АКТУЕЛНО

ОБАВЕШТЕЊЕ: Од јануара нови услови за одлазак у пензију


Од 1. јануара 2015. године старосна граница за одлазак жена у пензију помера се за шест месеци, односно на 60 година и шест месеци и најмање 15 година радног стажа. Сваке године око 110.000 људи оде у пензију, а ове године, процењују надлежни, тај број биће за петину већи.

* кратка веза за дељење текста http://wp.me/p1Fuk8-EaR

28. 12. 2014. Србија Данас/РТС, за ФБР приредила Биљана Диковић

penzija

Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање подсетио је грађане да од 1. јануара 2015. године ступају на снагу нове одредбе Закона о пензијском и инвалидском осигурању, преноси Танјуг.

Мирјана Лукић је инжењер информатике са 35 година и осам месеци стажа, довољних да овог децембра оде у пуну пензију. Има 57 година и да у овој години нема толико стажа, до пензионисања без казнених поена морала би да ради још 5 година.

„Ја сам имала среће, али сам била и вредна па сам се и нарадила, заслужила сам“, прича Мирјана Лукић.

Фонд наводи да ће се до 2032. године код жена постепено померати услови за пензионисање у погледу година живота, да би од те године и жене имале услов за пуну старосну пензију са навршених 65 година живота.

Код мушкараца и даље важе услови пензионисања са 65 година живота и најмање 15 година стажа.

Осим овог основа за пуну старосну пензију, и мушкарци и жене могу то право остварити са навршених 45 година стажа, без обзира на године живота.

„Потребно је да прекину радни однос најкасније са 30 децембром да би у овој години поднели захтев, а захтев могу послати и поштом. У овим данима до нове године, због очекиваног притиска, Фонд ће радити продужено, до 18 часова ће бити радно време, од понедељка до среде“, објашњава Момира Лалић из ПИО Фонда.

Од 1. јануара, и мушкарци и жене ће имати могућност превременог пензионисања, тако што ће мушкарцима бити потребно 40 година стажа и најмање 55 година живота, а женама 36,4 године стажа и најмање 54,4 године.

У овом случају, пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на пуну старосну пензију у тој календарској години.

Укупан износ умањења за превремену пензију максимално може да износи 20,4 одсто.

Penzioneri.jpg

Грађанима који намеравају да се пензионишу по прописима који важе у овој години, радни однос мора да престане најкасније 30. децембра.

Захтев за пензију се подноси најкасније до 31. децембра, што може да се учини и поштом, препорученом пошиљком.

Све филијале Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање радиће пуно радно време 31. децембра, а Филијала у Београду радиће последња три дана до 18 часова, како би се  осигураницима који испуњавају услов за пензију по важећем закону за ову годину омогућило да благовремено поднесу захтев.

Старосна граница за жене и године стажа померају се сваког јануара, тако да 2024. нећемо имати пензионере млађе од 60 година, а за превремено пензионисање и мушкараца и жена биће неопходно 40 година стажа.

 

РТС

***

ФБР ДОДАТАК са сајта ПИО – ПДФ

2015 1

2015 2

1 reply »

  1. Ви који нисте, добродошли у КОНЦЕНТРАЦИОНИ ЛОГОР СРБИЈА ! Дођите да „уживамо заједно“. Заједно са нашим премудрим „газдама“, који немају ни дана радног стажа, а који газдују нашим животима и животима наших потомака. Тим „премудрим главама“, који су проарчили све оно што су сви наши претци деценијама и вековима стварали. Тим стручњацима лаке руке који су покрали све живо што се могло покрасти и којима ни то није довољно, па од старих уста отимају и задњу пару. Пролазио је овај народ кроз разноразне „белаје“, али овакав белај који смислише ови, које сматрасмо нашим људима, не беху кадри да смисле ни турске кабадахије, нити злогласни припадници трећег рајха. Хвала им од свег срца, јер да њих не беше, никад побегао не бих из овог „РАЈА НА ЗЕМЉИ“ !

    Свиђа ми се