ДРУШТВО

Понижавајући наступ министарства, које третира просвету као задњу рупу на свирали речитије говори од писаног и печатираног документа


Слађанина колумна, 21.1.2015.

Зашто не верујем у позитиван исход штрајка просветних радника? Понижавајући наступ министарства, које третира просвету као задњу рупу на свирали говори речитије од писаног и печатираног документа.

Самим тим, што је на чело овога по многима, непрофитабилног министарства доведен голобради дечарац, са кул наочарима и сумњивим докторатом каже нам да држава има паметнија посла него да се бави просветом. Уосталом, шта ће Србији образовани људи?

UNAPREDJENJE INFRASTRUKTURE VISOKOSKOLSKIH USTANOVA

Образовани људи су свесни себе и својих могућности и као такви би могли да покушају и да промене нешто. Да ли је нашој владајућој гарнитури то потребно? Мени се чини, искрено не. Промене су неопходне гладном народу, али он не зна како да их реализује јер се у највећем броју образује и информише на телевизији Пинк, а тамо је све лепо, весело и ружичасто, тамо се не учи револуција.

Шалу на страну, моје лично мишљење је да држава иде у смеру приватизације школства и да јој апсолутно не одговара тренутна ситуација. Такође сматрам да договор не постоји, већ се  тежи томе да се добије на времену и смири тренутна ситуација. Бог нека је у помоћи председницима просветних синдиката, кажем познавајући лик и дело нашега Саурона Вучића.

Зашто тако мислим?

Под један: 

Школство је државни орган и свим радницима је држава газда односно послодавац. Држава је такође и  власник школа и као власник  поставља услове  рада и организације у њима. Политичка гарнитура на власти, након свог избора прво што предузме на локалу је смена тренутних директора школа и начелника школских управа. Значи, политичке странке ту држе потпуну контролу. Затим следећи корак у приватизацији власти спушта се на нижи ниво. Изабрано руководство, коме је законом загарантована апсолутна моћ, запошљава подобан наставнички кадар, првенствено одан власти и  тренутном политичком систему, уз инсталирану мрежу доушника као заоставштину титоистичког система. Како се мења власт, тако се и у школама врши чистка политичких противника.
Шта хоћу да кажем? То, да се Скупштина преноси и на државне установе само у блажем облику. На који је начин могуће променити било шта? Само и једино деполитизацијом школског система, односно ограђивањем школства од политике, политичких борби, превирања и реваншизма. Школство мора да буде изузето од политике, јер се бави васпитањем и формирањем младе интелектуалне елите која ће у будућности  бити стуб и темељ наше државе и нашега опстанка. Политика је курва, а курве немају шта да траже међу децом и омладином.

Под два:

Држава нема стратегију државне политике која се односи на план привредног развоја. Односно држава неће саставити листу потребних занимања на тржишту рада јер реално тржишта нема.Те као логичан след – нема ни потребе за образованим кадровима. Наводим као још један у низу разлога за деградацију школства и његових запослених.

Под три:

Другови и другарице ми смо, ако нисте приметили дубоко заглибили у капитализму. Наш циљ, сврха и Бог је евро. Он нам поставља услове, њему се клањамо, молимо и пред њим клечимо. Докле? Немам појма, зависи од мене, нас, Вас.

Под четири:

Сврха школовања наших ученика није знање већ успех, односно диплома. Како је диплома папир, а знање је моћ, не бих да причам даље о последицама.

Под пет:

Неопходно је да се држава у најскорије време определи да ли жели бриселски или Путинов начин образовања. Бриселски је овај који је тренутно на снази у коме доминира геј лоби и његово формално образовање типа „мућни па проспи“ или ће да се определи за руски модел у коме омладина показује толико евидентне резултате у области науке, културе и спорта, толико да дела говоре сама за себе и остављају без даха независног посматрача.

Очекивала сам да ће неко од просветара, да се усуди и да да изјаву, подигне глас. Међутим не.

Мук. Зашто?

***

Последња вест:

Просветари напустили преговоре

30.01.2015 РТС

Челници синдиката просвете данас су напустили састанак без потписаног посебног колективног уговора, рекао је министар просвете Срђан Вербић.

Он је поново позвао синдикате да парафирају ПКУ, сматрајући да је претходних недеља, колико траје штрајк, 350.000 ученика искоришћено за уцену.

„У Министарству све време покушавамо максимално да изађемо у сусрет синдикатима, овај ПКУ је бољи за запослене у образовању него претходни, испунили смо и све друге захтеве, сем онога који сматрају кључним – изузимање од смањења плата“, рекао је министар Вербић Тањугу након прекида преговора.

Синдикати наводе да је главни разлог за непотписивање ПКУ то што их Министарство условљава тиме да прихвате споразум о прекиду штрајка, што је, како тврде, уцена.

2 replies »

  1. ИМАЈУ ДОМАЋИ ЗАДАТАК ДА УНИШТЕ ПРОСВЕТУ !

    ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

    Пятница, 30 января 2015, 20:36 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕДАКЦИЈА posted: „Слађанина колумна, 21.1.2015. Зашто не верујем у позитиван исход штрајка просветних радника? Понижавајући наступ министарства, које третира просвету као задњу рупу на свирали говори речитије од писаног и печатираног документа. Самим тим, што је на чело “ >

    Свиђа ми се