АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Шешељ одликован орденом Белог анђела – Да ли се на тај начин купује његово ћутање о издаји црквених лица?


ШЕШЕЉ И ПРАВОСЛАВЉЕ

seselj-filaret

Једно размишљање

Сервилно лакејство које према Вучићу и осталим марионетама Брисела, Вашингтона и осталих глобалистичких центара моћи има патријарх Иринеј и његов претпостављени, епископ Иринеј Буловић, очигледно је да има и своје варијације. Та варијација огледа се у „реповима“ екумениста.

Исон, тј. бас-гитара свакој издајничкој власти која је владала на овим просторима, државе која се „Србијом“ само зове, а де факто је Београдски Пашалук, увек је био епископ Буловић. Иринеј Буловић је био у време патријарха Павла доминантна личност која је одређивала окружење п. Павла. Доласком, п. Иринеја Гавриловића на власт, Буловић је постао још гласнији и Гавриловић може да буде срећан што га сликају и називају у медијима патријархом, иако је он само послушник у рангу искушеника епископа Буловића.

Борис Тадић уз коалиционе партнере, Палму, Ивицу Дачића и пензионере Кркобабиће, не би много могао да учини у свом разарању Србије да није имао подршку патријарха Иринеја Буловића и другог Иринеја, који је некада био познат у свом Нишу код циника под називом „црвени епископ“, па онда „ротари-епископ“, да би свој максимум доживео као „жути патријарх“. Бајден је освојио Дечане у великом стилу и ту нису смели шта да се препиру са Синодом ни познати опозиционари ДСС, Двери и СРС.

Кад је Тадић политички умирао, а Срби на окупираним просторима се радовали његовој смрти верујући да „горе од Тадића не може да буде“, Теодосије, Иринеј и Иринеј су, уз Весну Пешић која је у изборној ноћи већ, постала навијачица бивших радикала Томе Николића и Вучића, и уз Брисел, који је прогласио победу СНС пре избројаних гласова, тада је, дакле, у изборној ноћи, и црквена олигархија осмехе посвећене Тадићу, заменила за љубав напредњака.

45365_120286594775257_1893196420_n

Прослава победе СНС у Лепосавићу. Говор држи јерођакон Силуан са Свете Горе, присталица Теодосија и Иринеја.

У победничкој ноћи, тамо где су још Срби држали власт, на северу Косова, одржано је славље, а на слављу се, како и доличи таквим моментима, појавио неки црквени репић, неки момак, тј. монах са Свете Горе који је говорио на победничкој конвенцији напредњака.

Потребно је да постоје ови дипломатски репићи, јер не приличи да у свако време делује олигархија власти. У неким моментима, нарочито када је непринципијелна политика у питању, која се не држи принципа правде, истине, идеологије, већ принципа личног богаћења, задовољења самољубља, угодности; ови дипломатски репићи одиграју значајну улогу.

Иринеји, Амфилохији и њихова секта послушника одиграли су битну улогу, пре свега у интегрисању Срба КиМ у шиптарскe институцијe. Амфилохије је нпр. први примио у црквеном двору у Вучитрну Тачијевог изасланика за интеграцију Срба северног Косова Иљбера Хису, још 2010.

Касније је Иринеј Гавриловић тражио да се уклони крст са барикада и подржавао је активности Борка Стефановића, паганина из редова тадашњег режима који је био послан да уништи отпор Срба северног Косова НАТО акцији интеграције.

После паганина Борка, за утеривање Срба у НАТО-окупирано Косово, био је послан комуниста Вулин. Наравно, и овај „антихрист“ је пре своје мисије са послушницима из редова СНС Косова и Метохије, отишао по благослов, или како се већ то зове, на Хиландар. Неколико, предизборних фотки у Хиландару, и кампања за учествовање Срба на изборима под окупацијом, и признавање те окупације, могле су да почну.

Комуниста, омладинац Мире Марковић, левичар, вучићевац Вулин је за свој допринос у уништењу Срба на КиМ. добио и Орден светог Саве од српског патријарха.

За то време бивши радикали и бивши комунисти су у Бриселу, уз прећутно слагање црквене олигархије, потписали оно што се у свим уџбеницима дипломатије може назвати капитулација. Једини епископ који се огласио против Бриселске издаје и није учествовао у њој, био је Епископ рашко-призренски у егзилу Артемије.

Ипак, своју подршку власти, сасвим неочекивано, јер очекивало се да ће имати обзира према реакцији ослобођеног Шешеља, и излив свог најочигледнијег подаништва, портпарол Синода Иринеј Гавриловић и његов претпостављени, изливају у данима Божићних празника 2015. У насловима свих медија читамо да Иринеј Г. „верује да ће Вучић дићи земљу из пепела“.

pepeo

Ако то повежемо са пророштвима господина Вучића, да се дан изласка из кризе очекује за 2015., 2016., 2018… (изгледа да је прескочио, мистерија је зашто, 2017.), можемо рећи да се ствара у Србији нова секта месијанизма. Месија је, засада, Вучић, његове поруке о почетку хокус-покус раја су садржај учења секте, а квази-апостоли су црквена олигархија и други медији европске Србије.

Шта је са опозицијом? Зар и они верују у Вучића? Они не верују, али не сме се против Синода. Како објаснити да се ни свемоћни Шешељ, који није устукнуо ни против „страшног“ Хашког трибунала, не противи овој коалицији на власти? То је, можда, највећа енигма. Чини се да би се уједињењем оних снага које се боре за националну одбрану од уништења Србије коју заговара осовина Брисел-Вашингтон-Берлин и оних снага које се боре за чистоту Вере Православне створила једна моћна коалиција која би могла да заустави, уз помоћ Божју, даље урушавање Србије и уопште, Српства. Ипак, уједињење није на видику.

Војислав Шешељ, засада, пристаје да ћути о издаји отаџбине од стране Синода и њихових присталица, што не значи да неће проговорити. Он не може, тек тако да се бори за чистоту Православне Вере, јер је дочекан по пуштању из Брисела печеним прасенцетом у посни дан. За себе каже да је јеретик и Бога не прихвата православно, већ као философски мислилац (снимак где од 41. мин. говори о религиозности).

Последња додела награде Белог Анђела је, можда, покушај синодалаца и оних који стоје иза њих, да се купи даље ћутање националне струје у српском народу, и да та струја остане одана екуменистичком врху, ма какав да је.

ses-ivica

Док је пре неколико година на додели Ордена Белог Анђела Дачићу учествовао читав врх данашње Београдске патријаршије, на додели исте награде Шешељу је био присутан само Сергеј Бабурин, потпредседник руске Думе.

Епископ Филарет доделио је награду Шешељу после медијске кампање која је крајње урушила Филаретов углед. О њему су медији, на сва уста, говорили као лопову, насилнику, развратнику, хомосексуалцу… Само два дана пре доделе награде Белог Анђела Шешељу, десило се да он оде да служи баш у манастиру Куманици, где је изузетно непопуларан и где га народ прозива због немилости према игуману Николају. Кад је он ушао у храм да одслужи литургију, верници су му окренули леђа и изашли напоље. Одслужио је литургију, којој је присуствовало само његово обезбеђење и неколико свештенослужитеља и монаха, док је око 700 верника, по медијима, напустило храм у знак протеста. Осим тога, верници су покренули петицију са више од 5.000 потписа којом дају подршку игуману Николају. (Вести-онлајн)

Одлука, да се да орден Војиславу Шешељу, ма шта да је чинио добро за Цркву, после недавног извињења због „неприличених изјава“ епископа Филарета на рачун Кетрин Ештон и Ангели Меркел, као и обећања да „овакве наше критично изговорене речи (оригинална лексика) више неће понављати, помало зачуђује.

Пара коју је г. Шешељ улагао у Цркву можда нема идеологију, али ипак, додела оваквог признања у диктаторски усмереној Вучићевој Србији, када је Шешељ избачен са мас-медија, тешко да нема политичку конотацију.

На крају, дозволимо себи једну претпоставку: Није ли епископ Филарет са урушеним угледом, само један репић црквене олигархије која влада нашим просторима мимо црквених Канона? Није ли његова награда Шешељу покушај да се купи време, да Шешељеви радикали, међу којима има велики број искрених родољуба, и даље остану под окриљем екумениста из Београдске патријаршије?

Да ли се на тај начин купује Шешељево ћутање о издаји црквених лица и ствара лажна слика да у редовима екумениста нису сви јерарси и верници Вучићевог месијанизма? На тај начин, зауставља се природна коалиција антиекумениста и родољуба који, истина, нису много писмени по питању Вере, али су искрени у својим побудама за одбрану Србије, а та коалиција би могла да утиче на рушење марионетске власти у Србији.

Деси ли се да народ, у саблажњивим тренуцима своје историје, напусти своје светосавске светиње и идеале – светосавско свештенство се не сме повести за ниским нагонима народним, него високо држати заставу светосавског идеализма. Ако чак и многи свештеници, и многи епископи, изневере Светосавље, па ти останеш сам на светосавском путу, – и онда се не бој, него храбро и чврсто држи светосавску заставу до краја, до мученичког краја и радосне смрти за светосавске светиње и идеале. (Свети Јустин Ћелијски)

Припремила екипа Фб странице „Православље живот вечни“

______

Погледајте такође:

ИРОДОВЦИ

Исповест jедног монахa – Потресно писмо монаха Николаја о неиздрживом стању у Милешевској епархији

7 replies »

 1. Velika vecina “ poglavnika “ iz SPC je počela da se bavi materijalnim svetom i dnevnom politikom što je još jedan žig komunizma svaka čast poštenom sveštenstvu ali poslednji patrijarh koji nije postavljen putem političkih odluka je Gavrilo Dožić (večna mu slava ) – dokle god su zaključani dosijei bivše UDBE i SDB dotle će ovaj narod da plaća ceh raznih satrapa koji u IME NARODA sprovode duhovno sakaćenje sopstvenog naroda ! Umesto da budu svetionik srbstva i pomognu narodu da se duhovno izdigne iz svetskog kolonijalno globalističkog ludila oni ga upravo svojim ćutanjem još dublje guraju u mrak – kad su već odlučili da se bave najvećom kurvom na svetu (politikom ) što se ne izjasne o važnim strateškim odlukama (koje opet U IME NARODA ) sprovode ovi nesretnici od 2000 godine !

  Свиђа ми се

 2. Овај текст потврђује (то је моје мишљење) да сте се и ви из редакције (нажалост) УПЕЦАЛИ на „коску“ која је убачена, па да се овако „глође“ како управо теку речи у овом тексту. Не чини ли вам се помало чудно откуда напади баш на владику који је требао да буде сведок (СРБИМА а не тужилаштву) у хашком трибуналу или можда то не знате? Не чини ли вам се нимало чудно што се напада владика који је све време помагао наше војнике за време ратних и после ратних дејстава (деведесетих)? Не чини ли вам се нимало чудно што се напада владика који је увек уз српски народ, а не уз издајничку власт и на крају, ибавезно ПРОЧИТАЈТЕ текст „Pozar u Konaku manastira Sveti Nikola u Vranju“, http://www.srpskadijaspora.info/vest.asp?id=3292
  ОБРАТИТЕ пажњу у КОМ контексту се помиње и владика Пахомије!!!!!! А, онда вас све питам, да ли ћемо да дозволимо да нас овако порилично разједињене, слуђене, још више „НЕКО“ разједињује и баца прашину о очи, да не видимо ШТА СУ НАМЕРЕ ових напада и КО стоји иза њих! Паметном доста!!!

  Свиђа ми се

  • Драга Гордана, најлакши начин да дискредитујете некога ко вам се не свиђе јесте да почнете са причама и подбацивањима типа “ за кога раде? коме служе? ко их плаћа?“ и тако даље. Написали сте низ критика на рачун уредништва које је објавило текст а оне који су га написали сте индиректно прозвали страним плаћеницимa, разјединитељима…

   Ко год жели да прочита написани текст и да га објективно сагледа, схватиће да текст на првом мјесту са правом напада екуменисте из врха београдске патријаршије, и то поименице, Иринеје Буловића и Гавриловића.

   Даље, текст поставља веома јасно и разумно питање зашто се доктор Војислав Шешељ, несумњиво један од највећих бораца против глобализма и новог свјетског поретка, не само у Србији, него и у свијету, не оглашава поводим издаје у СПЦ. Текст ни у ком случају не напада Шешеља, али износи неке веоам важне чињенице и запажања.

   Што се самог додјељивања ордена Белог Анђела господину Шешељу тиче, поставља се питање шта је данас у опште и сврха додјељивања ордена? Да ли црквене ордене треба да добијају људи који отворено и јавно исповједају да не вјерују у Свето Тројство и који својим животом и дјеловањем показују веома слабо или потпуно непознавање свете вјере православне!? Чињеница да Шешељ не пости, филозофски гледа на постојање Господа Бога, и отворено али индиректно каже да не вјерује у Оца, Сина и Светога Духа, говори да он ни по ком критеријуму не би требао добити било какав орден од СПЦ, без обзира на сву његову жртву у Хагу.

   Када смо већ код ордена Белог Анђела, овдје треба напоменути да су тај исти добили и велики борац за права хомосексуалаца Славица Ђукић Дејановић и издајник државе Србије, велики безбожник и учесник многих криминални афера, потписник срамног Бриселског споразума и тачијев пријатељ Ивица Тачић.

   Шта је требало доктору Шешељу да насједне на ову превару и да се стави на исту ону листу на којој се налазе Тачић и Дејановићева?

   Тек на самом крају овога текста спомиње се Епископ Филарет. Писци текста указују на његов нарушен углед и за то достављају доказе, али не видим да га нападају.

   Што се самог Филарета тиче, па шта ако је чинио добра дјела? Да ли чињење добрих дјела у неком временском периоду оправдава чињење зла и безакоња у неком другом временском периоду!? Наравно да не. Наша Света Православна Вјера нам заповједа да чинимо добро и да се клонемо зла. Господ не каже у јеванђељу да ће пребројати наша добра и лоша дјела и да ће нам на основу тога донијети коначну пресуду, већ нам поручује: Стражите! У каквом вас стању затекнем, у таквом ћу вам и судити!

   Ако је Филарет у вријеме рата помагао српском народу, од мене као Србина, за то му хвала. Али то му је и била дужност! А о садашњем стању у њеогвој епархији, ви очигледно знате много боље него оних 500 вјерника који су му напустили Литургију и изашли из манастира.

   И за крај имам једну порку уредништву Фејсбук Репортера: наставите честита браћо и сестре да радите ваш новинарски посао као што сте га до сада радили, објективно, часно и честито. Наставите да износите чињенице, као и да преносите критичке текстове чак и у случајевима кад то можда и не изгледа баш популарно са родољубиве тачке гледишта, јер борба за истину, и ти ону праву и објективну, у сваком случају и у свако вријеме, највећа је част и достојанство, а на крају ИСТИНА ће нас и спасити.

   Свиђа ми се

 3. Nevezano za temu teksta,
  Zbog ovog isečka iz novina treba da vas bude sramota!
  Takvu bljuvotinu samo Informer može da plasira.

  Poruka autoru, poradi na sebi i svojoj veri pre nego što počneš drugima pamet da soliš.

  Свиђа ми се

  • Исечак из новина о Владици Филарету се налазио и у изворном тексту на ФБ страници Православље Живот вечни, отуда се нашао и код нас.
   Ипак, слику смо уклонили због непримереног садржаја.
   Хвала Вам на сугестији.

   Редакција

   Свиђа ми се

 4. Једно питање за уредништво! Пошто читајући овај текст о додели признања др. Шешељу приметла сам тај алат, који држи у руци свештено лице, што би требао да буде крст…. а на жалост мени не делује. Питање гласи када се променуо крст у 3 одрезане пирамиде? Ако неко зна да ми да одговор, јер ме брине овај изглед крста. Поштовање и велики поздрав!

  Свиђа ми се