АКТУЕЛНО

Успех индустријског дизајнера Петра Вуковића: Ужички ауто задивио Детроит


Успех индустријског дизајнера Петра Вуковића (29) на „Мишлен челенџ“ конкурсу у Сједињеним Америчким Државама. „Рутсио“ може да ротира точкове вертикално али и хоризонтално…

1. 12. 2014. Н.Јанковић-НОВОСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

rep-dizajner_620x0

ПЕТАР Вуковић (29), индустријски дизајнер из Ужица, један је од укупно 15 равноправно награђених аутора на престижном америчком „Мишлен челенџ“ конкурсу. Дизајн његовог футуристичког аутомобила „рутсио“ биће представљен од 13. до 26. јануара 2015. године на једном од највећих ауто-сајмова – у Детроиту.

Овај Ера је иза себе оставио 1.000 других учесника конкурса из целог света, а његов успех је већи када се зна да су у жирију били великани индустрије на точковима, директори дизајнерских студија „Џенерал моторса“, „Нисана“, „Мерцедеса“, „Форда“…

Победници конкурса су аутори не само естетике концепт-аутомобила, већ и најсложенијих техничких и технолошких решења. „Мишлен“ је овако захтевним пропозицијама из мора успешних и добрих аутора издвојио оне чији таленат, стечено знање и уложени рад, задивљују и „тате“ аутомобилске индустрије.

– Ово признање у ствари је сазнање да сам остварио напредак, али је пре свега потврда да је животни пут који сам давно изабрао прави – каже Вуковић. – За креацију, важни су инспирација и жесток рад. Овај спој ставља вас на линију између имагинације и стварности. Онда се домаштано материјализује, у складу са ресурсима које имате на располагању. Следи преиспитивање: „Зашто је овако, а не другачије?“Циљ свега је видети више и боље, научити још, и на крају, створити нешто чега без вас, на свету не би било. Чак је и тај остварени циљ предмет преиспитивања, доказује се слобода размишљања аутора и степен развоја производа.

Прижељкује Вуковић, велико чудо: да знање бројних и рад свих, донесу више посла и новца људима у Србији. Али, новац је, каже, само начин дефинисања времена у свакодневици. Тако настаје и идеја успеха. Е, ту је „квака“, за успех новац није пресудан – потребно је неговати културу свог народа. Тек је свест која из културе проистиче, мерило раста појединца, народа, града, државе…

Тако Вуковић „дизајнира“ у оном што је суштински битно: не да се новца докопамо, већ да се дух овог народа уздигне. Тако о нашем великом чуду размишља један Ера, док представља сопствени аутомобил „рутсио“.

– Главна одлика аутомобила је могућност ротирања точкова вертикално и хоризонтално. Центар ротације осовина се налази у шасији и за предњи и задњи део аутомобила, док се центар вертикалне ротације точкова налази на самом точку. Специфична конструкција точкова али и гума, омогућава фину контролу жељене количине пријањања за подлогу – објашњава индустријски дизајнер из града на Ђетињи.

2711 2014 petar vukovic  industrijski dizajn foto:Dragan Karadarevic auto

ПРЕСУДНО ЈЕ ЗНАЊЕ

– Код нас, у овоме што је од индустрије преостало и што покушава да се из пепела подигне, мало ко сматра да је пресудно ослонити се на знање – сматра Петар Вуковић. – Незнање угрожава цео систем, растаче га до пропасти, па се чак и у друштвеном смислу губи заједништво некада карактеристично за српски народ.

1 reply »

  1. Претпостављам да би (ако већ није) лаконски био одбијен од наше а. индустрије и то је стање животно. Један дизајнер живи и збори доктрином ововременог Конфучија и духом достојног потомка нашег родоначалника, размиче крвоносне облаке над небом свога рода и даје наду и вјеру свима а на срамоту владајућих у институцијама и државе и цркве.

    Свиђа ми се