Образовање

Oтворено писмо уније синдиката министру просвете – На чијој сте Ви страни, господине министре?


ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ

srdjan-verbic-foto-tanjug

21.12.2014, Унија синдиката просветних радника Србије

Министру просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, др Срђану Вербићу

Поштовани господине министре,

Обраћамо Вам се, јер је материјални положај просветних радника неодржив. Запрепашћени смо Вашом, као и неспремношћу читаве Владе Републике Србије да уважи наше аргументе. На нашу жалост, штрајк и протест су остали једини начин да скренемо пажњу на важност и значај побољшања материјалног положаја просветних радника. Желимо да Вас уверимо да ћемо у сваком послу који предузмемо бити истрајни и доследни, јер су ове особине најјачи алат који користимо у нашем свакодневном раду.

Влада Републике Србије би морала знати да нашу земљу ка успешнијем сутра, може одвести само знање, рад, посвећеност, дисциплина, а све се ове пожељне особине, у највећој мери, стичу управо у процесу образовања и васпитања.

Волели бисмо од Вас да чујемо одговор на питање: да ли Србија овако мало улаже  у образовање зато што је сиромашна земља? Или је Србија сиромашна земља баш зато што тако мало улаже у образовање? Сматрамо да је сваком паметном човеку одговор јасан.

Дужни смо, такође, да упозоримо да, ко не издваја за образовање, може  само да  очекује простаклук, примитивизам, шунд, беду сваке врсте, сиромаштво и глупост. Сведоци смо ових појава свакога дана, па нам се годинама чини да смо ушли у један зачарани круг из кога нема изласка. А онда је неко помислио да је излаз у додатном смањењу зарада просвети.

Добро је што сте покренули иницијативу да нам се скине са врата бар мало непотребног администрирања, којима нас Школске управе гуше последњих година. Такође поздрављамо и конкретне кораке контроле семинара, о чему смо и сами необројано пута говорили.

Ипак, изостанак реакције на коментар Вашег колеге из Владе, да „због кратког радног времена потражимо и додатни посао, ако су нам  плате мале“, разочарао је свакога ко у овој земљи  ради у просвети. После тог Вашег ћутања, са пуно права Вам постављамо питање

– Да ли то значи да се слажете са својим колегом?

– На чијој сте Ви страни, господине министре? Да ли је за излазак из штрајка довољно обећање да ће нам се зараде повећати, када буде више пара? Или можда најава примене платних разреда за јун 2017. године?

Са надом да ћете нас наредних дана ипак уверити да сте на страни просветних радника и у функцији одбране образовања и васпитања, са поштовањем,

Просветни радници Србије

5 replies »

 1. NE LIPŠI MAGARČE DO ZELENE TRAVE I VI ADVOKATI, PROFESORI, TAKSISTI, NARODE ZA SOCIJALNU POMOĆ, PORODILJE ZA PORODILJSKI I DEČIJI DODATAK.. POLITIKANTI SVIH FELA SE NAGOJILI, UŽIRILI, OPARILI, NJIMA PLATE NISU SMANJENE, NITI TROŠKOVI ZA PUTOVANJE, I SPAVANJE U HOTELIMA BEOGRADSKIM I BELOSVETSKIM..

  Свиђа ми се

 2. ОДГОВОР – НА СТРАНИ ОНОГА КО МИ ДАЈЕ ПЛАТУ И НАЛОГЕ !

  Mon, 22 Dec 2014 18:59:00 +0000 от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „ОТВОРЕНО ПИСМО МИНИСТРУ

  21.12.2014, Унија синдиката просветних радника Србије

  Министру просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије, др Срђану Вербићу

  Поштовани господине министре,

  Обраћамо Вам се, јер је материјални положа“ >

  Свиђа ми се

  • Ministar prosvete je na strani malog budzeta. Ministar ne sme da sve gradjane pocev od penzionera, nezaposlenih, primaoca socijalne pomoci, korisnika javnih kuhinja, rudara, gradjevinaca i da ne nabrajam proglasi “Gradjanima drugog reda“.

   Свиђа ми се

 3. Имам ја предлог за министра. Теткице и послужитељи би могли да држе наставу у паузи између рибања клозета и подова. Плата би им била иста, а постигнућа невероватна.

  Свиђа ми се

 4. Неразумем, зашто се обраћате овом полу неписменом Вербићу, јер мрак који исијава из њега све нас кошта јер својом титулом велича себе. Незна и не разуме да је Министар под сервис Владе Србије, а Влада Србије није нешто што постоји само за себе, већ само и искључиво по овашчењу скупштине Србије. Да будем јаснији „ИЗВРШНА ВЛАСТ СРБИЈЕ“ није нешто што постоји само за себе већ само и искључиво по овлашћењу „ЗАКОНОДАВНЕ ВЛАСТИ СРБИЈЕ“.
  Моји сународници да Вас подсетим да се „Бирократија“ множи се сама од себе. „Бирократија“ напредује до места кад више не зна да ради тај свој нови посао, а све на рачун пореског обавезника Србије.
  Он и њему слични нису наш проблем, напротив ми смо сами себи највећи проблем у неизмерљивом смо броју али разједињени, несложни и посвађани јер тако само могу да нас држе у вазалном, поданичком статусу и да нас музу и шишају као стадо оваца.
  Кад би се којим случајем изнедрила она енергија опште заједништа, слоге и решености, за 4 до 6 месеци сви узрочници нашег осиромашења би били изоловани и живот у Србији би опет осликао Српски општи интерес као и наш породични, лични и пословни интерес осликао би наше потребе ка животу а не као данас осликава преживљавањ.
  Излаз постоји.
  Излаз увек постоји.
  Ко га још види осим мене?
  Поздрав из Сунчаног Београда, ДРАГАНешковић

  Свиђа ми се