АКТУЕЛНО

Хрватска: Срби вређани током обележавања злочина у Глинској цркви – Међународни дан “људских права“ у Глини


Срби учесници мирног протеста против одлуке да им се забрани помен за 1.500 убијених Срба, вређани су и вербално нападнути у Глини, у Хрватској.

11. 12. 2014. МАГАЦИН, Стање ствари, за ФБР приредила Биљана Диковић

glina-parastos2-466x350

У Глини, у Хрватској, вербално су нападнути и вређани Срби, учесници мирног протеста организованог због одлуке градских власти да забрани служење парастоса и помена на месту где је 1941. био православни храм Рођења Пресвете Богородице, у којем је зверски убијено 1.500 Срба.

„Учеснике скупа су вербално напали и вређали поједини суграђани. Чули су се повици `Цигани`, помињали су `тракторијаду`, Шешеља и друго, док је локална полиција стајала по страни, не чинећи ништа да атак спречи„, наводи се у саопштењу из Епархије горњокарловачке.

Из Епархије истичу и да се вербални напад догодио јуче, на Међународни дан људских права, који, као и у многим случајевима, за Србе у Хрватској представља „само још један у низу дана када су обесправљени“.

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац

Председник Српског народног већа Милорад Пуповац

Испред Спомен дома у Глини, у организацији Антифашистичке лиге, окупио се мањи број верника глинске парохије, а већина њих због страха није дошла на скуп на којем је говорио и председник Српског народног већа Милорад Пуповац.

***

Протојереј Слободан Дракулић: Међународни дан “људских права“ у Глини

У свијету се 10. децембар сваке године обиљежава као Међународни дан људских права. Нажалост, као и у многим случајевима тако и у овоме, за православне Србе у Републици Хрватској овај дан представља само још један у низу дана када су обесправљени. Дешавања у граду Глини су још само један од примјера и доказа за ту тврдњу.

Фото: Срби у старој Глинској цркви пре покоља (wikipedia.org)

Фото: Срби у старој Глинској цркви пре покоља (wikipedia.org)

Наиме ,,градски оци“ су на својој шестој сједници одржаној 21. октобра 2014. године донијели ,,одлуку о мјесту полагања вијенаца и паљења свијећа на територији града Глине“. Том одлуком су забранили православном српском народу вршење парастоса, помена и полагања цвијећа на мјесту гдје је до 1941. године стајао храм Рођења Пресвете Богородице. Те године у њему је почињен звјерски злочин у којем је страдало преко 1500 православних Срба из Глине, Топуског, Вргинмоста и околине, а храм је срушен до темеља. Комунистичка власт није дала дозволу за градњу храма на истом мјесту, него су исту катастарску честицу одузели Цркви и национализовали без икакве накнаде, те на њеном мјесту 1967. године подигли Спомен дом. Исти тај дом 1995. године градске власти су преименовале у Хрватски дом.

Тим поводом, 10. децембра 2014. године ,,Антифашистичка лига“ одржала је сједницу испред Спомен дома на којој је осуђена одлука градских власти града Глине. Мирном протесту је присуствовао мањи број вјерника глинске парохије (већина је изостала због страха) заједно са парохом костајничким протојерем Далибором Танасићем и протојерејем глинским Слободаном Дракулићем. Своје слово на протесту изрекао је и предсједник Српског националног вијећа г. Милорад Пуповац.

Поменути учесници овог скупа су вербално нападнути и вријеђани од стране појединих суграђана. који су помињали су „тракторијаду“, Шешеља…, а чули су се и повици ,,Цигани“. За то вријеме локална полиција је стајала по страни не чинећи ништа да атак на учеснике скупа спријечи.

Након тридесетоминутног скупа сви смо се мирно разишли, док су они који су изрицали увреде на рачун жртава и присутних развили велику државну заставу испред дома и наставили са увредама на рачун православних Срба.

У Глини, 10. децембра 2014. године

протојереј Слободан Дракулић, парох глински

Извор: Епархија горњокарловачка

(Сајт СПЦ, 11. 12. 2014)

 

1 reply »

  1. Tako je to kad je mržnja podignuta na državni nivo.Povika na Šešelja koji iskazuje lični stav ali bez nasilja i to čoveka koji deluje vanparlamentarno je sramno.Ovakvim postupcima ,samo, će povećati broj radikalskih Srba koji u Šešeljevoj borbi vide uzdizanje Srpstva .

    Свиђа ми се