АКТУЕЛНО

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији: Београд је саучесник страдања Срба


Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији изразило је велику огорченост на државнике Србије од 1998. године до данас питајући „да ли је могуће да ниједна српска влада није тражила резолуцију о отетим косовским Србима и Жутој кући у Албанији“.

2. 12. 2014. Ј.Л. Петковић-ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

466715_120204c4_f

– Зар је могуће да ниједна влада није тражила резолуцију о трговини људским органима у Албанији, о масовним српским гробницама у мочварама северне Албаније? Зашто Србија није захтевала да у разговорима Београда и Приштине кључна тема буде питање где су отети Срби и зашто се није тражила одговорност албанских вођа терористичке ОВК због злочина над Србима – питају у овом удружењу.

Чије је српско тужилаштво

Удружење тражи одговорност оних који су у име Министарства правде Србије у периоду од 2001. до 2003. године ослободили правоснажном пресудом „доказане злочинце Љуана и Бекима Мазрекуа“ због злочина над српским цивилима у Клечки.
У саопштењу је наведено да су породице српских жртава огорчене радом „хашко-српског тужилаштва за ратне злочине“ јер су игнорисали све српске жртве.
– Зар злочинима без казне до велике Албаније? – пита ово удружење.

Душко Челић, заменик председника Координације српских удружења породица несталих с простора бивше Југославије, каже да су, „нажалост, власти у Србији одабрале пасивну позицију у односу на питања која се тичу најгрубљег кршења људских права Срба на КиМ“.

– Одабрале су да буду пасивне, а све у циљу убрзавања европских интеграција, и не отварају ниједно питање које се тиче основних права њених грађана, тако да и страдања Срба на КиМ бивају „колатерарна штета“ такве политике. Шта је сметало и шта је била препрека на путу власти да питања страдања Срба на КИМ, укључујући и монструозну трговину органа, киднаповање и убијање, ставе на дневни ред било ког међународног форума – Савета Европе, Савета безбедности… Без обзира што би та питања била реторичка и оних које еуфемистички називамо „међународном заједницом“, али то није била препрека. Можда је прејако речено, али се бојим да је власт на овај начин била саучесником тог масовног кршења људских Срба на КиМ – каже Челић.

Он подсећа да ће се 4. децембра одржати седница Савета безбедности Уједињених нација на коме ће се говорити о извештају Унмика.

– Бојим се да ће и том приликом дискусија нашег представника бити обојена дневнополитичким питањима: Бриселским споразумом, ЕУ интергацијама, а не оним суштинским. Срби са КиМ су Јевреји 21. века. Они немају међународни форум коме могу да се обрате. Стразбур за њих није надлежан, власти у Приштини нису одговорне, испада да људска права Србима крше Марсовци – закључује Челић.

Увредљиве поруке Србима

У продавницама прехрамбеног ланца ETC на Косову за пет евра се продају мајице с увредљивим и вулгарним порукама мржње према Србима и Србији. Продају се мајице са мапом „велике Албаније“, али и оне на којој пише „f..ck you, Serbia“ на којој је слика показаног средњег прста. Директор тог ланца Рамиз Кељменди тврди да те мајице не постоје.

ПО ПОТЕРНИЦИ БЕОГРАДА УХАПШЕН ГЕНЦ ЗОГАЈ

Поново суђење за ратни злочин

Бившег припадника ОВК-а Генца Зогаја, који живи у Француској, Интерпол је ухапсио по потерници Београда. Зогају је пре више година судила бивша администрација Унмика за ратне злочине, али је проглашен невиним. Чланови Зогајеве породице тврде да је малтретиран приликом хапшења и да је поново оптужен, иако је раније проглашен невиним.

Његов брат Бесарт Зогај каже да је мислио да је процес окончан, али да је на захтев Београда Генц поново ухапшен.

– Генцу је у два случаја судила и пресудила администрација Унмика на Косову за наводне ратне злочине и у оба случаја је осуђен на затвор. После бројних суђења који су водили странци, проглашен је невиним, али је држава Србија 2009. расписала међународни налог за хапшење – каже Бесарт Зогај.

1 reply »

  1. ПОШТОВАНИ БРАТЕ МИОДРАЖЕ РАНИЈЕ САМ РЕКАО И ПОНАВЉАМ ОПЕТ ДА ЈЕ режим БЕОГРАДСКИ НАСТАВИЈО НА ЖАЛОСТ ПРОПАСТИ КОЈЕ ЈЕ РАНИЈЕ НА берлинском конгресу 1878 НАРЕДИЈО беч и ватикан ДА СЕ МОРАЈУ РАШКА БРДА ПРИМОРЈЕ ДАТИ СТАРОЈ ЦГ И ДА СЕ СРБСКА ХЕРЦЕГОВИНА И КРАЈИНА ТЗВ БОСНЕ ДАЈУ аустроугарској ТУ ЈЕ ПРОБЛЕМ О КОЈОЈ ОНИ ТЗВ ДЕКМОКРАТИЈИ ПРИЧАЈУ ? ОНИ КОЈИ СУ слуге ватикана и јевропе ? ЈЕ ЛИ ДЕМОКРАТИЈА ДА ЈЕ ПОРУШЕНО ЧИТАВО СРБСКО КОСОВО МЕТОХИЈА И КРАЈИНА ? ПРЕД БОГОМ ЋЕ нато окупатор и слуге режимске да одговарају ЗА ЗЛОЧИНЕ КОЈИ НЕ ЗАСТАРАВАЈУ КОМЕ ДА вучић николић дачић ЗБОРЕ НЕШТО СТИЋИЋЕ ИХ КНЕЖЕВА КЛЕТВА ЗА ИЗДАЈУ КОСОВА МЕТОХИЈЕ И КРАЈИНЕ ПОШТО ОНИ КАЖУ ДА ЈЕ ТО ЗАВРШЕНА ПРИЧА НИКАД бандо црвена КОСОВО МЕТОХИЈА И КРАЈИНА ЈЕ СРБИЈА ЗА ВЈЕК ВЈЕКОВ СССС

    Свиђа ми се