АКТУЕЛНО

„НЕ ДАМ ТЕ СРБИЈО!“: “ФЕЈСБУК ПОДРШКА” ВЕСНИ ВЕИЗОВИЋ ПРОТИВ РЕЖИМСКЕ АКЦИЈЕ ПРИВОЂЕЊА И ЗАПЛЕНЕ РАЧУНАРА


Друштвеном мрежом се брзо проширила вест о привођењу Весне Веизовић и покренута је акција „НЕ ДАМ ТЕ СРБИЈО!“ – “ФЕЈСБУК ПОДРШКА” ВЕСНИ ВЕИЗОВИЋ ПРОТИВ РЕЖИМСКЕ АКЦИЈЕ ПРИВОЂЕЊА, ЗАПЛЕНЕ РАЧУНАРА И ОПТУЖБЕ ДА ИЗАЗИВА МРЖЊУ СВОЈИМ ТЕКСТОВИМА НА ИНТЕРНЕТУ…

Весна Веизовић је своје мишљење и закључак који је донела на основу истраживања и сазнања из докумената који су јавно доступни, записала у пар текстова на интернету. Али, аргументовани и јасни подаци које је навела изгледа да некоме сметају – очигледно режиму који би да сви будемо слепи и глуви и да не реагујемо, без обзира о чему да је реч…
Овце, а не људи који мисле, виде и чују, одговарају режиму у Србији… А Весна је једна од оних које виде, умеју да читају, и најважније – не умеју да ћуте. Ћутањем се издаје Бог. Због непостојећег – избрисаног вербалног деликта у кривичном законику, а по оптужби за „изазивање верске, националне и расне мржње и нетрпељивости из чл. 317 КЗ РС“ у раним јутарњим часовима Весна је у свом дому, имала изненадну посету полицајаца који су је привели на информативни разговор и њен рачунар су запленили „ради вештачења“ представници „полиције за високотехнолошки криминал“ а по пријави Невене Петрушић тзв. поверенице за заштиту равноправности из Београда…

Петиција за подршку новинарки Весни Веизовић као и свим другим новинарима над којима се свакодневно врши притисак: http://www.peticije24.com/104494

4. 12. 2014. за ФБР Биљана Диковић

blejeca-pamet-corax
Весна је своје ФБ пријатеље обавестила о томе на свом ФБ профилу… и то је заиста изазвало заиста велико негодовање… с правом…
Весна Веизовић
Јутрос, у праскозорје имадох ни мало пријатну посету. Наиме по налогу тужилаштва двоје инспектора из одељења за борбу против високотехнолошког криминала, а по пријави поверенице за заштиту мањина због изазивања верске, националне и расне мржње, са налогом за претрес ме подигоше из кревета. Одузеше ми рачунар, и са њима се одвезох до станице где дадох изјаву.
Разлог су чланци, Циганистан и Холограм матрикса пројектованог циганистана.“

Весна Веизовић

Весна Веизовић

Родољуби на ФБ су повели акцију: НЕ ДАМ ТЕ СРБИЈО! ДАНАШЊИ ДАН ПОСВЕЋЕН ЈЕ ХАПШЕЊУ РОДОЉУБА ВЕСНЕ ВЕИЗОВИЋ ПО ПРИЈАВИ НЕВЕНЕ ПЕТРУШИЋ, ПОВЕРЕНИЦЕ ЗА ЗАШТИТУ РАВНОПРАВНОСТИ.

Оно што је интересантно треба напоменути – да су ти чланци о којима је реч, још раније објављени и нису у овом тренутку актуелни на интернету, као и акција Србске акције од 5. октобра чије су активности биле објављене и доступне, а ових дана су поведене полицијске и истражне акције против њих… Коме је дизање из прашине и актуализација те теме „права Рома“ сада у овом времену у Србији важна – сазнаћемо убрзо…
Мислим да би већина грађана волела да чује да су уместо ових истрага покренуте неке друге, да су на пример процесуирани познати и добро плаћени страним новцем србомрзци који то не крију и не покушавају да сакрију и јавно износе већ више година уназад, одавно живе у Србији и раде у корист наше штете наочиглед свих тих који се боре за нека права, па и права мањина… Кад се већ борите за права мањина, шта би са већином господо???
romi-popis-2011Мало чињеница о овом проблему, оне су јасне – према Попису становништва из 2002. године, у Републици Србији се 108.193 грађана изјаснило као припадници ромске националне мањине (џипсија – односно Цигана). 2011. године по попису било их је 147.604 и то је званичан податак… Садашњи број Цигана држи се у строгој тајности а званичници кажу да евиденција не постоји. Јасно је да се тиме прикривају подаци о броју депортованих Рома са територије ЕУ који никада нису могли да добију држављанство неке од европских земаља у којима су живели, Рома из бивших република СФРЈ и Рома избеглих са простора Косова и Метохије. Отприлике да Цигана, такозваних Рома данас у Србији има преко милион, а све по „споразуму о реадмисији“ који је Србија потписала са ЕУ (док у овом тренутку у Србији делује 218 ромских невладиних организација)…

Не сметају, напротив ко год дође добро дошао, али су им права, чињенице су сурове – далеко изнад права конститутивног народа Срба у Србији, да преко тих неких вештачких „права националних мањина“ ти протерани из ЕУ у Србију чак уписују у наше матичне књиге без обзира где су рођени и то заиста данас представља горући проблем у Србији… Они немају проблема да се упишу у школе, на факултете, не треба им „силна документација као Србима“ за многе услуге, добијају сва документа од личне карте до пасоша без икаквог проблема, као и прописана социјална давања, дечије додатке итд… Тај проблем „подизања људских права националних мањина по ЕУ“ – драстично ДИСКРИМИНИШЕ ПРАВА СРБА КАО КОНСТИТУТИВНОГ НАРОДА У СРБИЈИ, а то су већ виђене ситуације у животу грађана Србије о којима многи могу да посведоче…

***

Финансијска издвајања за Роме – Акциони план

„Акциони план за спровођење Стратегије за унапређење положаја Рома у РС“ до 2015. износи податке о новчаним улагањима из буџета Републике Србије као и донаторским средствима која су прикупљена у сврху реализације свеобухватне стратегије за унапређење положаја Рома.

• Министарство просвете, науке и технолошког развоја РС, потрошило је у 2012.години 144.000.000 динара из буџета и око 5.900.000 евра донација за реализацију мера и активности предвиђених Акционим планом за унапређење положаја Рома. Министарство је обезбедило средства за активности које ће бити реализоване до 1. јануара 2015.године у износу од 295.925.000 динара.

• За део Акционог плана који реализује Министарство грађевинарства и урбанизма у области становања до 1.јануара 2015.године, обезбеђена су средства у износу од 50.000.000 динара као и донаторска у исносу од око 5.109.750 еура за побољшање стамбених услова ромске популације.

• Национална служба запошљавања добила је од Министарства рада, запошљавања и социјалне политике за 2012.годину 29.000.000 динара из буџета и обезбедило средства од 66.504.000 динара за мере запошљавања Рома. Додатно образовање и обука за лица без основног образовања, стручне квалификације и програми преквалификације и доквалификације, мере за започињање сопственог бизниса, додела једнократних субвенција послодавцима за отварање нових радних места и подстицање запошљавња Рома, неке су од активности које се предузимају и финансирају из буџета РС као део Акционог плана.

• Министарство рада, запошљавања и социјалне политике у области социјалне заштите Рома потрошило је 51.292.000 у 2012..години; 53.878.000 динара у 2013., а за 2014.годину 56.594.000 динара намењено је подршци мерама и активностима предвиђеним Акционим планом.

• За упис Рома у матичне књиге, обезбеђена су донаторска средства у изосу од 317.464 евра.

• За здравствене медијаторке (Министарство здравља је 2008. покренуло пројекат ромских здравствених медијаторки како би унапредило квалитет живота рома) – утрошен је 21.000.000 динара из буџета и 82.914 евра из донација.

• За потребе других мера из Акционог плана у области здравствене заштите се у 2013. и 2014. години издваја по око 30.000.000 динара и донаторских средстава у износу од 10.000 евра.

• 2012.године издвојено је 15.000.000 динара за унапређење учешћа Ромкиња у политичком и јавном животу, док се у ту сврху за 2013. и 2014. издваја 1.000.000 и донаторска средства у износу од 30.000 евра.

• Канцеларија за људска и мањинска права обезбедила је 2.000.000 динара за реализацију мера против дискриминације као и по 20.000.000 динара за декаду инклузије Рома. За исте потребе је од Министарства финансија и привреде из буџетске резерве одвојена сума од 20.000.000 динара.

• За смештај, исхрану и грејање Рома Акциони план Републике Србије за 2013.и 2014.годину предвидео је финансирање у износу од 640.000.000 динара.

• За решавање стамбених проблема и подршку у запошљавању обезбеђена су средства у износу од 340.000 евра.

***

Весна је писала о тим разликама, и наводила чињенице које могу лако да се провере, као и ово што сам ја сада написала… И та истина никога не дискриминише, нити умањује нечија права – колико би ћутање о томе УМАЊИЛО ПРАВА СВИХ НАС… Јер поражавајућа је чињеница да увођењем нових еуробских закона у Србији, унакажена привреда, образовање и назадовала је земља у сваком погледу, зауставила се Србија у сваком погледу, млади образовани људи се (таквом политиком) терају да одлазе из земље а досељавају се Цигани са свих меридијана и тако се драстично и насилно мења демографска структура становништва у Србији и то је велика ИСТИНА.

Наиме, сама „реадмисија“ је уско везана за концепт „сигурне треће земље“ усвојеном на Даблинској конвенцији из 1990. када је конституисана заједничка политика Европске уније о азилу. Европском конвенцијом о праву на азил из 1992. године, успостављене су јединствене мере и процедуре о одобравању азила, како би се спречила (зло)употреба тога права, чиме су чланице ЕУ су препустиле своја овлашћења из области имиграције и „азиланата“ Бриселу. Концепт „сигурне треће земље“ омогућио је да ЕУ пренесе одговорност за заштиту својих граница – на треће земље – преко којих би тражилац азила ушао у јединствени простор ЕУ. Тзв. „трећа земља“ постала је надлежна за разматрање захтева за азил особа које су транзитно прешле преко њене територије. Тражиоци азила у ЕУ се на основу тог закона враћају на територију земље преко које су ушла у ЕУ. Савет министара ЕУ је 1997 наложио потписивање билатералних уговора о реадмисији (враћању) азиланата и то не само држављана земаља потписница, већ и лица из трећих земаља у транзиту.

еу

Србија је у склопу Споразума о придруживању прихватила све „билатералне уговоре“ о реадмисији. У складу са овим уговорима је крајем 2007. донела „Закон о азилу“ који је ступио на снагу 1. априла 2008. Разлика у броју Рома по попису из 2002., 2011. и претпостављеног броја који наводе представници Рома у Србији и припадници НВО сектора показују да је „цивилизована Европа“ до 2011. године у Србију депортовала између 500.000 – 700.000 Рома, након које је процес депортације настављен… Сада их има према неким сазнањима – преко милион…

 • Ствари су овако решене – ЕУ нема никакву намеру да Србију прими у своје редове, а ту чињеницу најбоље потврђује број реадминистрираних Рома на њеној територији – који су се ту – по други пут родили.

Будући да Србија никада неће ући у ЕУ, укидање ограничења за радну миграцију држављана из Румуније и Бугарске које је ступило на снагу 1. јануара ове године у земљама ЕУ, можемо видети као део механизма за пребацивање Рома из Румуније и Бугарске на основу реадмисије у Србију – „прву земљу на Западном Балкану која активно ради на решавању проблема „правно невидљивих“. Овде ће се по кратком поступку родити и бити уписани у матичне књиге, и „цивилизована“ Европа неће имати више проблема – неће морати да предузима хајке, организовани лов на људе, затварање, окивање у ланце, или прогоне које у ери медијских технологија не могу да остану потпуно скривени…

Јасно је свима, осим онима који неће да виде да је Србија под окупацијом

Јасно је свима, осим онима који неће да виде да је Србија под окупацијом

Искрено се надам се да ће неко од правника који могу стручно (и смеју, без страха од одмазде режима) да обраде ову тему – реаговати и објаснити ситуацију грађанима Србије са тог стручног нивоа, а да би се видела политика режима који очигледно, што се овог питања тиче – не ради у нашу корист.

И не пишем ово као неко ко би да изазове националну, верску и сваку другу нетрпељивост, таман посла… Пишем због ПРАВА НА ИСТИНУ И ПРАВА НА ЖИВОТ… И НА КРАЈУ – ПРАВА ДА МИСЛИМО, ВИДИМО И ЧУЈЕМО И СВОЈЕ САЗНАЊЕ ЈАВНО ИЗНЕСЕМО БЕЗ СТРАХА ОД САНКЦИЈА РЕЖИМА!


Референце:
Агенда 21 УН: Велика сеоба Рома у Србију
http://www.seio.gov.rs/upload/documents/sporazumi_sa_eu/readmisije.pdf
http://www.inkluzija.gov.rs/wp-content/uploads/2010/12/Nacrt-izvestaja-o-socijalnom-ukljucivanju.pdf
„Циганска посла“ са Ромима, визама и уласком у ЕУ

9 replies »

 1. За непуна три дана петицију је потписало скоро 1200 људи што је јако добар број. Ако се тренд настави, први циљ од 2000 људи који ће стати иза обраћања омбудсману Саши Јанковићу ће бити брзо постигнут.

  http://www.peticije24.com/104494

  Можда не би било лоше да сваки потписник поставио себи задатак да доведе још двоје људи. Тако већ код петнаестог у низу, премашили би бројку од 30.000 што је законски минимум да се захтев однесе пред Скупштину. Дакле уз само мало више ангажовања, циљ је итекако достижан. Због тога, причајте о овоме кад год и са ким год. Ширите вест јер немамо средства масовног информисања.

  Да ли цигани (не Роми – јер ако је циган увредљиво, онда би могли да промене назив популарног купалишта у Ада Романија, да буду доследни, а могли би да туже и музичку групу „Gipsy Kings“ за распиривање мржње и нетрпељивости) имају више права или немају, тренутно је секундарно. Примарно је што нам не дозвољавају да кажемо било шта, ограничавају нам језик, а можемо мислити само на свом језику – те нам практично ограничавајући речник, ограничавају права мишљења.

  Са цензуре у медијима прешли су на привођења. Сутра ће нам упадати у станове у глуво доба и намачињати црне вреће преко главе, да нас поједе „демократски мрак“ што би рекао Петар Божовић у култном филму Црни Бомбардер.

  Морамо се изборити прво за основна права речи и мисли. А после, кад можемо да кажемо шта мислимо а да нас не приводе због тога, можемо да разговарамо и о другим стварима.

  Последњих месеци смо сведоци катастрофалног медијског мрака. Привођењем Весне Веизовић власт је окренула нови лист. Спречимо их док не стигну до последњег листа и затворе књигу слободе.

  Без мржње према другима, са љубављу према својима и према слободи, хвала вам још једном на подршци. Идемо даље, заједно, па што каже наш народ, како радили, тако нам и Бог помогао.

  Свиђа ми се

 2. Далеко смо стигли када смо почели да хапсимо и књижевнике?!
  И то због “вербалног деликта“, зарад речене истине – да свакојака багра у
  земљи Србији има већа права од већинског србског народа?!
  Да је неко написао, рекао, а тога је било небројано пута – СРБЕ НА ВРБЕ –
  нико не би ни прстом мрднуо, а камоли поднео кривичну пријаву!
  Јер, Србе може свако да гази у сопственом дворишту, а Срби морају да
  трпе свакојаке битанглуке, као на пример, два малолетна ЦИГАНИНА,
  који једног човека оробише, претукоше и он умре, а другога оробише и
  избатинаше /књижевника Рашу Попова,/, а нико од надлежних не поднесе
  кривичне пријве против родитеља , старатеља или Центра за социјални
  рад чији су штићеници ти малолетни бандити.
  Ако у земљи Србији постоји Повереник за права ромске националне
  мањине, зар не постоји и Повереник за права СРБСКЕ НАРОДНЕ
  /НАЦИОНАЛНЕ/ ВЕЋИНЕ?
  Таквог Повереника нема – а зашто?
  Зато што би тај “ПОВЕРЕНИК ЗА ПРАВА СРБСКЕ НАРОДНЕ
  /НАЦИОНАЛЕНЕ/ ВЕЋИНЕ“ добио “ШОВИНИСТИЧКО-
  ВЕЛИКОСРБСКО-ЧЕТНИЧКУ“ квалификацију и одмах
  би ЕУ парламент донео ОСУЂУЈУЋУ резолуцију због оснивања тог
  института – “ПОВЕРЕНИКА ЗА ПРАВА СРБСКЕ НАРОДНЕ
  /НАЦИОНАЛНЕ/ ВЕЋИНЕ“!
  Ко зна, можда ће Весну Веизовић заједно са Војиславом Шешељм
  послати у Хаг, само ако то затражи Серж Брамерц, на предлог
  Бруна Векарића, а наиницијативу неког усташе, педера или
  /нео/нацисте из ЕУ, јер – “ЕВРОПА НЕМА АЛТЕРНАТИВУ“, па макар
  – СВЕ СРБЕ ПОБЕСИЛИ НА ВРБЕ!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

  • Re: „а наиницијативу [sic] неког усташе, педера или /нео/нацисте из ЕУ“

   Kakve veze imaju homoseksualci s ovim, ondosno zasto prosipate svoju homofobiju i u komentaru koji se tice etnickih grupacija?

   Свиђа ми се

 3. Jemči se sloboda mišljenja i izražavanja, kao i sloboda da se govorom, pisanjem, slikom ili na drugi način traže, primaju i šire obaveštenja i ideje. (Ustav RS. čl. 46. st. 1)

  Сви грађани, а поготово новинари као јавни делатници, имају право на слободу мишљења и изражавања.

  Новинар је делатник у области од јавног интереса и јавност има право на благовремено информисање о хапшењу новинара и о разлозима за хапшење. Није довољно да се у случају В. Веизовић само кратко саопшти да је ухапшена због критике према односа државе према циганској етничкој заједници (односно ромској, ако то припадницима те заједнице више одговара из неких разлога), него се мора тачно утврдити која је одредба и ког закона и прописа повређена и на који начин.

  Није и не може бити увреда мањине критика новинара упућена држави због односа према мањини, без обзира да ли је у питању повлашћен или дискриминаторски однос државе.

  „Nacionalnim manjinama u smislu ovog zakona smatraće se sve grupe
  državljana koji se nazivaju ili određuju kao narodi, nacionalne i etničke zajednice,
  nacionalne i etničke grupe, nacionalnosti i narodnosti, a ispunjavaju uslove iz stava 1.
  ovog člana.“ (Закон заштити слобода и права националних мањина, чл. 2. ст. 2)

  Ова одредба Закона је потпуно неодређена и мени је лично непознат начин на који се утврђује статус неке етничке заједнице као националне мањине.
  Када се на закони начин конституише нека национална мањина, поставља се питање да ли су припадници те мањине и конзументи права која припадају мањинама и лица која у Србији немају лична документа, решено питање пребивалишта и немају држављанство Србије, а наводно се изјашњавају као припадници неке мањине!

  В. Веизовић је критички писала о односу државе према присили ЕУ да нам по основу некаквих споразума о реадмисији усељава Цигане (Роме) који немају држављанство Србије и на тај начин пребацује терет социјалне заштите и сваке друге заштите са чланица ЕУ на Србију, која не може да обезбеди минимум соијалне заштите ни држављанима Србије. И критиковала је тајност тод односа Владе и ЕУ, тако да јавност нема никаквих сазнања о томе колико је тих лица депортовано из ЕУ у Србију после потписивања споразума о реадмисији.

  Ако је слободно депортовање лица и група лица из ЕУ у Србију зато што њима и само њима то одговара, као и забрана права србским новинарима да о томе слободно пишу – саставни део јевроунијатске демократије – хвала лепо, не треба нам…

  Власт која хапси новинаре због слободног мишљења и изражавања и притом не информише јавност на одговарајући начин о разлозима хапшења – у најмању руку није демократска…

  Желим племенитој Србкињи и доброј новинарки В. Веизовић да брзо изађе на слободу и да сачува досадашњу храброст и поштење.

  Свиђа ми се

  • Петиција за подршку новинарки Весни Веизовић као и свим другим новинарима над којима се свакодневно врши притисак: http://www.peticije24.com/104494

   Подсећам људе да се у случају 30.000 потписа Скупштина Републике Србије мора по Уставу и закону огласити на ову тему и изнети на дневну расправу.
   Знам да тих 30.000 сада можда изгледа недостижно, али не клоните духом.

   У случају сакупљених 2.000 потписа (и све преко), петицију ћемо уручити омбудсману Саши Јанковићу са јасним апелом да се грађани Републике налазе у великом проблему. Саша Јанковић се својим радом показао као неко коме је заправо стало до грађанских права па је добра адреса на коју се можемо обратити у случају да ипак немамо довољно људи за Народу СКупштину.

   Поздрав и захвалност свима који су потписали. Још једном, ширите даље, по сајтовима и форумима, отворите дискусије – да се чујемо и разумемо.

   Свиђа ми се

 4. Žive li u ovoj jadnoj Srbiji i Srbi kao narod? Žive li u njoj i preko 70 naroda i narodnosti KOJI POŠTENO RADE ili bar to pokušavaju u ovo zlo vreme kad si nam uništili svu privredu i poljoprivredu. I ko njima u bilo čemu pomaže?
  ZAKON MORA DA BUDE ISTI ZA SVE!!!

  Свиђа ми се

 5. Искрено се надам се да ће неко од правника који могу стручно (и смеју, без страха од одмазде режима) обраде ову тему – реаговати и објаснити ситуацију грађанима Србије са тог стручног нивоа, а да би се видела политика режима који очигледно, што се овог питања тиче – не ради у нашу корист.
  =============================================================================

  Искрено верујем и надам се, да политика србског режима, није савршено јасна још само оним ометеним у развоју.
  У овом логору, који неки још увек неупућени зову Република Србија, све је могуће.
  Али је чињеница, да данас имамо гробара са његовом камарилом који све чини, данима и ноћима, да ми СРБИ захваљујући њему и његовим сарадницима будемо у својој земљи НАЦИОНАЛНА МАЊИНА.

  А зато је гробар са његовом камарилом примио аванс ( само на Гочу 2008 године ) 18 милиона евра од убица нашег благочестивог народа и конкретне задатке, да све нас, нашу јадну дечицу и унуке живе сахране, и потпуно униште нашу лепу домовину.

  …………………………….. у прилогу, никада демантованом, за који би сваки частан човек одавно тужио новинара за клевету и добио га и у нашег криминалном судству …………………..

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Нека се наша Света и мученичка Црква и даље моли за оне који су на власти.

  А ја убоги, бедни и много грешни, ћу се молити за све њихове жртве, убијене, прогоњене, ( и нашу драгу Весну ) болесне, гладне, голе и босе, оне који су у тренутку безверја дигли руку на себе, јер истерани с посла из уништених фабрика нису могли својој јадној деци да обезбеде ни парче хлеба, и да их пошаљу у школу у поцепаној одећи и обући.

  Са вером и надом, да ћемо дочекати дан да им народ пресуди за све злочине, и да их једном великом метлом почисти на ђубриште историје.
  И да пусти воду.

  Даће љубљени Господ да ће сви они са својим газдама да приме своју плату.

  Драга Весна,
  С вером у васкрслог Господа, до ослобођења

  Свиђа ми се