АКТУЕЛНО

Mинистарство: Oбустављена блокада филозофског факултета


Студенти коjи су осам недеља држали у блокади филозофски факултет Универзитета у Београду потврдили су синоћ Mинистарству просвете, науке и технолошког развоjа да прекидаjу блокаду, саопштило jе то министарство, наjављуjући да ће несметано обављање наставе почети већ данас. Након разговора са деканом и управом факултета, договорено jе да се студентима коjи се финансираjу из буџета дозволи да бесплатно упишу максимално 72 бода, укључуjући и оне заостале из претходне године, наводи се у саопштењу.

3. 12. 2014. Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић

filozofski-fakultet-blokada-3
Mинистар просвете, науке и технолошког развоjа Срђан Вербић, рекао jе да jе министарство одржало консултациjе са деканом и другим представницима факултета, као и са студентима, упознавши се с њиховим виђењем дешавања и обjашњењем захтева коjе су имали према управи факултета.
„Декан нам jе потврдио да ће донети одлуку коjом се то одобрава. С друге стране, студенти су данас на свом збору прихватили да одблокираjу факултет. Oчекуjем да ће сада отпочети прави диjалог између студената и управе факултета“, навео jе министар Вербић.

„Свакодневно смо имали прилику да сазнаjемо из медиjа о нападима на професоре и студенте, о све већем броjу кривичних приjава, о катастрофалном стању зграде факултета… Наjвише ми jе жао студената коjи су желели да имаjу наставу, а били су спречени, као и њихових родитеља“, додао jе Вербић.

Иако се ради о унутрашњем питању филозофског факултета коjе jе обухваћено његовом аутономиjом, с обзиром на то да jе блокада дуго траjала и да су се дешавања на факултету отргла контроли, Mинистарство jе понудило управи факултета да посредуjе у решавању овог проблема, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се каже и да ће управа факултета испланирати надокнаду предавања, очекуjући да ће и студенти и професори интензивирати рад како би се умањиле последице изгубљених осам недеља.

Након решења овог проблема, Mинистарство просвете ће наставити диjалог са свим факултетима као и студентским организациjама, како би се квалитет високошколског образовања подигао на виши ниво, закључено jе у саопштењу.

Нешто раниjе, обjављено jе да jе блокада на филозофском факултету условно прекинута на 24 сата, jер окупљени у Самоорганизовани студентски покрет очекуjу да им у том року декан да гаранциjе да су њихови захтеви испуњени.
„Данас jе одржан збор студената, коjем су присуствовали и представници Mинистарства просвете, као и чланови Савета факултета, на коjем jе одлучено да се блокада условно обустави“, рекао jе синоћ Танјугу jедан од студената, учесника блокаде.
„Блокада jе условно прекинута, са тим да ми у наредна 24 сата треба да добиjемо гаранциjу декана, потписану и печатирану, и обjављену на саjту факултета, да jе испуњен захтев коjи се тиче бесплатне приjаве испита до 72 бода, као и датум отпочињања разговора за Саветом“, рекао jе он.

У Управи факултета кажу да се чека извештаj просветне инспекциjе.