АКТУЕЛНО

Маја Тешић: Морамо увек говорити истину – Европу је ослободила Совјетска армија!


„Иза покушаја да се прекроје историјске чињенице стоји сопствена срамота“
– Владимир Путин

На месту на коме су остварене и практично испробане најмрачније и најтамније замисли најгорих примерака људске врсте данас је изречена лаж најгоре врсте. У логору Аушвиц људи су убијани на најсуровије начине после изгладњивања и мучења. Средина двадесетог века подсетила је на најмрачнији део средњег века.

27. 01. 2015. за ФБР пише Маја Тешић, приредила Биљана Диковић

На седамдесету годишњицу ослобођења логора Аушвиц један је човек, само зато што се случајно нашао на државној функцији, имао могућност да каже најгору могућу лаж – да је „логор ослободила украјинска војска“.

Европу је ослободила Совјетска армија.

Цео свет може да забрани помињање Совјетске армије, али не може да из историје избрише њено постојање. Не може да избрише ни чињеницу да је то војска која је ослободила Европу.

Оно што они тада нису знали, а ми сада знамо јесте – да фашизам није уништен.

У истој тој Украјини на најгоре начине мучени су, убијани, живи спаљивани по подрумима људи, „криви“ само зато што им је матерњи језик руски.
И све то у двадесет првом веку. У напретку, технологији, толеранцији, равноправности, у јеку величања „европских вредности“…

Наравно, да се не би изазвао гнев бораца за људска права (као да пре њиховог организовања и самоорганизовања нисмо имали људска права), оградићу се: то су чинили НЕКИ Украјинци, а зар нису све ужасе током ратова, а и те ужасе у Аушвицу чинили НЕКИ, а не сви?

Данас је јавно изречена једна од највећих лажи.
Надам се и желим да она неће бити поновљена ни један једини пут.

Данас је изречена лаж која не сме да постане истина, јер је најдаље од свих истина.
Због сваког гроба, сваког погинулог војника из сваке земље која је устала против фашизма.
Због седих глава ветерана који сваког деветог маја седе на трибинама и прате са огромном пажњом Параду победе на Црвеном тргу.
Због сваког њиховог ордена. Посебно због ордења на десној страни, оних за ране.
И када тих људи више не буде било, никога не сме да буде срамота када их се сети, никога не сме да буде срамота због изговорених речи.

Свака лаж на ову тему мора бити забрањена категорија. Нико нема право на лаж о изгубљеним животима, изгубљеним младостима и изгубљеној деци.
Због свих оних који долазе иза нас безброј пута понављати истину.
Да остане само истина.

——–

*http://cont.ws/post/73321

2 replies »