АКТУЕЛНО

НОВА ДИРЕКТИВА Европског парламента: Чланице ЕУ саме ће одлучивати о ГМО од пролећа 2015.


Европски парламент усвојио је нову директиву о генетски модификованим организмима (ГМО) која ће ступити на снагу на пролеће 2015, након што је одобри Европски савет, којом се дозвољава чланицама да на својој територији ограниче или забране гајење култура које садрже ГМО, пренео је данас портал Еурактив Србија.

17. 01. 2015. zelenasrbija, за ФБР приредила Биљана Диковић

AP Poll Genetically Modified Foods

Директива, о којој су неформални споразум Парламент и Савет постигли у децембру 2014, предложена је још 2010. године. Четворогодишњи застој са усвајањем последица је неслагања чланица ЕУ поборница и чланица противница ГМО.

Новим прописом чланицама ЕУ омогућава се да гајење ГМО забране на основу своје политике заштите животне средине а разлози за забрану, уз ризик по здравље људи и средину, могу да буду и социо-економски ефекти, просторни планови градова и села, циљеви пољопривредне политике, избегавање мешања ГМО култура са оним без ГМО.

Монсантов кукуруз MON810 тренутно је једина ГМ култура која се гаји у ЕУ и то углавном у Шпанији и Португалији, али и у Чешкој, Румунији и Словачкој, а дозволу за узгајање та компанија добила је 1998. године.

У 2013. у ЕУ је под кукурузом MON810 било готово 150.000 хектара од чега 137.000 у Шпанији. Површина под ГМ кукурузом представљала је 1,56 одсто од укупно 9,6 милиона хектара под кукурузом у ЕУ, као и само 0,26 одсто од 57,4 милиона хектара под ГМ кукурузом у свету.

ГМ кромпир „Аmflora“ забрањен је у ЕУ одлуком суда 2013. године, након што је добио „зелено светло“ Европске комисије.

Уз земље које их већ гаје, поборници ГМ култура у ЕУ су и Велика Британија и Холандија које желе да дозволу за узгајање у ЕУ добије више ГМ култура и да их гаје на свом тлу.

Најоштрији противници ГМ култура су Француска, Немачка, Луксембург и Аустрија који су, као и Бугарска, Грчка, Мађарска, Пољска и Италија, усвојили мере заштите од ГМО и бране узгајање ГМ култура на својој територији.

Коментаришући гласање у Европском парламенту, немачко Министарство за природну средину саопштило је да ће инсистирати на потпуној забрани ГМО у Немачкој, пренео је gmEurActiv.com.

Међутим, немачка партија Зелених упозорава да би уговори о слободној трговини о којима ЕУ преговара (TTIP и CETA) могли да донесу ГМ биљке на европско тржиште.

Када је реч о ставу грађана ЕУ, они баш нису жељни ГМО. Последњи Еуробарометар о ГМО из децембра 2010. показује да се само 21 одсто испитаних Европљана слаже да је ГМО храна безбедна за будуће генерације док се 58 процената с тим не слаже.

Контроверзна дебата о ГМО у Европи није готова јер ће Европска комисија наредних месеци преиспитати процес одобравања ГМО, како прописа о увозу у ЕУ, тако и гајења на европској територији.
Извор: (Бета)

2 replies »