ИСТОРИЈА

Комнен Коља Сератлић, поводом поновног емитовања филма „Ужичка република“ – Не бих се заклео да онај из алеје великана и даље не јавља телефоном шта да се објављује на РТС-у…


Траг у времену из црног шешира

Комнен Сератлиц

Комнен Коља СЕРАТЛИЋ
(Аутор је дугогодишњи дипломата, члан УНС-а)

ДРУЖЕ ТИТО ПРИМИ НАСКЕ У РЕДОВЕ ПАРТИЗАНСКЕ

Како баш ових дана (тачније 17. 01. 2015) да Јавни ТВ сервис емитује у ударном  термину филм „Ужичка република“. Не, господо, не би било лепо да ми не верујете да сам тај филм тек сада први пут „одгледао“, не слутећи каве страхоте ћу видети (у време када је снимљен живео сам у Мексику). Наиме, филм је снимљен давне и чувене 1974. године, чувене по Уставу који је био основ за растурање Југославије (не плачем за њом, али нико није имао право да растури крвавим етничким и верским ратом једну суверену државу). Тај Устав је примерен само монархијама. Нестанком монарха, нестала је и Југославија, дакако уз режију лутајућих циркузаната из западних велесила и Ватикана.

Свако вече, пре почетка Дневника у 19 и 30, та ТВ (умало да ланем) кућа – Јавни сервис, подсети да сам и ја њен власник. Зар не би требало да се сви ми који смо материјално на дну, који смо материјална ништавила, поносимо чињеницом да смо власници, да смо капиталисти. Ето, ја не гледам Дневник, али увек мазохистички одслушам рекламу један минут пре Дневника да је „Јавни сервис власништво грађана Србије“, уз  лудачки тресак ратничке музике.

Шта се то (у овим временима), догађа на медијској сцени Србије, пита се свако ко је иоле близу памети. Неки пишу да је хаос, неки да влада лудило, неки оптужују Вођу или Дечка, како га зове Утискачица, а понеко, као моја маленкост, сматра да све то филиграмски креирају владари из сенке и спроводе преко разних шушњара, јајара, спија, правилно распоређених у медијима, свим важним иниституцијама, позицији и опозицији (а ни село није поштеђено, тамо се баве производњом модификоване хране, дају на тржиште месо угинулих животиња и др).

Када сам завршио други студиј, почео сам се бавити (писао сам кратке осврте) филмом, позориштем, фестивалима, односно остала ми је неостварена жеља да будем филмски критичар. Овом приликом не претендујем да осмислим филм „Ужичка република“, јер се не  може осмислити са уметничког аспекта, то није уметничко дело. Овом приликом се питам, јер сам згранут, јер сам повређен, јер су повређени многи људи у Србији, наша деца, који је то болесни мозак у Јавном сервису (РТС) одлучио да прикаже тај сурови и монструзозни, чисто политички филм, баш 17.01. 2015. године.

Од гимназијских дана сам се са стричевима  (лекари, судије) залагао да у мом крају и које куде, миримо, пре свега, четничку и партизанску децу, четничке и партизанске породице, не улазећи у то шта су радили у току Другог светског рата, очеви, мужеви, деде и једних и других.

Да ли је онај ко је одлучио (ко је наредио) да прикаже тај филм, подстакнут убиством карикатуриста у Паризу. И у тој и таквој Француској некоме је у интерсу да завађа муслимане и хришћане и да ствара хаос у целој Европи (сазнаће се једнога  дана ко је испланирао то убиство, ко је побио браћу убице да им се не суди, односно да се на сазна истина, што подсећа на некe Мељакe). Да ли Империји не одговара уређена Европа? Да ли један озбиљан сатирични лист нема ниједну другу тему осим скрнављења светиње више од две милијарде људи на свету – пророка Мухамеда?

kolaz
Да ли Јавни сервис нема ниједан други филм да прикаже осим „Ужичке републике“, који наставља да свађа и дели Србе на четнике и партизане? Ко не дозвољава да Србија постане хомогена, уредна и уређена држава Да ли је стварно толики страх Запада да би уређена Србија била једини ослоноц Русији на Балкану?

„Са Овчара и Каблара чобаница проговара,
друже Тито бела лица кад ћеш доћи до Ужица“,

пева у филму „зелена“ и млада партизанка Неда Арнерић, познатија по презимену Бодрум(ић), а онда са њом сви певају „Друже Тито прими наске у редове партизанске“ (у филму су ангажовани, по националном кључу, најпознатији глумци тога времена од Сежане до Ђевђелије, главну мушку улогу, партизанског команданта, Србина Бора, шпанског борца, игра Хрват Борис Бузанчић, први градоначелник Загреба, „ослобођеног“ од Срба). Истoвремено док се одвија приредба у хали фабрике оружја у Ужицама, четници убијају, кољу, тестером званом американка тестеришу главе идеолошких противника – партизана, утерују децу, стараце, жене у једну цркву и спаљују их (Брозу је требало да изједначи четнике и усташе, не само по клању већ и по спаљивању недужних у црквама – да ли су четници спаљивали у црквама?). Уз све то певају „Дрма ми се, дрма ми се на шубари цвеће, убићемо заклаћемо ко са нама неће“, затим „Од Тополе, од Тополе па до Равне горе, све су страже, све  су страже ђенерала Драже“.
Каква је разлика између молбе упућене Титу (да „прими наске у редове партизанске“) и претње („убићемо заклаћемо ко са нама неће“) са становишта разбијања српског националног ткива, које траје више од 70 година. Да ли ће 2041. године РТС, Јавни сервис (тада нећу бити власник, бићу у паклу), приказати филм „Ужичка република“. Ако тада буде Србије и српског народа, мој одговор је да  х о ћ е. 

Ту је увек незаобилазна Енглеска (када су Срби у питању, присутна је још из времена Османлијског царства, Карађорђа и све до данашњих дана), која је послала своје шпијуне (звали су их мисијама у штабу код Тита и у штабу код Драже). Филм приказује да партизани воде борбе против окупатора, оснивају Ужичку републику, дају четницима оружје на основу Споразума Тито-Дража у Столицама.

А онда филмски обрт, четници и Недићевци шурују са Немцима, чак нападају партизане (води се битка за Ужице) и из те срспске кланице партизани излазе као победници. Енглези су известили да четници и Дража воде рат против Немаца, о чему у Лондону говори млади краљ (оригинални снимци), захаваљује се Енглезима и поздравља свој народ и војску у отаџбини. Додуше не спомиње да је тај народ и војску оставио, да је побего са Никшићког аеродрома у авиону пуном злата. Касније ће Енглези извештавати да партизани воде борбе против Немаца, а млади краљ ће, по налогу Черчила, 1944. позвати четнике и Дражу да се ставе под  команду Јосипа Броза. Победници су увек били они кога су Енглези прогласили победником. 

Америка, која је у распаду као Римска империја (у што не верује једино пророк Обама), води рат са Русијом у придобијању муслимана, односно боре се ко ће стати на чију старну.

Шта Србија тражи у том рату? Шта се уредници разних медија петљају у тај рат, лапрдају о демократији, приказују карикатуре пророка Мухамеда, сврставају се и полусвесно постају актери тајних политичких операција? Због тога је Србија  једна од мета муслиманских ратника. Да ли је то демократија и слобода масмедија? Њихова слобода може бити нечија тотална неслобода. Зашто уредници, након таквих грешака не поднесу оставке? Зашто ресорни министар, уз помоћ онолико антеница на глави, о свему овоме не говори, као што су говорили представници четири религије? Зар јавна подршка његовог преосвештенства владике Буловића и не само његова, мојим ставовима да госпођа, главни и одговорни уредник Политике, нема право да објави (к томе то оправдава) карикатуре које су изазвале крвопролиће, није довољна да поднесе оставку? Зар емитовање једног монструозног политички прљавог филма није довољно да в.д. генералног директора РТС-а поднесе оставку? Не бих се заклео да онај из алеје великана  и даље не јавља телефоном шта да се објављује на РТС-у, јер се за време док је био директор та ТВ кућа такмичила са неким другим домаћим и страним ТВ кућама у објављивању сторија које су пљувале по Србима.

На крају, иако лудилу нема краја, позивам историчаре из Србије и иностранства да након емитовања филма „Ужичка република“ објасне младим генерацијама, овом народу,  да ли је све то тако било као што је приказано у филму. Истина увек боли, али је боља од лажи и полуистине.

Проговорите господо, саопштите истину, не постоје две истине. Или осудите приказивање оваквих филмова. Нажалост, ви се тиме не бавите, као што се нисте бавили прљањем Србије и Срба у масмедијима које траје годинама (нису, такође, у овим временима случајне изјаве једне разуларене Крватице) због крвавог верског и етничког рата. Сву ту срамоту квази демократских западних земаља, Ватикана, као и Хрвата, муслимана, Словенаца, платили су Срби, над којима је извршен трећи геноцид и којима је отето више од 15 посто територије.

3 replies »

  1. Господине Драгане,
    Очито је да сте и Ви оптерећени несрећним српским размирицама. Немам намеру да коментаришем речи Вашег оца, али ми ниједан историчар није потврдио да су четници, који су православци, спаљивали у црквама. То је била пракса усташа (црква у Глини и које куде). Моја је порука у тексту да би требало да престанемо да се делимо на четнике и партизане после 70 година у шта спада и приказивање филама „Ужичка република“.Валдари из сенке, србофоби, другим речима Запад и Империја зла, подгрејаваће ту деобу и све дртуге деобе (на другу, првау, трећу Србију, на Љотићевце, на Недићевце, на еврослинавце и они који су против уласка у ЕУ, диобу на више од 500 партија у Србији) још 100 година, односно до уништења и нестанка Србије и српског народа. Зато, господине Драгане, Ви и Ваш отац, Ваша браћа, сестре, крените у борбу против диоба.

    Свиђа ми се

    • i ja sam protiv deoba,ali ne treba iskrivljavati ili prekrajati istoriju,jednostavno sta je bilo bilo je,mi generecije posle rata koji nismo nista krivi treba da gledamo u buducnost,a sve te razmirice ne prave obicni mali ljudi,nego politicari radi svojih uskogrudih interesa.

      Свиђа ми се