АКТУЕЛНО

Ексклузивно: Докази оптужнице против Вукчевића и Векарића за шпијунажу


Врх Тужилаштвa за ратне злочине из Београда бавио се шпијунажом у корист Америке, ексклузивно објављујемо доказе на којима се тужба заснива.

01. 02. 2015. КМ Новине, за ФБР приредила Биљана Диковић

tuzilast

Против пет особа, на челу са ратним тужиоцима Владимиром Вукчевићем и Бруном Векарићем, Вишем јавном тужилаштву у Београду, поднете су тужбе којима се они терете за кривично дело шпијунаже, потврђено је сајту „КМ Новине“.

Радом Тужилаштва за ратне злочине ретко је ко у Србији био задовољан а сумњичаво су на њих гледали готово сви пре свега због траљаво вођених истрага и процеса и никаквих резултата ни после од две деценије за хиљаде киднапованих и убијених Срба. Докази, који су и основа ове тужбе, недвосмислено потврђују потчињеност западним владама и њихов апсолутан утицај на рад Тужилаштва. Сада је на Вишем тужилаштву у Београду да покрене процес и истражи до краја све наводе а не треба се правити наиван и веровати како ће све глатко проћи.

Последњих месец дана Вукчевић је давао потпуно неповезане изјаве најављујући своје потезе. Крајем децембра је најавио како Тужилаштво за ратне злочине припрема документа те ће „скоро изнети истину о злочинима УЋК терориста над Србима“. Већ после пар дана потврдио је да ће морати у пензију пре краја вог мандата и то „услед напрасне промене закона“. У неким медијима се на такву одлуку гледало и као почетак политичке читке у Тужилаштву а сам Вукчевић је прокоментарисао како су „дирнули у осиње гнездо“. Кроз неколико дана обзнанио је да има подршку Вучића и да неће морати у пензију.

Неки медији су извештавали отворено о његовом „одавању тајни Американцима“ а он је то негирао у интервјуу америчкој новинској агенцији АП. Вукчевића су повезивали са Кендалом Дејом, правним саветником у Амбасади САД, са којим се састајао у Тужилаштву и коме је  изнео информације о предметима „Ловас“, „Бели Манастир“, „Ћушка“ и „Подујево“.

„Састанци са Американцима су део редовних активности“ рекао је Владимир Вукчевић у изјави за Наше новине  тврдећи да су на тим састанцима желели да обавесте међународне институције у каквим условима раде с обзиром на то да се баве међународним кривичним правом. Као што сарађујемо са државним органима и Одбором за КиМ, тако сарађујемо и са међународним институцијама и органима – рекао је Вукчевић.

Против ових пет особа тужба је поднета на основу извештаја, записника и белешки са тих састанака а поднела су је „двојица посланика“ од којих се у медијима појављивало име Милована Дрецуна. Да ситуација није нимало наивна показао је и други подносилац тужбе Маријан Ристичевић. 

Баш као у некој филмској сцени, Ристичевић је касно синоћ својим пријатељима електронским путем послао неке од доказа у поступку са кратком поруком „Ако ми се нешто деси да имате доказе, шпијуни земље од стране Тужилаштва за ратне злочине“.

У документима се јасно види каква је била природа разговора Вукчевића, особа Тужилаштва за ратне злочине и америчких дипломата. Иако је Вукчевић раније рекао да су састанци попут оних са Одбором за Косово и Метохију при Влади Србије, он се тадашњем америчком амбасадору у Београду, Мајклу Кирбију, жалио управо на председника тог тела, Милована Дрецуна.

tuzilastvo1

Други документ који Ристичевић приложио потписан је од стране Вишег саветника Бисерке Живковић за коју он тврди да је супруга Зорана Живковића. „А који је Фонд добио новац?“ пита се Ристичевић. Према овом документу Векарић америчком дипломати говори о нерационалном понашању Наташе Кандић која је за једног од оптужених за злочине у Подујеву тврдила да је невин а да би осуђен на 20 година. Ипак, „заменик Векарић је рекао да је рад госпође Кандић врло значајан и да се уважава у Тужилаштву за ратне злочине“.

„Тужилац Вукчевић је рекао да се унапред не зна којом ће се брзином водити поступци али да је у овој фази помоћ Фонда минимална. Али, у Тужилаштву су спремни да се једном месечно састану са представницима амбасаде САД и да прецизније говоре о току сваког предмета“.

tuzilastvo2
Ристичевић је својим пријатељима рекао да је баш он написао тужбу за шпијунажу против Вукчевића и осталих. „Замислите да дипломата Србије саслушава тужиоце у САД и да му ови шаљу извештаје једном месечно!“ каже он.

tuzilastvo3

Познати српски адвокат Тома Фила сматра да је одавање оваквих информација, па све и да је то рађено уз дозволу Министарства правде, недопустиво.

„Амбасада САД није место где се расправља о оваквим информацијама, постоји орган УН који је задужен за то“, објашњава Фила.

„Сумњам да је реч о самоиницијативном одласку, а ако је то заиста урадио на своју руку, суочиће се са затвором због шпијунаже“, рекао је Фила за Наше новине.

Ипак, адвокат Горан Петронијевић сматра да ни Министарство правде не може да изда ту врсту сагласности и да се свако објављивање података из истраге која је у току класификује као кривично дело.

„Уколико се тај састанак одржао и ако су процуриле информације о истрази, није реч само о одавању службене тајне, већ и о одавању тајне особи која је везана за рад са страним обавештајним службама, односно о шпијунажи“, тврди Петронијевић.

Доказни материјал који је Ристичевић проследио јавности преко својих пријатеља „за сваки случај“ представљају крунски доказ а он је за КМ Новине посведочио да су управо то документа због којих је поднета тужба против Вукчевића и још четворо особа.

Кривични законик Републике Србије, члан 315. став 1,  за шпијунажу предвиђа казну затвора од три до петнаест година а то се односи на свакога ко тајне, службене податке саопшти преда или учини доступним страној држави, страној организацији или лицу које им служи.

Остале одбредбе, као и закон у целини, можете преузети у одељку нашег сајта документа – повреда Србије

Припремиле: КМ Новине

7 replies »

 1. Jedan od stotine olosa na visokim pozicijama ove nase jadne drzave, Inace opisao bih ga u nekoliko reci kao coveka jedva-prosecne intelegencije,antipaticnog izgleda, neizrecive pokvarenosti

  Свиђа ми се

 2. ТО НИЈЕ БИЛО СРПСКО ТУЖИЛАШТВО ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ; ВЕЋ ХРВАТСКО

  Слажем се са и са основним текстом и коментарима. Сматрам да се ради о шпијунима високог ранга. Мислим да г. Ристичевић има добре намере, али не бих рекао да те тужбе имају неку јачу подлогу. Нису ни ови шпијуни, Вукчевић, Векарић и остали, толико наивни да могу баш тако отворено да праве службене белешке о својим издајама које су у рангу најтежих кривичних дела. Ако постоји једино доказ о одласцима у америчку амбасаду, он губи на снази, јер су и многи председници Владе Србиje и министри исто тако одлазили у амбасаду и подносили извештаје, додуше усмене. О неким таквим посетама, колико је мени познато, пише Викиликс. Уосталом, ко сме американцима да каже и једну једину реч? Сетите се да су наше обавештајне службе ухватиле на делу у шпијунажи генерала Перишића. Он је снимљен видео камерама како вади поверљива документа и даје их америчком обавештајцу, а тај доказни строго поверљиви материјал је одузет на лицу места. Затим је америчка администрација све признала и упутила неко “жаљење“ и ту је крај. Да ли је Перишић био на оптуженичкој клупи? Не. Да ли је, за тако тешко кривично дело, био макар један дан у затвору? Не. Исто ће бити и са Вукчевићем, Векарићем и дружином.
  Када је реч о Вукчевићу, сећам се једне његове изјаве кад је гостовао у некој телевизијској емисији. Рекао је да је у време хапшења генерала Ратка Младића био на неком важном састанку на Брионима, на коме су били сви тужиоци из околних држава. Када му је стигла вест да је ухапшен генерал Младић, одмах је то шапатом пренео хрватском тужиоцу који је седео поред њега. Вукчевић је покушао да дочара како су њих двојица били врло срећни и кришом су се, испод стола, ухватили за руке и тако држали неко време. Да ли вам је онда јасно каквог ми тужиоца имамо?
  Када је реч о Векарићу, могу да кажем да је и сам његов избор врло проблематичан јер није изабран на регуларан начин, односно није изабран по прописима који су важили тада. Осим тога он је Хрват и та чињеница је сама по себи проблематична, јер смо били у рату са Хрватском и много тога је тек требало разрешити. Морало је свима да буде јасно да ће, као Хрват, бити пристрасан и да ће радити против српских интереса. Не тврдим да би баш апсолутно сваки Хрват радио против српских интереса, али Векарић је већ био на тим стазама и повезан са невладиним организацијама. Искрено говорећи, мене много интересује да ли је Векарић све те извештаје који су достављани америчкој амбасади, достављао и хрватским обавештајним службама или хрватским невладиним организацијама.
  Е, овде сад следи питање. Ко је Вукчевића и Векарића предложио за тако високе и врло значајне функције, ко их је изабрао и када их је изабрао??? На основу године када су изабрани, а изабрани су 2003. године, можемо да закључимо да су их изабрали чланови издајничке жуте багре. На жалост немамо њихова жута имена, а важно је, јер може слободно да се каже да то није било српско тужилаштво за ратне злочине, већ хрватско.
  С обзиром на чињеницу да Србијом и даље владају комунисти, хрвати и јевреји, мислим да ништа није чудно и да од тих кривичних тужби неће бити ништа, а волео бих да нисам у праву и да ти шпијуни и издајници буду осуђени на доживотне робије, јер нема смртних казни, а заслужили су их.

  Мића из Ниша

  Свиђа ми се

 3. Kоја држава? Мислиш ови које су ти исти Амери довели на власт, ови који су издали Космет, ови који су ударили на сиротињу, ови који отимају људима станове због комуналних дугова, ови који дозвољавају зеленаштво банкама, ови који повећавају број комуналних полицајаца зарад профита приватне компаније, ови…. аман бре човече у којој држави ти живиш?!?
  Остајте с’Богом, догодине на Космету!

  Свиђа ми се

 4. Cudna mi cuda. Pa samo budale nisu znale da su oni zapadni spijuni i da su zahvaljujuci tome i bili instalirani na ta vrlo vazna mesta odakle ce moci i isporuciti u Haski zlocinacki kazamat celokupno srpsko politicko, vojno i policijsko rukovodstvo samo zato sto je htelo i bilo duzno da brani svoju zemlju od okupacije i bombardovanja. Cemu se sad bilo ko cudi tim otkricem iako su to znali i vrapci na grani. Oni su najveca Srpska sramota i zlocinci visokog ranga.

  Свиђа ми се