АКТУЕЛНО

И Словачки подофицир вратио одликовања: Уверен сам да је Србима учињена неправда


У последње време доста се писало о чешком потпуковнику др. Мартину Обртелу који је вратио добијена одликовања између осталог и због геноцида над Србима на Косову и Метохији.То је урадио, како наводи – због своје деце и њихове будућности.
Нажалост, мало је познато јавности у Србији да је то пре њега урадио и један Словак, Стефан Потоцки (Stefan Potocky).

*кратка веза – http://wp.me/p1Fuk8-EIi

ПОВЕЗАНО: ЧЕШКИ ВЕТЕРАН С КОСОВА ОДБИО ОДЛИКОВАЊА НАТО: Стидим се што сам служио злочинцима

25. 01. 2015. ФБ страница Реци не ЕУ, за ФБР приредила Биљана Диковић

stefan

Наиме он је још у марту 2012 године, током протестног марша у Братислави бацио своја одликовања која је добио за заслуге у мировним мисијама широм света под окриљем УН, преко ограде у двориште Председничке Палате, и упутио писмо словачком председнику Ивану Гашпаровичу у коме га обавештава о разлозима враћања одликовања. А разлог је, између осталог, и стање демократије у Републици Словачкој, тачније, како неки кажу, дефицит (недостатак, или пре, одсуство) демократије.

словак

Или, како ми је у приватној преписци исте те, 2012. године написао: ,,ЕУ је злочиначка организација… Имам свој став. Био сам у Југославији 93′ – 94′ Унпрофорац, и 98′ – 99′, укупно скоро две године. УВЕРЕН САМ О НЕПРАВДИ ПРЕМА СРПСКОМ НАРОДУ.”

У одговору му је наведено да још увек има одбрамбену обавезу као војник у резерви, након чега је одлучио да врати и своју војничку књижицу:
,,Обраћам Вам се као врховном команданту оружаних снага Републике Словачке и дајем Вам на знање, да након разматрања свих могућих последица одбијам да будем у резерви и одбрамбеној обавези ове државе – Републике Словачке.”

knjic5beica

Широј јавности у Словачкој је ипак постао познат тек након паљења заставе Европске уније током протеста у Братислави, због чега је добио забрану уласка на територију града.

stefan-zastava

Пре неколико дана, тачније у суботу 17. јануара сам му се јавио како бисмо написали нешто више о свему овоме, а посебно о његовом боравку у Југославији и ставу према српском народу.
Одговор је гласио: ,,Данас сам први пут после седам месеци на интернету”.
Природно, моје питање је било: ,,Где се налазиш?”
Одговор кратак, војнички: ,,Под Луганском… ополчение… Русија…”
Углавном избегавам непристојне изразе у текстовима, али овај пут ћу направити изузетак (надам се да ми нећете замерити):
”Боримо се… биће весело… ЕУ ће се уср.ти.”
Сигуран сам да ћемо након његовог повратка из Новорусије, имати о чему да пишемо.
Подари му Господе дуг живот!

spas1

Молитва за борце у Новорусији

Господе, Боже сила, Боже спасења нашег, погледај милостиво и снисходљиво на Своје смирене слуге, и чуј нас човекољубиво, и помилуј. Ево, наши се непријатељи скупише против нас, да нас униште и да разоре светиње наше. И Ти, који све знаш, знаш да су неправедно устали на нас и да се не можемо одупрети Њиховом мноштву ако нам Ти не помогнеш.Покажи нам, Господе, Твоју милост, да би се примениле на нас речи које је Мојсије рекао Израиљу: “Будите одважни, стојте и видећете спасење Господње, јер ће се Господ борити за вас.”
Молимо Ти се, Господе Боже наш, да благодаћу Твога Пресветога Духа уселиш и укорениш у нама нову заповест Твога Новога Завета: да љубимо један другога и да себи не угађамо, него да свагда мислимо и чинимо оно што је на славу Твоју и на добро наших ближњих.
Сине Божји, наоружај ме снагом и јунаштвом да одолим непријатељима нашим. Ако, пак, буде света воља Твоја да положим живот свој у данашњем боју, милостиво пусти да умрем с тврдом вером и надом у вечни блажени живот у Твом Небеском Царству. Јер си Ти Заступник, Победа и Спасење свих оних који се надају у Тебе, и Тебе славимо, Оца, Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Димитрије Марковић, РЕЦИ НЕ ЕУ

4 replies »

  1. Sra reci,polako se budi svijest cojveka,nazalost za mnoge prekasno,toliko je bola, jada i nepravde ucinjeno i cini se malom coveku, da nas obraduje svaki humani gest. Samo se pitam gdje su bili ranije,ili su im novcanici bili oprazni i savjesti nisu imali.

    Свиђа ми се

  2. Још једам доказ, да ће бити сваки дан све више пробуђених душа, које препознају што нам нуди нови светски поредак. Хвала Богу за милост коју нам даје да прогледа што више живих бића овог нашег континента, по највише да станемо у одбрану свег добра.

    Свиђа ми се