АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Гђо Аманпур од CNN-a – Колико деце је побијено уранијумом и санкцијама Made in USA/UK/CNN?


g.m.lalich

Аутор: Ђорђе Лалић
12.12.2014

CNN је – вест!

…ових дана, зато што су угостили правог правцијатог новинара у једној од својих елитних емисија. А то је више од игре, више од вести, то је – чудо. То је рат.

Аниса Науеј, амерички новинар Русије данас (Russia Today) добила је прилику да се „бираним речима“ обрати публици CNN-а читава 2 минута и 52 секунде.

Наиме, речи новинарке Русије данас бирала је ноторна звезда CNN-а, Кристијан Аманпур, исекавши од 8 и по минута бистре и лепе Анисе, колико је CNN укупно снимио, све осим поменута 2 минута и 52 секунде. Поновимо, све је режирао CNN, а не браћа Грим.

Зашто је Аманпур уопште звала новинара RТ-а у госте? Зар не зна да су сви редом интелигентни, стручни, обавештени и изнад свега – људи?

Разуме се, не ради се о случајности. Кристијан Аманпур је прекаљени мејнстремиста, дакле слободне мислеће људе позваће у емисију само ако је уверена да има генијалну замку за њих. (прецизну дијагнозу таквог понашања потражити код Езопа)

А имала је две:

Замка 1: Русију данас плаћа Москва.

Да, зато се и зове Р – У – С – И – Ј – А Д – А – Н – А – С (понекад мора да им се „спелује“), али је изузетна по томе што се, за разлику од „мејнстрима“ западних империја, уз НАТО, Брисел, Кијев и Вашингтон, на RТ-у чује и друга страна – Исток. Биће да је неопростиви грех Москве то што понекад проговара на својим медијима. Довољно је да Вашингтон мисли и говори у име света, а свет нека плаћа. Тако је барем било у предпутиновском рају за којим носталгиче западни мејнстремисти.

Замка 2: Путин и Русија данас оптужују јадне кијевске власти за екстремно десничарење, а гле, на кијевским изборима ектстремна десница освојила је само 2%.

Као да су избори кијевски „избори“, на којима кандидату са истока разбију главу. Као да је дебата „дебата“ пре које, на улици, кандидата са истока премлате зато што је можда – Рус. Као да је скупштина та „Рада“ у којој пред камерама песниче посланика не зато што је можда Рус, већ зато што Русе не мрзи довољно.

Као да је Рус добродошао тамо где је и руска реч забрањена, екстремним залагањем управо неекстремног Кијева, баш тамо где је руска реч рођена… Као да тај врли и неекстремни Кијев, уз званичну армију, не шаље и оне са кукастим крстом и СС ознакама у „антитерористички“ поход на грађане источне, све мање Украјине, све више Новорусије.

„Бар кад би скинули те униформе, кад би натерали националисте да уклоне те ознаке.“ – нескромно је затражио Путин од неекстремних кијевљана. Владимир Владимирович Путин, председник државе тог народа који је 30 милиона жртава дао у борби против нацизма.

Аниса памти. И поштује. Рекла је:

Тридесет милиона Руса погинуло је у борби против нациста. Ко сам ја да кажем да је претња [неонацизма у Украјини] измишљена?

Једва је стигла да изговори како улицама Кијева ходају и такви, окићени кукастим крстовима…

Али онда је проговорила о цивилним жртвама на истоку Украјине које званична армија Кијева убија, и о Украјинцима који преклињу: „Петро Порошенко, престани да нас убијаш!“

Постоје снимци страдања цивила. Доступни су вам. Али их нема на CNN-у, чак ни када их направи извештач CNN-а.

Разуме се, ако је забрањена слика на CNN-у, забрањена је и реч о тој слици.

И тако је Аманпур, примадона CNN/NATO хуманитаризма, незадовољна својом и сликом света коју је пружила млада Аниса, разбила и прозор и огледало, ЗАБРАНИВШИ да се говори о ЦИВИЛНИМ ЖРТВАМА. На свом родном CNN-у. У светској емисији о светској политици, која се, логично, зове – Аманпур. Хуманитаризам је нужан и допуштен само када се призива и шминка агресија НАТО империја и њихових сателита. То са жртвама кијевских власти није случај, и зато нека (п)остану мртви и невидљиви. Што мртвији и што невидљивији.

CNN Amanpourna vs Anissa RT

Аманпур не одустаје од увреда на рачун Русије данас: „Сматраш ли да је за друштво [руско] здрава та једнострана [медијска] дијета?“

Аниса:Ми, у Русији данас, увек наводимо и западне владе, Европу… Увек показујемо обе стране… Разуме се да приказујемо и руску перспективу… нешто више… али то је зато што је она гурнута у страну [на медијима западног мејнстрима]…“.

И онда – стрела:

Аниса:Али апсурдно је да то питање поставља неко ко 15 година пропагира речи Стејт департмента.“

Аманпур:Ар ју токин ту ми?“ [Де Ниро ефекат, први пут]

Аниса:Да. Апсолутно говорим вама. Коме другом бих говорила?“ [cool]

Аманпур:Ар ју токин ту ми?“ [Де Ниро II]

Аниса:Апсолутно.“ [cool++]

Аманпур: „Мора да се шалиш...“ [кипи]

Аниса:Пропагирате речи [линију] Стејт департмента почевши од Југославије, и тако све до Сирије. А сада то чините са Украјином. Апсолутно говорим вама.“

Овај окршај налази се само као транскрипт на страници Русије данас. На страници CNN-а ни транскрипт није потпун. RТ нема право да објави видео траг Аманпурове, стога интернетом кружи снимак Анисе. Да ли и CNN сматра да је тако све испало и лепше и паметније и часније?

Аманпур је оптужила Анису да су њене речи ad hominem напад.

Напад на Аманпурову која се супротставила председнику [!!] Клинтону, ономад из Сарајева.

Та размена [удараца] са Клинтоном – то ме је лансирало [међу звезде, ваљда?]“ – брани се Аманпур, summa cum laude.

Аниса: „Знам тај интервју… И ти си пропагирала рат!

Аманпур: „Нећу ово да емитујем. Ово је напад на лик.“

Аниса: „Не, ово је анализа твог дела, твог журналистичког дела… Охрабривала си Клинтона да крене у рат.“

Стручан термин журналистике и политикологије за такав вид новинарске храбрости, наиме критиковати the president-a of the United States of America-e, у лице и пред камерама, да не жели довољно ватрено то што жели, име такве храбрости јесте – „бити већи католик од папе“. Пука је случајност да се Аманпурова зове Christiane, и да је похађала католичку школу Светог крста. Приватну. Отуда акценат.

Овај судар светова, судар Запада и Истока, где Исток представља Американка Аниса, а Америку Англо-Иранка колико је то и Бритиш петролеум (изворно: Anglo Iranian Oil Company = смисао: нафта иранска, профит англијски) – Аманпур, Запад је одлучио да сакрије.

Аниса је, за разлику од њих, понудила часно и елегантно решење.

Аниса: „Нека твоји гледаоци одлуче. Нека се врате на твоје ране радове у Југославији и нека сами виде да ли се тачно поклапају са линијом Стејт департмента.

Задатак је прост. Довољно је проверити да ли је хуманитариста Аманпур, горди витез Реда Британске Империје (и тсл.) прогласила NATO агресију на Југославију 1999. године првим хуманитарним ратом. Који је уз то и уранијумски.

Ово памти водећи светски аналитичар медија, Едвард Херман (када од 2014 одузмемо годину његовог рођења – 1925 добија се број…) кога од Косова дели Атлантик, али не памте гласачи актуелне скупштине Србије, које са Косовом спаја Бриселски и Северноатлантски споразум.

Аманпуританизам је разбијен. На славни тренутак, пун наде. Али само у очима већ ослобођених.

Последице су многоструке, и оне које зависе од њих су познате.

Мејнстремисти ће, тамо где не могу баш да разбију лобање, морати да појачају своје друге традиционалне вештине: сакривања, забране и гушења слободних гласова. У ери интернета то је све теже. Пентагон је започео плетење глобалне мреже која би могла, супротно идеји твораца, да запетља и поробљиваче, а да ослободи сужње. Али ни најбоља мотика не копа сама.

Русија данас јесте слободна. И Russia Today je слободна.

Али пасивну публику на западу, одане поданике империја, и поданике њихових поданика, и још одвратније – кандидате за њихове поданике, у најбољем случају навијаче слободних медија, нико не може да ослободи добровољних ланаца, ланаца које себи – изгласају. У слободи. Упорно. Читав век. За то су отровни медији данас само изговор. Недостојан.

Германски врх Европске уније, у духу својих историјских навика, хоће руски гас, али тако да истовремено и неометано наставе да гуше Русе санкцијама. Пошто им то није довољно, не одустају ни од пуштања руске крви, овај пут шаљући на Русе – социсте = социјал-националисте, које сада Руси морају да – не препознају, заварани ингениозном рокадом имена и презимена фашиста. Тако је по сценарију западних империја које се ни пред светом, ни у Скупштини уједињених нација, не одричу нацизма.

Не одричу се нацизма ни својом речју коју су одувек газили, која никада није била часна. Чак се нису усудили ни толико – да слажу да су против нацизма. Нешто је, дакле, и њима свето.

Негде на дну Европе, православни гласају да неће енергију Русије. А Турској – non olet.

Грејаће нас мржња са запада. Заборавили смо да та ломача гори до неба. Заслепљени медијима. Отровани саможивошћу.

Аниса види. И памти. И не прашта зликовцима наше невине жртве којих се ми одричемо.

Аниса је била да се поклони на месту где су априла 1999. побијени српски новинари. Дошла је да чује и загрли сведоке потресене сећањем на погинуле.

Anisa

Њихове живе и здраве колеге са CNN-a, новинаре CNN-a који су и у сред рата извештавали из тог срца српске пропаганде, срећом, упозорила је њихова централа – Бела кућа + Пентагон, тако да су могли благовремено да се, скривајући свој, од другог злочина – склоне. Из отвореног срца. Српске пропаганде.

Сличан танго смрти, новинарлук CNN-a, против својих колега плесао је и у братском мученичком Багдаду, када су, заједно са сараТницима из BBC-а, благовремено напустили хотел „Палестина“, уклетог априла 2003 препуштајући колеге ватри са земље и са неба.

Аниса памти. И поштује.

Рекла је у наше име да знамо ко је Џејмс Рубин.

А ми смо заборавили портпарола агресије на Србију.Rubin1

Заборавили смо апологету геноцидних санкција против деце Ирака.

Када се Рубин нашао пред човеком, када је грешком изашао пред новинара (N. B. без наводника) Џона Пилџера, морао је да одговара за убиство пола милиона деце Ирака, јер пред новинаром, пред човеком, зликовац мора да – одговара.

Пола милиона деце Ирака – цена јефтина и прихватљива – за Медлин Олбрајт.

Рубин: Ми то не прихватамо. Ми не прихватамо број од пола милиона.

Пилџер: То је број који је утврдила Светска здравствена организација. [прим. аут. и то само деце узраста до 5 година, 1999. године]

Рубин: Знам да је то њихов број, али је утврђен методологијом коју ми не прихватамо…

Пилџер: Па колико онда мислите да је умрло деце…?

Рубин: Ми немамо број, и то није нешто до чега лако може да се дође. И мислимо да неки људи који су изнели тај број неизбежно морају да користе неку дубиозну методологију.

Оваква генијална одбрана недостајала је нацистима у Нирнбергу. Било би довољно да – одбију туђе бројеве, не понуде свој и – победе. Без победе не вреди.

Рубин јесте на победничкој страни. Данас.

У „документарцу“ хуманитаристе Аманпур, Scream Bloody Murder, у сасвим ауторском попису и опису геноцида двадесетог века, она помиње хиљаде жртава отровног гаса који је Садам Хусеин, у својству савезника империје САД, тада смео да употреби. Некажњено и награђено, разуме се.

Милион деце Ирака, милион жртава геноцидних санкција и уранијумског и медијског злочина њених империја и корпорација, Аманпур – не види.

Џејмс Рубин је њен супруг.*

Amanpour-and-James-Rubin

Постали су симбол „укревећеног“ (embedded) ж(м)урнализма. Мејнстремистички брак из бајке. И уопште, у животу Кристијан Аманпур, све ја као у бајци.

Он – портпарол Стејт департмента.

А она – портпарол Стејт департмента.

У том сну, само крсни кум госпође Аманпур није сањао каквом трагичном оксиморону кумује.

Поновимо изазов Анисе Науеј: ако ико открије и једну реч одступања Кристијан Аманпур од империјализма њене империје, нека јави редакцији ФБРепортера…, а ова ће обрадовати свет ексклузивним открићем.

Да је Аманпур гунђала зато што јадни генерал Весли Кларк мора много да се труди да би му „политички господари“ одобрили „ескалацију бомбардовања“, и за то што је измислила како 19 разних лидера (NATO) проверава ergo успорава бомбардовање… За такво јунаштво Кристијан Аманпур, за њено јунаштво типа „бити католичкији од папе“ – знамо. Памти за нас Ед Херман. Али сада отварамо конкурс за примјере њеног чојства.

Ни Пентагон папири Даниела Елсберга, ни Викиликс откровења Џулијана Асанжа, баш као ни бриљантна победа Анисе Науеј у двобоју са витезом империја, Кристијан Аманпур, неће нас ослободити, и неће променити ништа, ако допустимо мејнстремистима да сваки свој злочин сакрију, и обришу из нашег срца и ума. Зато је време да грмимо:

Đorđe Lalić

Госпођо Аманпур од CNN-а, питајте себе и вашег супруга, колико деце је побијено санкцијама, агресијом и уранијумом made in USA/UK/CNN?

И зашто тај злочин кријете, ви, новинари made in CNN?

И зашто не тражите правду ни за жртве уранијумских злочина, ни за зликовце, и тако годинама…?

Чије корпорације експлоатишу нафту Ирака после US/UK/CNN агресије на Ирак, госпођо Аманпур?

Како радили – тако нам Бог помогао.

__________
Текст је (у скраћеном облику) изворно објављен у Печату

* Кристијан Аманпур се удала за Џејмса Рубина (Јамес Rubin) 1998. године. Рубин је био главни портпарол Стејт Департмента од 1997. до 2000. и помоћник Државног секретара за јавност у Клинтоновој адмиснистрацији, где је сматран десном руком Мадлен Олбрајт. За време косовске кризе и бомбардовања Србије и Црне Горе, светско јавно мњење су обликовали Стејт департмент и CNN, дословно венчани у ликовима Џејмса Рубина и Кристијан Аманпур.
(прим. СРБски ФБРепортер)

3 replies »

  • Поштована Миро, идеја и није да се зликовац увреди, уосталом, да образа имају не би ни били зликовци.

   Не, нешто друго је наша намера – да не допустимо да зликовац злочин сакрије, и да наметнемо свету и човечанству да се организује и одреди спрам злочина, и да се томе супротстави.

   Ко неће, ко од грађана западних империја инсистира и после нашег позива да гласа за партије које побију више од милион деце само у Ираку… нека зна да је тај геноцид и његов геноцид, и нека зна да ћемо и ми то да знамо. Нема праштања и нема заборава.

   Време је за пунолетство и међу новинарима, а то значи када разговарамо са најбољим аналитичарима на западу, хвала им на анализи у којој исправно процењују ко је зликовац а ко жртва, знамо то већ и сами, него, неупоредиво важније – нека нам одговоре – ГЛАСАЈУ ЛИ ОНИ И ДАЉЕ ЗА ТЕ ЗЛИКОВЦЕ ЧИЈЕ ЗЛОЧИНЕ ОПИСУЈУ У СВОЈИМ АНАЛИЗАМА?

   Отворите на фбук-у Agora Beograd или потражите на јутјубу листу снимака под именом „Агора Београд = СЛОБОДА ПРОТИВ ИМПЕРИЈАЛИЗМА“ и видећете куда иде ова стрела…

   Свиђа ми се

 1. Хвала инфо ратнику на овом и многим другим извештајима, и свему што чините за добробит нације. Па има Србија јунака, радујем се вашој снази и смелости. Срчни поздрав!

  Свиђа ми се