједињених Држава и Кине (тренутна разлика је пет пута у корист Кине), ова изјава преведена на језик финансија значи: „Кина више не продаје своје производе у замену за доларе.“

Светски медији су одлучили не истакну тај историјски монетарни заокрет и ни за кога није проблем што Кина апсолутно одбија да продаје своје производе за америчке доларе. Кина, наравно, и даље прихвата долар као начин аванса за њихове производе. Али, чим се обави трансакција, Кина се одмах решава америчких долара и у структури својих златних резерви и стране валуте их мења у нешто друго.
У супротном, изјава монетарних власти у Кини не би имала никаквог смисла: „Зауставимо повећање наших златних резерви и стране валуте у америчким доларима“.

Другим речима, Кина више неће куповати америчке трезорске обвезнице са доларима оствареним у међународној трговини, као што је до сада чинила. Дакле, Кина ће заменити доларе које добија за своје производе, не само продате у САД него у целом свету, али не за повећање девизних резерви у злату деноминовану у америчким доларима. Овде настаје занимљиво питање: чиме ће то Кина заменити доларе које је зарадила кроз трговину? Којима валутама или добрима? Анализа кинеске монетарне политике говори да ће вероватно значајан део трговинских долара Кина заменити, а у ствари су већ замењени са физичким златом.

КИНЕЗ

Дакле, присилна изолација руско-кинеских односа је довела до великог успеха Москве и Пекинга. Русија купује робу директно из Кине са златом по тренутној цени. Исто тако Кина купује руске енергетске ресурсе са златом по истој цени. У овом фестивалу руско-кинеских односа има места за све: за кинески производе, руске енергетске ресурсе и злато као обострано средство плаћања.

Само што долару ту нема места, што не чуди, јер амерички долар није производ Кине, нити је руски енергетски ресурс. То је само финансијски инструмент привремене ликвидације. Бескористан посредник.

У свакој озбиљној трговини је уобичајено искључити непотребне посреднике из интеракције два независна пословна партнера. Ваља напоменути да је глобално тржиште физичког злата врло мало у односу на глобално нафтно тржиште. Већина светског тржишта физичког злата је микроскопско у односу на укупно светско тржиште нафте, плина, урана и других роба.

Појам „физичко злато“ је измишљен јер су се за њега почели мењати физички енергетски ресурси, а не „папир“. Русија повлачи злато са Запада, али само у природном облику, а не у облику папира. Па чак и Кина узима вештачки подцењено физичко злато на Западу у замену за стварне производе које тамо извози.

Запад се надао да ће Русија и Кина прихватити као платежно средство за своје робе и енергетске ресурсе „shitcoin“ или тзв. „папирно злато“ разних врста, али до тога није дошло.

Русија и Кина, када је у питању злато, желе драгоцени метал као средство коначне исплате. За поређење: промет на папирном тржишту злата се процењивао на 360 милијарди долара месечно. Али, са прелазом на стварно, физичко злато, промет је пао на само 280 милиона долара месечно. То значи да обим између трговачког „папирног злата“ у односу на стварно физичко злато износи око 1000 : 1.

Кориштење механизма активног повлачења са тржишта вештачки сниженог злата и одустајање од вештачки надуваног долара значи да је Путин покренуо одбројавање чији ће крај уједно означити крај хегемоније петродолара.

Дакле, Путин је ставио Запад у пат позицију, без позитивних привредних изгледа. Запад може да уложи огромне напоре и средства да вештачки повећа куповну моћ долара, да вештачки снизи цену нафте и куповну моћ злата. Проблем на Западу је то што је количина физичког злата у његовом власништву ограничена. Дакле, што више Запад обезвређује нафту и злато у односу на амерички долар, брже ће остати без злата у својим резервама, а оно није бесконачно.

Ову економску комбинацију је Путин бриљантно одиграо. Физичко злато убрзано завршава у Русији, Кини, Бразилу, Казахстану и Индији, земљама групе скупине BRICS. У тренутној стопи смањења резерви златних полуга Запад једноставно нема времена да направи било шта против Путина и Русије и преостаје му само да чека пропаст петродолара.

У шаху се ситуација у коју је Путин ставио Запад назива „мрачно доба“. Западни свет се никад није суочио са сличним догађајима и економским феноменом.

СССР је брзо продао своје злато у време пада цена нафте, док Русија чини супротно и убрзано купује злато под истим околностима. На тај начин је Русија претња глобалној доминацији модела америчког петродолара.

Основни принцип модела петродолара омогућује западним земљама предвођене САД-ом да живе на рачун рада и средстава других земаља и народа, а све захваљујући улози долара који доминира у глобалном монетарном систему.

Улога америчког долара у глобалном монетарном систему је да буде крајње средство плаћања. То значи да је америчка валута на глобалном нивоу крајње добро акумулације, па замена са било којим другим добрима не би имала смисла.

Земље групе BRICS на челу с Русијом и Кином, сада у ствари мењају улогу и статус долара у глобалном монетарном систему. Коначно средство плаћања и акумулације имовине, америчка национална валута, заједничким акцијама Москве и Пекинга се претвара у пуко средство аванса у размени са другом коначном финансијском имовином – златом. Дакле, амерички долар заиста губи своју улогу као крајње средство плаћања и акумулације имовине, чиме губи обе улоге, а на сцену ступа деполитизовано и денационализовано активно монетарно злато.

Запад традиционално користи две методе како би уклонио претњу светској хегемонији петродолара и тако очувао личне привилегије. Једна од тих метода је Обојена револуција, а друга метода, ако прва не успе, су војне кампање.

Међутим, у случају Русије, обе ове методе су немогуће или неприхватљиве. Као прво, огроман број становника Русије, за разлику од људи у многим другим земљама, не жели да тргује својом слободом и будућношћу своје деце у замену за неколико западних кобасица. То је видљиво из рекордне популарности Путина, анкете које редовно објављују главне западне агенције.

Лично пријатељство које штићеник Вашингтона Алексеј Навални (Alexei Navalny) гаји са са сенатором Џоном Мекејном (John McCain) је лоше и за њега и за Вашингтон. Након објављивања те неспорне чињенице, 98% руске популације сада Навалног види искључиво као вазала Вашингтона и издајицу руских националних интереса. Због тога западни стратези, који још нису полудели, не могу ни да сањају о било каквој Обојеној револуцији у Русији.

Друга традиционална метода су западне војне агресије, али Русија сигурно није бивша Југославија, Ирак и Либија. У свакој војној операцији чак и против не-нуклеарне Русије на руској територији, Запад на челу с САД-ом би био осуђен на пораз. Генерали у Пентагону који воде НАТО снаге су свесни тога. Било би исто тако безнадежно покренути и нуклеарни рат против Русије концептом тзв. „превентивног нуклеарног удара“.

НАТО технички не може да нанесе ударац који би у потпуности разоружао руски нуклеарни потенцијал, у свим његовим аспектима, а масовна одмазда на нуклеарни удар против непријатеља или групе непријатеља би била неизбежна. Међутим, такав рат би имао за последице то да би – живи једноставно завидели мртвима.

Дакле, нуклеарни рат против земље попут Русије није решење за проблем предстојеће пропасти петродолара. У најбољем случају, то ће бити коначни крај историје. У најгорем случају, наступиће нуклеарна зима и крај живота на планети, а преживеће само бактерије које ће мутирати због зрачења.

Економска структура Запада може видети и схватити суштину ситуације. Главни западни економисти су сигурно свесни озбиљности и очајне ситуације у коју је Запад добровољно упао. Једноставно је упао у Путинову златну клопку.

Уосталом, институције Bretton Woods-а знају златно правило: „Ко поседује злато одређује правила“, али на Западу о томе ћуте. Тихи су, јер нико не зна како да изађе из ове ситуације. Ако се јавности објасне детаљи надолазеће економске катастрофе, сви ће почети да постављају питања:

„Како Запад купује нафту и плин из Русије у замену за физичко злато? Шта ће се догодити са петродоларом у Сједињеним Државама када Западу понестане физичког злата за плаћање руске нафте, плина и урана и кинеске робе?“

Нико на Западу данас не може одговорити на ових неколико једноставних питања. То се иначе зове „шах-мат“, даме и господо. Игра је готова.

Дмитриј Калиниченко

 

**************

Међутим нису сви тако кратковиди и велики играчи, чија се богатства мере и хиљадама милијарди долара, пажљиво посматрају шта се догађа. Треба рећи да они лично не гаје никаква родољубива осећања према Сједињеним Државама и та им је земља једноставно била добар полигон за остваривање профита протеклих сто година. Због тога неки медији, као нпр. Bloomberg или The Sydney Morning Herald отворено упозоравају на опасну игру око игре са ценом злата и нафте.

Наиме, они су приметили како у последњих неколико месеци Русија купује огромне количине злата, па упозоравају и покушавају да схвате шта Москва тиме жели да постигне.

Ако је 1. јануара 2010. Централна банка Русије имала „само“ 21 милион унци злата, 1. октобра ове године има 37 милиона. Рачунајући у тонама, од почетка ове године је Центална банка Русије купила 150 тона злата, и тако достигла укупан износ од 1.150 тона. Раније, Централна банка Русије никада није куповала злата више него што је користила.

Bloomberg View пише како су руске златне резерве сада веће од оних у Кини, и да су на петом месту после Сједињених Држава, Велике Британије, Француске и Италије. До 1. новембра ове године проценат злата чинио је 10,5% девизних резерви, док је прошле године тај индекс износио 8,4%.
Овде није потребно говорити о америчком злату и постоји ли оно заиста, будући да нико никада није био у стању да утврди веродостојност података које износи амерички FED и налази ли се у Fort Knox-у физичко злато, са којим би требало да буде и оно других земаља, или је реч о полугама од tungsten-а, како је упозоравао републиканац из Тексаса, Рон Паул (Ron Paul).

Новинар Leonid Bershidsky каже да све то, са једне стране, може бити повезано са паранојом лидера Русије у односу на Запад, а са друге стране говори о виталности земље.
„Постоји врло мало земаља које имају способност да текуће резерве држе у злату“, каже Bershidsky.

Луси Кормак (Lucy Cormac), дописник листа The Sydney Morning Herald тврди „како иза политике куповине злата може стајати предвиђање могућег економског рата са Западом“.
Новинар свој став темељи на размишљању познатог аналитичара Joe-a Battershill-а, који верује „како се у блиској будућности очекује наставак тенденције одбијања девизних резерви деномининованих у долару“, што је на трагу онога што пише Дмитриј Калиниченко.

У међувремену, све се чешће чују тврдње како Русија скупља злато, јер жели да се ослободи америчких петродолара у трговини са нафтом.
Међутим, Алексеј Мамонтов (Alexei Mamontov), шеф Међународног монетарног удружења из Москве, рекао је за новине Komsomólskaya Pravda“ да је та претпоставка погрешна, јер се бројеви не поклапају. Он тврди како Централна банка купује злата за мање новца од оног који добија од продаје нафте. Дакле, рећи да Русија продаје нафту за злато, по њему није тачна тврдња.

У исто време, Мамонтов објашњава „како земља која предвиђа проблеме, купује злато за сваки случај“, баш као и Кина или САД.
„Централне банке виде да је доларски систем несигуран, променио се, и курс долара према евру се променио и онда се злато купује за сваки случај“, објашњава Alexei Mamontov.

Међутим, „за сваки случај“ (на всякий случай) се може купити тона-две злата, али оволико новца потрошити за куповину злата по вештачки ниској цени и од 2010. до 2014. готово удвостручити златне резерве, са тенденцијом даље куповине, сигурно се не може говорити о нечему што се купује „за сваки случај“. Наравно да Мамонтов није овлаштен да открива праву позадину ове стратегије, али је ипак могао да нађе убедљивије образложење.

Историјски приказ руских златних резерви од 1913. до 2014., с тим да Русија са последњим аквизицијама има 1.150 тона златних резерви.

Историјски приказ руских златних резерви од 1913. до 2014., с тим да Русија са последњим аквизицијама има 1.150 тона златних резерви.

Златне резерве у свету - САД на првом месту, затим Немачка, ММФ, Италија и Француска, па Русија, Кина итд., с тим што Немачка, Италија и многе друге земље, однедавно и Украјина, не поседују своје злато које је у трезорима FED-а

Златне резерве у свету – САД на првом месту, затим Немачка, ММФ, Италија и Француска, па Русија, Кина итд., с тим што Немачка, Италија и многе друге земље, однедавно и Украјина, не поседују своје злато које је у трезорима FED-а

 

FED не жели да покаже постојање физичког злата у својим трезорима у Fort Knox-у и то је велика тајна која код многих буди знатижељу:

 

Републиканац из Тексаса Рон Паул годинама инсистира на тврдњи да FED нема злато у трезорима:

————
Velika Putinova zlatna klopka

http://fortruss.blogspot.it/2014/11/grandmaster-putins-golden-trap.html

Is Gold in Fort Knox Real? Ron Paul Wants to Know

http://www.cnbc.com/id/43391588

4 replies »

 1. Амерички сите под називом Wealth Daily прогнозира да ће злато ускоро отићи небу под облаке …

  Gold is Going to $16,000
  By Jeff Siegel | Saturday, October 18th, 2014

  This weekend, we bring you the week’s most popular stories from Wealth Daily and our sister site, Energy and Capital…

  Gold is Going to $16,000: The Cycle is About to Turn Over
  One of the greatest wealth-creating opportunities is fast approaching… A pattern is indicating that gold prices are about to hit unbelievable highs, just as they have every time the XL Gold Cycle has turned over.

  Свиђа ми се

 2. БАНКАРСКА МАФИЈА А НЕ ВАШИНГТОН !

  Tue, 25 Nov 2014 09:36:59 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: “ Западне санкције против Русије ће ићи даље без обзира попустио Владимир Путин у Украјини или не. Све да у овом тренутку Русија врати Крим и обустави чак и хуманитарну помоћ Донбасу, аналитичари тврде како Вашингтон никада неће опростити актуелном руско“ >

  Свиђа ми се