АКТУЕЛНО

У Подгорици се појавили плакати “Не у рат – не у НАТО” са цитатом “Све се човјек брука са човјеком, гледа мајмун себе у зрцало”


У Црној Гори се већ годинама води дискусија о уласку у Северно-атлантски споразумни савез, још од тренутка када је ова земља и формално постала чланица НАТО програма Партнерство за мир, 14. децембра 2006. године.

5. 12. 2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

Poster-ne-u-rat-ne-u-NATO-2-724x1024

У Подгорици су се прво појавили билборди на којима су истакнуте увредљиве поруке према Русији и са видљивим логом НАТО пакта, акција коју су покренуле “Црногорске патриоте”. Они су постављали билборде са порукама “Боље банана у руци, него руска чизма за вратом”. Реакција Мировног покрета “Не у рат – не у НАТО” на ову антируску кампању, била је ширење сопствених плаката по главном граду Црне Горе.

Једно од дела овог покрета које је привукло највећу пажњу, јесте плакат на којем је приказан војник са ознакама САД и НАТО како додаје банану мајмуну са цитираним стихом “Све се човјек брука са човјеком, гледа мајмун себе у зрцало”.

Ова мисао је позната из поеме Петра Петровића Његоша “Горски вијенац”, у којој је опевана цела црногорска историја. Често је цитирана због свевременских порука и метафора које су применљиве и у данашњим ситуацијама.

 (Телеграф.рс)