АКТУЕЛНО

Осам чланица ЕУ и потпредседник ЕК у уторак „спасавају” Јужни ток


САД ПОЧИЊУ ДА ТВРДЕ ДА „НЕРЕШЕНА ПРАВНА ПИТАЊА ВЕЗАНА ЗА ЈУЖНИ ТОК НИСУ НЕПРЕМОСТИВА”

 • На маргини заседања министара за енергетику европске двадесетосморице темељито ће размотрити да ли је и како могуће пројекат гасовода усагласити с прописима ЕУ и Европске енергетске заједнице о слободи конкуренције на европском енергетском тржишту

7. 12. 2014. ФАКТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

s_stream_1

ОСАМ чланица Европске уније које су укључене у пројекат гасовода Јужни ток и потпредседник Европске комисије Марош Шефћовић ће у уторак у Бриселу размотрити да ли је могуће изградити Јужни ток, што је потврдио председник ЕК Жан-Клод Јункер, који је нагласио да нерешена правна питања везана за Јужни ток нису непремостива.

То је агенцији Бета пренела Ана Каиса Итконен, представница за штампу европског комесара за енергетику Мигела Аријаса Кањетеа, а европски извори су агенцији Бета рекли да ће Србија, која није чланица ЕУ, али је укључена у Јужни ток, бити непосредно упозната с расправом и закључцима овог састанка.

Јункер је, рекавши да ЕУ не жели да одбаци Јужни ток, реаговао на саопштење руског председника Владимира Путина да је ЕУ поставила препреке за изградњу Јужног тока и да је Русија, уместо преко Бугарске, постигла споразум с Турском да такав гасовод великог капацитета за снабдевање Јужне Европе гради испод Црног мора до великог гасног чворишта на турско-грчкој граници.

Осам чланица ЕУ, које су потписале споразуме с Русијом о учешћу у изградњи Јужног тока, и потпредседник ЕК Шефћовић, задужен за Енергетску унију ЕУ, у уторак ће на маргини заседања министара за енергетику европске двадесетосморице темељито размотрити да ли је и како могуће пројекат овог гасовода усагласити с прописима ЕУ и Европске енергетске заједнице о слободи конкуренције на европском енергетском тржишту.

Јункер је после сусрета с бугарским премијером Бојком Борисовим оценио да је Русија обуставом изградње Јужног тока „уценила Бугарску”, док је Путин био мишљења да ЕУ Бугарској, која би од промета гаса имала годишњу добит од 400 милиона евра, није дозволила да поступи на суверена држава.

Председник ЕК је нагласио да се Јужни ток може изградити уз поштовање прописа ЕУ и подвукао да ће Унија „предузети све нужне кораке за побољшање наших односа с Русијом, али то не зависи само од воље ЕУ, Европске комисије – јер да би се играо танго потребно је двоје”.

„Лопта је у дворишту Москве”, додао је Јункер, док је Борисов изразио наду да ће „за све те техничке појединости моћи да се нађе решење”.

(Бета)

7 replies »

 1. За све постоји алтернатива па и за снабдевање Европе руским гасом. Сада американци могу да им доносе гас у кофицама. Пред нама али и пред читавом Европом су занимљиви дани. Ми срби и Руси смо навикли да немамо а да видимо како ће они да се снађу. Претпостављам да ће се сетити и применити методе свог „Великог Вође“.

  Свиђа ми се

 2. НИЈЕ ПРОШЛА ЧУВЕНА МАНГУПСКА МАКСИМА А.П.П. – ИЛИ АКО ПРОЂЕ ПРОЂЕ !

  Sun, 7 Dec 2014 16:48:48 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „САД ПОЧИЊУ ДА ТВРДЕ ДА „НЕРЕШЕНА ПРАВНА ПИТАЊА ВЕЗАНА ЗА ЈУЖНИ ТОК НИСУ НЕПРЕМОСТИВА”

  На маргини заседања министара за енергетику европске двадесетосморице темељито ће размотрити да ли је и како могуће пројекат гасовода усагласити с прописима ЕУ и Евр“ >

  Свиђа ми се

 3. Oni su stvarno potpuno ludi. Pa onog momenta kad je Putin objavio da se odustaje od Južnog toka nema više o čemu da se pregovara. Oni su sve uradili da sabotiraju Južni tok i sad zamišljaju da oni na bilo šta više mogu da utiču. Te prazne priče kako Rusija ucenjuje Bugarsku više ne vrede ni pet para. Miler iz Gasproma im je savršeno odgovorio. Niste hteli da vam se gas doprema do praga, sada ga kupujte u Turskoj u paketima, može i treći energetski paket….. E debili nepismeni, uništiše čitavu jugoistočnu Evropu radi isterivanja inata. Sad bi zemlje članice trebalo da reaguju….ali male su šanse za to.

  Свиђа ми се

 4. Ma nije nego. Evropljani cuju samo sebe same i uporno ponavljaju nekakve svoje debilne evropske propise kojima deset godina ucenjuju Rusiju, ni dalje od istih ne odustaju i tvrde, lopta je i dalje u ruskom dvoristu. Pa zar vi debili jedni ne svatate, da je Rusija tu loptu sutnula na granicu Turske i Grcke, odakle mozete kupovati na toj granici pa se za transport do svojih dvorista pobrinite kako znate. To vam je Putin jasno porucio a vi sad sami sa sobom postujte sve te vase evropske propise i pevajte svoju pesmu u horu negde u Briselu.

  Свиђа ми се

 5. Да ставе притку да подупру. Па Русија неће о томе више да разговара. Једино ако Руси пристану да направе гасовод и да дају белосветским јајарама да узимају новац.

  Свиђа ми се