АКТУЕЛНО

Поражавајуће: Из Србије годишње оде 32.000 људи!


Сваке године више од 32.000 људи оде из Србије. Статистика говори да највећи број наших суграђана одлази у Немачку. У Аустрију сваке године одлази више од 4.000 особа, због чега не чуди податак да је сваки десети становник Беча – Србин. Словенија је трећа најпожељнија држава за наше суграђане.

8. 12. 2014. МАГАЦИН, за ФБР приредила Биљана Диковић

фото: ПОЛИТИКА

фото: ПОЛИТИКА

Са најбољим оценама и на основним и на мастер студијама, тражио је посао у Србији скоро годину дана. Ђорђе Лукић, економиста, своју шансу сада види ван граница наше земље.

„Ако сте једноставно амбициозни и желите да извучете максимум из себе, онда после тражите максимум и од других, а самим тим то подразумева максимум и од тржишта. Ако овде немате услове онда тражите где можете да се усавршите на прави начин„, каже Ђорђе Лукић, економиста.

А да би се усавршило, из Србије годишње у иностранство оде више од 700 високобразованих људи, подаци су Завода за статистику.

Пре четири деценије, са дипломом факултета у иностранство је одлазило два одсто емиграната. Данас је тај број порастао на 15 процената.

– Свакако да има негативне импликације како на економском тако и на демографском тако и на интелектуалном ниво у Србији. То је један велики губитак, каже Снежана Лакчевић из Републичког завода за статистику.

Статистика тако говори да смо добили бољу образовну структуру међу онима који су отишли ван границе земље, него међу онима који су остали.

– Нападнути сте са две стране, немате довољну репродукцију за обнављање становништа, и одлазе они који носе ту репродукцију, носе и економски просперитет тако да је за земљу попут наше то изузетно велики изазов у наредном периоду, каже Владимир Никитовић, демограф.

Највећи број дипломаца одлази са завршеним Економским факултетом, медицинским, стоматолошким, електротехничким. Парадокс је да управо за овим стручњацима вапи и наше тржиште рада. Једино што би могло да их задржи јесте посао.

„Национална служба за запошљавање има мере активне политике запошљавања у ранијем периоду, то су били програми стручне праксе, прве шансе програми стручног оспособљавања, ту су и технике за тражење посла, представљање послодавцу као што су мотивациони тренинзи, каже Десанка Михајловић Ковач, из НСЗ.

Сличним пројектима, кажу, и убудуће ће покушавати да потребе тржишта представе онима који посао траже. Понуда ће, надају се, бити боља од оне у иностранству.

 

*Извор: Economy

2 replies »

 1. – Нападнути сте са две стране, немате довољну репродукцију за обнављање становништа, и одлазе они који носе ту репродукцију, носе и економски просперитет тако да је за земљу попут наше то изузетно велики изазов у наредном периоду, каже Владимир Никитовић, демограф.
  ===========================================================================

  У логору, који још понеки необавештени зову Република Србија, где има 45.381 оних који “ пасу “ на државним јаслама, и које “ саветује “ још 11.134 партијских саветника све је могуће.

  http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/U-drzavnoj-upravi-11_134-savetnika.lt.html

  Али, толика концентрација антрополошког шљама ( извињавам се појединцима који часно обављају одговорне послове ) потребна је за реализацију пројеката „ Будућност у коју верујем “ „ Свом снагом против корупције“ и сличних будалаштина.

  Нека се наша Света и мученичка Црква и даље моли за оне који су на власти.

  А ја убоги, бедни и много грешни, ћу се молити за све њихове жртве, убијене, прогоњене, болесне, гладне, голе и босе, оне који су у тренутку безверја дигли руку на себе, јер истерани с посла из уништених фабрика нису могли својој јадној деци да обезбеде ни парче хлеба, и да их пошаљу у школу у поцепаној одећи и обући.

  Са вером и надом, да ћемо дочекати дан да их народ једном великом метлом почисти на ђубриште историје.
  И да пусти воду.

  Даће љубљени Господ да ће сви они са својим газдама да приме своју плату.
  С вером у васкрслог Господа, до ослобођења

  Свиђа ми се

 2. Они који одлазе не могу се сматрати -одливом мозгова-Николић оде и одлио се мозак-има можда неколико и таквих-све су то скоро МЕГАТРЕНДОВЦИ-СОРОШЕВЦИ и стипендисти по пет шест месеци непријатељских фондација-који ће се после“ добре обуке“-ала Ђелић,Крстић-ђурић….и остала багра вратити да попљачкају нашу Србију врате сатанистима уложено у њих и наставе рад на уништењу“своје“отаџбине!!!

  Свиђа ми се