АКТУЕЛНО

САД И ЗВАНИЧНО: Амерички војници иду на запад Украјине


Командант америчке војске у Европи генерал Бен Хоџис изјавио је данас да ће припадници оружаних снага САД бити распоређени на запад Украјине ради обуке припадника украјинске Националне Гарде.

24. 01. 2015. ВЕСТИ, за ФБР приредила Биљана Диковић

ameri

Генерал Хоџис је истакао да САД намеравају да финансирају и производњу украјинских лаких оклопних возила. Према његовим речима, тачан број америчких војника, који ће бити упућени у Украјину, тек треба да буде утврђен.
Званичник Пентагона Ванеса Хилман изјавила је да је обука украјинских снага унутар оквира иницијативе Стејт департмента „да се Украјини помогне у јачању полицијских снага, спровођењу унутрашње одбране и одржавању владавине закона“.
Вашингтон се сагласио да финансира производњу украјинских лаких оклопних возила „срм-1 Козак“. Америчка Амбасада у Украјини саопштила је да би први прототип возила „Козак“ требао да буде испоручен украјинским граничарима почетком наредне недеље.

У рушевинама у Доњецку пронађени НАТО војници

У рушевинама на аеродрому у Доњецку пронађени су погинули борци у НАТО униформама, као и оружје америчке производње, изјавио је портпарол Министарства одбране Доњецке Народне Републике Едуард Басурин.

478531_donjeck2-jutjub_f

„Док смо истраживали зграду аеродрома пронашли смо велику количину оружја америчке производње. Пронашли смо и публикације на језицима европских земаља, као и књиге са верским садржајем“, навео је Басурин.

Он је истакао и да су пронађени погинули борци у НАТО униформама, у рушевинама новог терминала, преноси ТАСС.

„Оно што смо пронашли код њих сугерише да су они били странци који су ратовали као плаћеници“, закључио је Басурин.

Сукоби око аеродрома у Доњецку интензивирани су последњих недеља, што је навело украјинског председника Петра Порошенка да нареди нову мобилизацију.

Број погинулих од почетка сукоба на истоку Украјине прешао је 5.000, изјавио је портпарол специјалне мисије ОЕБС-а у Украјини Михаел Бочуркив украјинској радио-станици „Вести“.