АКТУЕЛНО

НАТО обавештајци: Погрешно тумачимо руске намере!


Русија не жели да Украјина буде подељена, оценили су обавештајци НАТО. Они су упозорили своје колеге на погрешно тумачење политике званичне Москве по питању ситуације у источној Украјини.

Ове тврдње су изнели НАТО обавештајци неколико земаља чланица Алијансе, у извештају написаном за немачки лист Шпигел, преноси Раша тудеј.

8. 12. 2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

нато

Обавештајци НАТО-а су се сагласили да Москва није заинтересована за ескалацију ситуације у Украјини, и да не жели да понови сценарио који се догодио на Криму.

НАТО обавештајци верују да је Кремљ заинтересован само за то да види реорганизацију Доњецке и Луганске Народне Републике, и њихово претварање у функционалне, административне јединице унутар федерализоване Украјине, уколико ти региони могу да постигну договор са Кијевом.

НАТО је прекинуо практично сваку врсту сарадње у освит украјинске кризе, под оптужбом да Москва шаље трупе и војну опрему побуњеницима у самопроглашеним републикама Доњецке и Луганске области. Иако НАТО није пружио ниједан суштински доказ за своје оптужбе, започео је са гомилањем својих трупа на границама балтичких држава и других источноевропских земаља чланица Алијансе, наводи Раша тудеј.

Алијанса тврди да је то неопходно како би се изградило поверење тих влада у то да ће их НАТО заштитити од било каквог напада Русије.

Нови шеф НАТО, Јенс Столтенберг, рекао је да су се чланице Алијансе, нарочито балтичке земље, жалиле на све већи број руских војних вежби на њиховим границама. Он је признао да је Русија спроводила те вежбе у међународном ваздушном простору и у међународним водама, и да није том приликом прекршила било који међународни уговор.

Ми смо већ појачали наше присуство у источним деловима наше Алијансе. Имамо пет пута више авиона у ваздуху. Наше снаге започињу вежбе на свака два дана. Ми смо такође повећали број бродова у Балтику и у Црном мору“, рекао је Столтенберг медијима раније у децембру.

Москва види НАТО ширење према њеним границама као својеврсну агресију, али и као кршење пост-хладноратовских споразума. Москва жели да јој Алијанса гарантује да Украјина и Грузија неће бити део НАТО војног блока, али је Столтенберг рекао да они не могу дати такве гаранције.

Кремљ, с друге стране, верује, да НАТО искоришћава грађански рат у Украјини и сецесију Крима, као изговор да оправда већу војну потрошњу по чланици Алијансе, преноси Раша тудеј.