АКТУЕЛНО

Исповест jедног монахa – Потресно писмо монаха Николаја о неиздрживом стању у Милешевској епархији


„У Милешевскоj Епархиjи сам од 2000 године. Од Владике Филарета сам стално преживљавао неугодности. Увек jе викао, био немилостив према мени, а склон jе сплеткарењу, лажима, куне народ, за њега je народ стока, утеруje страх монасима, злоставља и прогања Свештенике, од народа позаjмљуjе паре, а не враћа. Браћи Савковић – столарима из Приjепоља остао jе дужан много хиљада евра – сами су ми причали. Приватном предузетнику Новковићу из Приjепоља – исто тако и многим другима…“ каже монах Николај из манастира Куманице у свом писму које преносимо у целости.

25. 12. 2014. СРБИ НА ОКУП, за ФБР приредила Биљана Диковић

Манастир Куманица

Манастир Куманица

Не исплаћуjе новчану надокнаду свим монасима – коjу добиjамо од министарства вера.

Епархиjа jе постала стецилиште хомосексуалаца, бисексуалаца, лезбеjки и педофила, и врачара.

Свима jе jасно да jе Вл. Филарет лажно сведочио у случаjу Вл. Пахомиjа, и сви коjи треба да га позову на одговорност – ћуте. Многи знаjу да jе хомосексуалац а ћуте.

За старешине Манастира поставља хомосексуалце. У Епархиjи има и монаха пиjаница. У Манастиру Пљевља кад сам био, односио jе сав новац од Манастирске Славе, што народ прилаже, а у питању су хиљаде евра, jедном jе из Манастира узео 1.000 марака (2000 год.). То jе био приход од парохиjе. Новац му jе дат – спакован у посланицу о Божићу. Те године у Манастиру смо одгаjали теле. По налогу Вл. Филарета, дошао jе свештеник Раjко Срдић и радник Боро Дивац, заклали су теле а месо однели.

Монаха Киприjана премешта у сред jаке зиме из Манастира Дубочица у Манастир Мажићи где ниjе било конака, спава у хладној Цркви, ноге су му промрзле, сада иде на операциjу ногу.

Старицу монахињу Гаврилу премешта из Манастира Куманице, где jе годинама радила, прала, чистила, кувала за раднике, водила домаћинство, чистила Цркву, премешта jе у Манастир Давидовицу, због анонимног позива jедне анонимне особе, да jе оговарала jедног искушеника.

У Манастир Куманицу доводи jеро-монаха Мелентиjа, коjи почиње да врача народу –прориче само ружне ствари, премешта га у други Манастир (Бистрицу), тамо исто чини, народ долази, оставља паре, Владики даjе део новца, а народ види да jе све била превара.

У Манастир Куманицу долази по благослову Вл. Филарета – од Црквених органа окарактерисани педофил jеро-монах Иларион. Додуше, са њим нисам имао искушења, коректно се понашао, али jе у jедном од излазка из Манастира, отишао у Б. Башту и у jедном парку вршио педофилски обред пред децом – ухватила га jе полициjа.

У Манастир Куманицу Вл. Филарет доводи младог бисекцуалца монаха Арсениjа. Испољава жељу да ме сексуално злоставља, напиjа се и каже: вечерас ће пасти жртва, одговорио сам му: Е, док jе на мени ова глава неће. Узео сам виле, и целу ноћ провео у своjоj соби са вилама у случаjу да ме нападне. Потом сам позвао полицаjца Данила Фенића из Б. Поља. Он му jе строго запретио, да не сме да ме дира, и те ноћи jе побегао из Манастира.

У Манастир Куманицу доводи монахињу Ану. Испољава према женама лезбеjске односе. Премешта jе у Манастир Светог Илиjе. Тамо долази искушеница Милена из Б. Поља. Ана jе тера да jе мази по целом телу, она одбиjа и одлази из Манастира.

Било jе искушеника од коjих сам морао да се и ножем браним.

Из Манастира Куманице Вл. Филарет од 2001 год. па до данас односи сав новац од Манастирске Славе, а у питању су на десетине хиљада евра. Новац узима и ван Славе. Вл. Филарет шаље богослова Милана, и преко њега односи из Манастира 600 евра. Новац ставља у наjлонску кесу и веже га на десну ногу, да би несметано прешао преко граничног прелаза.

Долази Вл. Филарет jедном приликом у Манастир Куманицу са двоjе младих људи, кренули на море. Каже, даj им из Манастирске касе 100 евра, дао сам.

У Манастиру Куманици се налази кивот са чудотворним моштима Светог Григориjа Куманичког. У њега народ прилаже златне предмете, прстење, ланчиће. Jедном приликом ме зове Вл. Филарет и каже: Извади из кивота два наjлепша прстена и пошаљи – венчавао jе некога па им jе дао. Слушам приче народа, а народ зна где jе истина. Возачу коjи га вози купуjе џип – скупоцен, али убрзо возач га слупа, купљен од манастирских пара. Из Манастира Куманице истеруjе девоjку Милену Варагић из Н. Вароши, коjа jе оболела од карцинома, дошла jе да jоj се читаjу молитве за оздрављење.

У Манастиру Бања десило се велико искушење. Сумња се да jе монах Герман сексуално злостављан, то се заташкало, Владика га унапреди у већи чин и да му да буде Старешина манастира. Али Герман jе велики плашљивац, боjи се речи истине.

Имао jе у Манастиру Давидовица Вл. Филарет монаха Илиjу. Илиjа га се ниjе боjао. Рекао му jе на jедном братском састанку пред монашством да jе педер и да има ћерку добиjену са jедном женом док jе jош био jеро-монах. Десило се да та жена са ћерком дође у Манастир Куманицу. Чуо сам своjим ушима кадје  Вл. Филарет рекао: неби било лоше наћи неког да га испребиjа.

Значи – спреман jе на све.

Вл. Филарет jе више пута оптуживан за много штошта, али се увек извлачио, многи се питаjу докле.

Jа сам све ово изложио, и рекао истину, тако ми Бог помогао. Али ово нисам рекао из мржње или освете, недао Бог, него позивам оне коjи мораjу и могу да стану на пут оваквом понашању Вл. Филарета, а њега позивам да jе заиста време да се покаjе за своjа недела, и да почне да мисли и на спасење своjе душе.

 Из Манастира Куманице, Грешни и недостоjни монах Николаj

21 replies »

 1. Otac Nikolaj je iskren i cestit covjek,pravi svestenik. Narod je svakodnevno uz njega i istrajacemo zajedno do kraja. A Filaret se ne moze nadati dobru od para koje uzima iz manastira i crkava koje prilaze posteni i siroti narod.

  Свиђа ми се

 2. Срамота је објављивати овакве текстове. Није чудо што смо вековима били под Турцима кад имамо овакве монахе. Епископ Филарет је подигао Епархију Милешевску и изнео је на глас који заслужује поштовање. После Немањића нико није више изградио у Милешевској Епархији. После оваквог текста и коментара, заслужујемо све што нас сналази.

  Свиђа ми се

 3. Sve je gola istina ! Ja sam radio prije sedam-osam god. i nijesam mogao čudu se načuditi da jedan običan nacinalista i šovinista stoji na čelu Mileševske Eparhije, a ovo u vezi novca , spletkarenja , lazi , nemorala mogao bi se napisati roman i to u nastavcima …:)

  Свиђа ми се

 4. Javna je tajna u Prijepolju da Filaretov vozac, izvesni Miljan Pusica, rasipa eparhijske novce po prijepoljskim kafanama i diskotekama, kupuje luksuzne automobile,renovira kucu i oprema je najmodernijim i najluksuznijim namestajem,kupuje nekretnine po Beogradu,finansira letovanja sebi i svojim prijateljima… Pitanje je ODAKLE MU TAJ NOVAC? Dok vecina prijepoljske omladine zivi u bedi i siromastvu,bez posla, Filaretov vozac zivi kao princ od Monaka uzivajuci u luksuzu, bahato troseci banoslovne sume novca… Da li vladika Filaret finansira Pusicu? Rekao bih DA, kao sto bi rekla i vecina Prijepoljaca koja vidi sta se radi i sta se desava ali cuti. Da li iz straha od moci koju poseduje vladika ili je nesto drugo u pitanju,ne znam. Ko sme o tome javno da govori kada ni nadlezni organi ne reaguju niti ih interesuje kako to da jedan mlad covek koji nema ni 5 godina radnog staza poseduje ovolike sume novca. Apel svim Prijepoljcima da ni dinara ne daju Milesevskoj eparhiji jer ce taj novac svakako biti utrosen u finansiranje vladikinog vozaca.

  Свиђа ми се

 5. Ово је таква лаж, да се тако изразим најгрубље, да ме је срамота у име „творца“ свега овога…ЉУДИ, НЕ ВЕРУЈТЕ СВЕМУ ШТО ПРОЧИТАТЕ, НЕ ГРЕШИТЕ ДУШЕ.

  Свиђа ми се

 6. Радане, до неба сам серћна што постоје Божији Људи који размишљају као и Ви! У потпуности Вас подржавам и молим Вас да ми се, уколико желите јавите на Емаил radenovicbojovicvera@gmail.com, желим од свег срца да помогнем у сарадњи са Вама.

  Свиђа ми се

 7. Предиван Манастир и предиван Монах Николај дуго трпе настраног Филарета. Као група у поклоника у Манастиру Куманици, великој Светињи, били смо сведоци обесног понашања Вл. Филарета. И то што смо видели је било превише тужно и ружно, а заиста је ово казивање монаха за саблазан и гађење према овом (не)човеку Срамотно је да СПЦ толерише педофиле и разбојнике у својим редовима. А ми Православни верници нисмо без одговорности што их такве трпимо. Наше је право да од СПЦ захтевамо да расчисте прљавштину у својим редовима и да престану да нас саблажњавају. Наше је право и дужност да захтевамо да Вл. Филарет буде рашчињен. Доста је што нас уништавају наши непријатељи. Имајући овакве пастире – немамо духовно упориште. Нека би дао Бог да чишћење започне од цркве и то што пре!

  Свиђа ми се

  • Имало писмен човек може закључити да у тексту постоје контрадикторне ствари попут ових настран , а има жену и дете, па монахиња која има златну децу једна добра монахиња и њу назива настраном, за 14 година колико је у манастиру нико му није ваљао, па грешни оче како се потписујеш и тиме хоћеш да покажеш своје смирење, реци нам неки твој грех јавно. Зар је ово говор једног монаха, покажите ми светитеља који је устао против свог Епископа. Ово је покушај да се црква приватизује, наводно Епископ покро манастир, вероватно су анђели изградили онолике зграде, док је Николај спавао. Боље да нам каже нешто о његовом животу о одласку са монахињом Гаврилом (врачаром) на пикник у шуму. Тај је светињу брака окаљао, а ево сада и монашко лице…. Народ верује оно што прочита, а не разуме се у многе ствари,. Он има осмех један за народ , други за браћу монахе, трећи за владику. Оче ниско сте пали у мојим очима, ал имате право и да устанете.

   Свиђа ми се

 8. Требао бих, нетко да одговара за овакво понашање, у спц…али очитно је да су у већини, властодршци бог нек им опрости, у канџама нечастивог. То само говори да су дубоко повезани са глобалним владама, у ствари настављени управо због потребе понашања, и достизања постављеног циља…уништити животно постјање као такво. Зато предлажем поштеним као текстописцу Николи, да потражи истомишљенике у народу и јавно што жешће ударе у сва звона, обрачун се постиже изнутра. Нека вас не буде страх пљунути у лице неснази.

  Свиђа ми се

  • Ima pedera koliko god hoćeš a da su oženjeni i imaju djecu. To im je pokriće, tako se kriju od javnosti, sa ženom su na silu. A ima i biseksualaca koji deru sve redom, bitno im je samo da je rupa, pa nije bitno kakva.

   Свиђа ми се

 9. Страшно ! Ако црква унутар себе не среди стање , ко ће ?? Уместо да је узор моралности слушамо овакве ужасе !!

  Свиђа ми се

 10. Отац Николај,један од ретких сада, оличење монаштва,правде и подвижништва.Сви који га познају знају да је ово све истина и да годинама трпи тортуру и прогон бахатог владике.На његовој страни је милостиви Бог,којем одано служи и верни народ.

  Свиђа ми се