АКТУЕЛНО

НОВОРУСИЈА: СТАЊЕ НА ФРОНТУ 31.01.2015. – Игор Стрелков – Гиркин


31012015 strelkov stanje na frontu

31. 01. 2015. ФБ Игор Стрелков – Гиркин, СРБИ НА ОКУП, Русвесна.су, Глас Русије, Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић

Стање на фронту – НОВОРУСИЈА

-Народна војска је здруженим снагама практично завршила опкољавање дебаљцевске групације кијевских снага, саопштено је из штаба Народне војске.

Дебаљцево, град од 45 хиљада људи, налази се на истоку Доњецке области, 55 километара североисточно од Доњецка.

Кијевске снаге су га заузеле у јулу и сада су тамо сконцентрисане значајне кијевске снаге. Према подацима Народне војске – око 8 хиљада људи.

Групација прилично залази у територију Новорусије, доводећи у опасност градове као што су Горловка, Јенакјево, Шахтјорск, као и Алчевск и Стаханов у Луганској области. Крајем јануара Народна војска је започела операцију опкољавања дебаљцевске групације.

„Не може се рећи да смо потпуно затворили све путеве у џеп. Међутим, јединице Народне војске се налазе на растојању видног поља једне од других, могу да унакрсном артиљеријском ватром покривају путеве“ – рекао је представник штаба Народне војске Басурин.

Између осталог, Народна војска је успела да стави под контролу град Угљегорск, који се налази на надморској висини с које може да се контролише околина. Оно што је преостало од мањег кијевског гарнизона – опкољено је.

Офанзива Народне војске иде и са истока – из правца ЛНР. Са те стране бригада „Призрак“ команданта Алексеја Мозговоја води борбе за град Попаснаја и село Санжаровка, истурени одреди Народне војске су већ дошли и до периферије самог Дебаљцева.

„Попаснаја се налази нешто северније. Њено заузимање од стране Народне војске учиниће опкољавање Дебаљцева сигурнијим и, осим тога, довешће у шкрипац кијевске снаге у Артјомовску“ – прокоментарисао је ситуацију Басурин.

Стављање Дебаљцева под контролу Народне војске ће спојити територију ДНР и ЛНР (сада их повезује само један пут, на југу Донбаса преко града Сњежноје), и као друго, заштитиће од напада и гранатирања Горловку, Шахтјорск и друге градове у ДНР.

Кијевске снаге се схватајући значај Дебаљцева, жестоко бране.
Почеле су борбе и за град Ђержинск. Борци Народне војске су у налету.

Ако кијевске снаге буду избачене из Ђержинска – њихове могућности за гранатирање Горловке биће значајно умањене.

Као одговор на опкољавање Дебаљцева, кијевске снаге су интензивирале гранатирање Доњецка из околних насељених места.

 ***

фото ФБ Наталья Пичурина

 

***

Борци „Ајдара“ нападају Министарство одбране у Кијеву

– Борци 24. специјалног јуришног батаљона кијевских снага „Ајдар“ покушали су да се пробију у зграду Министарства одбране у Кијеву, сломивши улазну капију. Они су блокирали саобраћај у близини зграде, стављајући аутомобилске гуме испред централног улаза.

 Борци 24. специјалног јуришног батаљона кијевских снага "Ајдар"

Борци 24. специјалног јуришног батаљона кијевских снага „Ајдар“

Раније су медији позивајући се на прес-секретара батаљона Јулију Јевдокимову, саопштили да ће „Ајдар“ бити расформиран. Са своје стране, прес-служба батаљона оповргла је ову информацију, изјавивши да Јевдокимова више није њихов прес-секретар.

„Ајдар“ је један од многобројних батаљона кијевских снага који учествују у борбеним операцијама у Новорусији.

Извор: Глас Русије

***

1-sh-karta-ukr

Наjмање 7.000 украjинских воjника нашло се у обручу

ДOЊEЦK – Наjмање 7.000 украjинских воjника нашло се у обручу у близини села Дебалцево у Доњецку, пошто су им jединице проруске милициjе пресекле jедини пут коjи повезуjе таj простор са териториjима под контролом Kиjева на истоку Украjине, jавила jе Раша тудеj.

Снаге Народне Републике Доњецк су упале и заузеле место Угљегорск, на око 10 километара од Дебалцева, где се налазило упориште украjинске воjске, и понудиле украjинским воjницима да се предаjу.

Посланик украjинског парламента и командант добровољног доњецког батаљона Семjон Семенченко навео jе на своjоj феjсбук страници да jе стратешко место и упориште украjинске воjске на истоку, место „Угљегорск сада напуштено од стране украjинских снага“.

И челник Доњецке Народне Републике Aлександр Захарченко потврдио jе да jе Угљегорск заузет у насилноj операциjи пред зору и да jе понуђено „неприjатељским трупама да се предаjу, уз обећање да ће им бити поштеђени животи и да ће их све вратити кућама“.

Раша тудеj наводи да су, у међувремену, киjевске власти, наводно, овластиле команданте jединица украjинске воjске на истоку да дезертере убиjу на лицу места.

Ситуациjа на истоку Украjине се нагло погоршала од 18. jануара, када jе украjинска воjска покренула офанзиву на териториjе под контролом про-руске милициjе.

Гранатирања побуњеничких градовима врши се свакодневно, укључуjући град Доњецк, док „зараћене стране упиру прстом jедни на друге“.

Извор: Русвесна.су

***

rusi1

Колона камиона Министарства за ванредне ситуације РФ са хуманитарном помоћи за становнике Донбаса стигла је у Доњецк. 80 теретњака допремило је 750 тона хуманитарне помоћи, саопштила је Доњецка агенција Новости.

У терету се налази: храна, лекови, грађевински материјал, генератори итд.

Камионе на руско-украјинској граници су прегледали украјински граничари. Хуманитарна колона је прешла границу за 1,5 сат.

Извор: Глас Русије

 

УЗНЕМИРАВАЈУЋЕ ФОТОГРАФИЈЕ: 30. 01. 2014.
КУЉБИШЕВСКИ РЕОН – ДОЊЕЦК +18

 

1 reply »