АКТУЕЛНО

Александар Павић: Како схватити упозорење о опасности „државног удара“?


Како схватити упозорења на могућност „државног удара“ против власти која је сама извела државни удар укидањем уставног поретка земље пре две године, када је почела да успоставља границу између централне Србије и Косова и Метохије? Власти која је насилно утерала Србе са севера КиМ у наркотерористичку творевину Косово*.

11. 12. 2014. Фонд стратешке културе, за ФБР приредила Биљана Диковић

5-oktobar

Странка Трећа Србија је 9.12.2014. на конференцији за медије упозорила јавност да се у Србији спрема „државни удар“. Окосницу завере за „дестабилизацију“ Србије, по челницима странке, чине „организација Центра за примењене ненасилне акције и стратегије (CANVAS), чији је оснивач Срђа Поповић, а уз коју стоје њима лојалне невладине и политичке, организације, као и неки криминални кланови, екстремне формације и новинарска удружења стационирана у Војводини“. План је да дестабилизација крене од Војводине, да се удари на главни руски економски интерес у Србији, НИС, да се покуша насилан упад у његову зграду у Новом Саду, чиме би се физички угрозили руски држављани који тамо раде, што би изазвало званичну реакцију Москве, што би, опет, створило подлогу за погоршање српско-руских односа. Била би изазвана подела на (проевропски) север и (проруски) југ. „Коначно, у том контексту се морају посматрати и све јачи антируски испади, који су у почетку били артикулисани кроз захтев да се обештете грађани због приватизације НИС-а, да би након заустављања реализације пројекта Јужни ток ти захтеви били радикализовани у правцу захтева за увођење санкција Русији, раскид енергетског споразума и те приватизације”, речено је на прес-конференцији, уз позив да надлежни испитају CANVAS бившег отпораша Поповића и установе зашто је проглашен за „терористичку организацију“ од стране „пријатељских“ Уједињених Арапских Емирата.

Како схватити упозорења на могућност „државног удара“ против власти која је сама извела државни удар укидањем уставног поретка земље пре две године, када је почела да успоставља границу између централне Србије и Косова и Метохије? Власти која је насилно утерала Србе са севера КиМ у наркотерористичку творевину Косово*. Власти  која није ни прстом мрднула – заправо допустила да Косово* буде примљено у пуноправно чланство МОК-а*. Власти која је ућуткала Уставни суд – и то не само по питању КиМ. Власти која је дозволила да већ више од три месеца држава „функционише“ без рада правосуђа, само да би омогућила уском кругу „нотара“ да се преко ноћи буквално обогате, и то на рачун државног буџета. Власти која је окупирала медије као ниједна досад. Власти која је дозволила да се албански председник који је отворено, усред Београда, позвао на признање „косовске независности“, слободно шетка по Србији, држи затворене (дакле, без присуства представника власти или медија) састанке са својим сународницима у Прешеву, и поздравља носиоце заставе Велике Албаније на путу за Косово* – без икакве званичне пратње било ког званичника Србије.

Не чини ли се господи из Треће Србије да је државни удар одавно започео, и да се његове размере само шире? И, што је најгоре – не чини ли се да они уопште нису реаговали? Ни на почетку истинског, конкретног државног удара, а ни досад? Бар не на начин на који реагују и узбуњују јавност сад, када је власт која је спровела и спроводи перманентни државни удар – по њиховом казивању угрожена? И шта онда мислити?

Прва мисао која пада напамет је да би аларм који је укључила Трећа Србија био много уверљивији и веродостојнији да су њени челници и претходно аналогно реаговали на Вучићеве, Дачићеве и Николићеве акте државних удара, тј. акте који су подривали и подривају сам темељ уставно-правног поретка у Србији. Али, као што се да приметити, јер боде очи – нису. Тако да није ни чудо што већ следећег дана Србија није била на ногама због тог упозорења.

Напротив. Србија (и даље) делује равнодушно. И то, наравно, не само због мањка кредибилитета Треће Србије по овом питању. Има ту више разлога: од огуглалости и на највеће „сензације“ услед презасићености истима захваљујући „марљивом“ (тренутно омиљени придев врховног протестанта) раду „проевропских“ медија, опште усредсређености на свакодневно крпљење краја с крајем и грчевиту борбу за голо преживљавање „болних али неопходних реформи“, немогућности арогантно набреклих и очигледно непристојно и неоправдано добростојећих припадника владајуће политичке класе да икога инспиришу на њихову одбрану, па макар се радило и о држави, и општег неповерења у и разочараношћу са политичарима и странкама уопште.

Они који су увек први, а суштински и једини спремни да стану у одбрану државе – патриотски и национално оријентисани грађани, нажалост добрим делом деле (још увек недоказану) жељу бивших отпораша да баце Вучићев режим на ђубриште историје. У очима национално свесног света, Вучић и његове страначке и коалиционе хорде су издајници Косова. И не само Косова, већ и саме државе, јер хоће да продају све што је преостало а профитабилно странцима, а земљу Арапима, тим истим с којима Трећа Србија „обавештајно“ сарађује и назива их „пријатељском“ земљом, упркос чињеници да су међу првима признали „косовску независност“. Да не говоримо о „проевропској политици“ власти на коју је национално свесни сегмент популације алергичан.

Наравно, не може се не приметити да је, бар по једном питању, Срђин CANVAS на истом путу као и Вучићева власт. Јер, није CANVAS-у првом пало напамет да доводи у питање приватизацију НИС-а. Та генијална замисао је потекла још пролетос из редова садашње владајуће коалиције. Ништа САРТИД, ништа МАГНОХРОМ, ништа остали светли примери „реформске транзиције“ – НИС је на мети!И, што би Вучића онда бранили нпр. русофили? И није овде реч само о русофилима. Што би га бранили сви противници лоповских приватизација, буразерско-коруптивних трансакција које су иза себе оставиле пустош какву остављају библијске најезде скакаваца?

Најгоре је, што се саме државе тиче, то што у упозорењу Треће Србије има доста тога кредибилног, могућег, чак можда и вероватног. На пример – напад на НИС сличан ономе који је на конференцији за медије описан уопште није тешко замислити, као што није тешко замислити било какав циљани и систематски напад на руске економске и друге интересе у Србији, поготово у овом ровитом, „тужно-јоковском“ времену. Није тешко замислити ни истинску дестабилизацију земље која би кренула из Војводине. Али није тешко замислити ни дестабилизацију узроковану ужасном немаштином и бесперспективношћу. Зашто то не могу да буду разлози за дестабилизацију Вучићеве власти, а не само субверзивно деловање CANVAS-а? Нема ли и остатак популације валидне разлоге за отворену реакцију против садашњих власти? Трећа Србија, као ни једна друга политичка организација, нема право да не буде свесна свеобухватне слике, поготово када издаје овако алармантна упозорења.

Треба се и те како бринути пред могућношћу дестабилизације земље, а и могућношћу њеног даљег цепања, па чак и избијања грађанских сукоба. Запад је увек ту да помогне ако негде запне у процесу сваког крвавог растурања било које земље. Али – да ли је права реакција покушај одбране једног безаконог и морално банкротираног режима који сваким новим даном распродаје неки нови државни интерес? Режима чији је рок употребе код газда које су га и поставиле и којима је дужан (зато и Вучићево вечито кукање о „обавезама“ које је очигледно он сам преузео, а сви ми „морамо“ да испунимо) полако истиче? Или права одбрана почиње са свешћу да режими ових старих, истрошених, компромитованих и корумпираних политичких елита нису вредни одбране – али да држава јесте? Јер то су две различите ствари. А бранити државу могу само они који је поштују, који поштују њен народ и њене светиње, који поштују своје истинске савезнике а умеју да препознају непријатеља и гаје свест о томе да је „интегрисање“ са непријатељем само добровољно пристајање на стег анаконде из кога нема изласка.

Дакле, јесте дошло време за одбрану државе. За раскидање циничних и дубоко штетних ланаца лажних „евроинтеграција“. За револт против чињенице да су нам Немачка, Британија, САД и још много ситнијих пакосника намерно и свесно ускратили развојну шансу звану Јужни ток. За ослобађање медија. За окретање себи и својим истинским савезницима, односно онима који своје односе с нама не условљавају уступцима који су нам од животног значаја. За консолидовање против свега што овај бедни, корумпирани и издајнички режим представља, а то су управо вредности Срђиног CANVAS-а. Сад само треба видети како то на најбољи начин урадити, у исто време пажљиво избегавајући инструментализацију од старне оних којима су и Вучић и Николић и Дачић и CANVAS само муниција у процесу коначног уништавања Србије.

4 replies »

 1. Citam komentare i zaista razumem gnev i uznemirenost kod ljudi. Taj gnev je nista u odnosu na gnev koji ce Bog poslati na zemlju Srbiju ako ne bude pokajanja. Meni stanje izgleda ovako: Srbija vise nije nasa zemlja. Srbijom upravlja strani kapital, na vlasti su strani placenici koji samo ispunjavaju ono sto gazde kazu. A gazde svi znamo ko su. Globalizacija melje sve pred sobom. Situacija ce biti jos neuporedivo gora. Nemojmo da gajimo iluzije da u politici kod nas postoje ljudi koji su nezavisni. Cak i opozicija de fakto ne postoji. Cak oni koji se deklarisu kao patriote,rodoljubi,rusofili nisu to zaista. I njima se upravlja iz istih centara moci. Placeni su debelo za to sto rade. Svaka cast izuzecima ali su oni skrajnuti na marginu.Jedan od takvih je Aleksandar Pavic. Svaka mu cast na dostojanstvenom drzanju. Treca Srbija sta je to? Ko je pre njih? Ko su drugosrbijanci? Za mene i drugi i treci su gubitnici. To su oni koji su prodali veru za obecanu veceru. Mnogi misle i nadaju se,da ce u Srbiji biti nemira velikih razmera. Da, bice,ali ne verujem zbog siromastva. Taj haos bice strogo kontrolisan, kako bi se kasnije optuzili oni koji nisu u sistemu. Nije problem opet zapaliti ambasade, dzamiju, skupstinu… Postoje ljudi koji ce to uraditi. Pa medju navijacima Zvezde,Partizana, Radnickog iz Nisa, Rada… ima dovoljno onih koji rade sto im se naredi. Nekima su primarni poslovi trgovima drogom, organizovanje prostitucije, kladjenja…Ti isti kada zatreba obuku zandarmerijsku uniformu i pod punom ratnom opremom brane sodomiste i slicne ili izazivaju nerede. Dakle preko dana su „ugledni biznismeni“, a preko noci se pretvaraju u krvolicne vukove. Naivni narod, sa zaista iskrenim namerama izadje na ulice, ali i nagrabusi,a kamere snimaju i beleze u tefter sve one koji nisu njihovi. Poslednja gej parada je pravi primer, kada je medju demonstrantima dan pre parade,bilo mnogo policajaca (citaj spijuna, probisveta, ljudi bez emocija) u civilu. Nije ih tesko prepoznati. Takvi setaju Beogradom svaki dan. Njih na stotine sto rekao Bata Stojkovic u Balkanskom spijunu: „osluskuju kakvo je raspolozenje u narodu“. Medjutim sve su to oni lepo isplanirali ali samo Bozije planove ne mogu da dokuce. E tu ce slomiti zube, ali na zalost mnogi ce stradati do tada. Medjutim ovaj zivot nebi bio zanimljiv da je sve idealno. Onda se niko nebi spasio i otisao u vecnost. Bez nevolje nema ni bogomolje. Svi posteni ljudi u ovoj zemlji stradaju svaki dan, muce se da opstanu kako znaju i umeju. Resenje je zaista udruzivanje medju prijateljima, medju porodicama, pravljenje strategije i sopstvenog biznisa. U drzavu se ne treba uzdati jer rekoh da drzava vise ne postoji. Sve institucije su srusene ili urusene. Cak Crkva tesko opstaje, ali Gospod je rekao: sazidacu Crkvu i vrata pakla je nece nadvladati. Crkva ce opstati do poslednjeg dana,pa makar u katakombama kao u vreme prvih Hriscana.Nasi hramovi su jos slobodni za zajednicke molitve. Bogu hvala jos ima blagocestivih svestenika, duhovnika gde se moze potraziti pomoc i primiti Svete tajne. Medjutim to moze biti samo privremeno. Kakvim tempom se odvijaju stvari kod nas i u svetu, mnogi kazu da zivimo u doba apokalipse. Mnogi vec ne mogu da nose teret ovoga sveta. Bog misteriozno uzima ljude svaki dan k sebi. Vec sada su groblja tesna a malo grobara, grobarima otezase ruke, rece mudri Sveti Vladika Nikolaj. Na nama je da nasim molitvama i cinjenjem dobrih dela, umolimo Boga da taj gnev odlozi, da sunce jos sija, da se radujemo svakom danu,kao malo dete kada se raduje majcinom mleku. Ako zaista ne budemo kao deca, necemo uci u Carstvo Bozije. Srpski Zlatoust, Sveti Vladika Nikolaj napisa: „Malena je ova zemlja deco nasa, no budite vi veliki,budite veliki i nadrastite zemlju nasu, da bi s visine mogli pogledati daleko preko granica njenih i dogledati granice buduce velike srecne otadzbine“. Molimo se Bogu da nam da snage da izdrzimo sve patnje i muke koje imamo i koje nas svakim danom sve vise pritiskaju. Potrebno je veliko strpljenje i trpljenje. I Bog ce sve takve istrajne duse,nagraditi velikim vencima slave.

  Свиђа ми се

 2. Ma odavno se sprema drzavni udar,ovolika kolicina nezadovoljstva gde god se okrenes mora kulminirati jednom.Oni koriste to sto je srpski narod apatican,ali sve ima svoje granice,pa i strpljenje.Neka se sete da su Srbi u istoriji obezglavili jednog cara,jednog kneza i jednog kralja.Sao polako,oni su manjina a mi vecina.

  Свиђа ми се

 3. Режима чији је рок употребе код газда које су га и поставиле и којима је дужан (зато и Вучићево вечито кукање о „обавезама“ које је очигледно он сам преузео, а сви ми „морамо“ да испунимо) полако истиче?
  ======================================================================

  Да.
  Преузео, али и узео аванс на Гочу 2008 године.
  И не само он.

  http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

  Нека се наша Света и мученичка Црква и даље моли за оне који су на власти.

  А ја убоги, бедни и много грешни, ћу се молити за све њихове жртве, убијене, прогоњене, болесне, гладне, голе и босе, оне који су у тренутку безверја дигли руку на себе, јер истерани с посла из уништених фабрика нису могли својој јадној деци да обезбеде ни парче хлеба, и да их пошаљу у школу у поцепаној одећи и обући.
  Са вером и надом, да ћемо дочекати дан да их народ једног дана изведе на прави народни суд, и да их једном великом метлом почисти на ђубриште историје.
  И да пусти воду.

  Даће љубљени Господ да ће сви они са својим газдама да приме своју плату.
  С вером у васкрслог Господа, до ослобођења.

  Свиђа ми се