АКТУЕЛНО

Највећа дојава у историји банкарске утаје пореза на рачунима швајцарске подружнице водеће британске банке ХСБЦ – Од порезника скривено 180 милијарди евра


Од порезника скривено 180 милијарди евра

Из Србије најмање 38 особа и фирми до 2006. године имало рачуне у швајцарском огранку банке ХСБЦ

Милион америчких долара. Та сума новца доња је граница за отварање рачуна у женевској подружници водеће британске банке ХСБЦ. У периоду од новембра 2006. до марта 2007 (дакле у само пет месеци) више од 130.000 клијената сакрило је тамо од пореских власти својих држава више од 180 милијарди евра. Овај најновији податак открио је јуче Ерве Фалчани, некадашњи компјутерски аналитичар ХСБЦ-а у Швајцарској, у интервјуу француском „Паризијену”.

12. 02. 2015. ПОЛИТИКА, за ФБР приредила Биљана Диковић

Ерве Фалчани (Фото Ројтерс)

Ерве Фалчани (Фото Ројтерс)

Фалчани је у оних пет судбоносних месеци тајно прекопирао јавности још непознату количину података о клијентима једне од најјачих приватних банака на свету. Према расположивим информацијама, 38 особа и фирми из Србије имало је рачуне у женевској филијали ХСБЦ-а, где су у периоду од 1988. до 2006. отворили 93 рачуна на којима је изгледа лежао око 41 милион евра, преноси Танјуг.

У међувремену, Фалчани је на аеродрому у Ници француским властима на Божић 2008. предао пет компјутерских дискова са свим детаљима власника рачуна, њиховим кодираним именима, контактима у женевској банци, али и на Кајманским острвима и Британским Девичанским острвима где су, по савету швајцарског огранка ХСБЦ-а, отварали фирме ради лакшег трансфера огромних сума новца.

„Реч је о много више од 130.000 клијената, ту су и милиони међубанкарских трансакција. Новинарима је дотурен само део података које сам уступио француским властима. Објављене информације о махинацијама тек су врх леденог брега”, описао је Фалчани француском дневнику.

Шта још зна Фалчани што није достављено међународној новинарској истрази и да ли је бивши крупије и неуспели кандидат шпанске партије Партидо X на недавним европским парламентарним изборима задржао копије оних пет дискова? Судећи према најавама шпанске левичарске партије Подемос, Фалчани је џокер који ће добро доћи све популарнијој странци, јер ће јој, како тврде, саставити извештај о пореским утајама у Шпанији.

Списак имена људи који су овој банци крили неопорезовани новац ових дана интересује многе службе и институције широм света. Највећи број тајних рачуна у тој банци имали су држављани Швајцарске (преко 11.000), Француске (око 3.000), Велике Британије, Бразила и Италије.

У Великој Британији, седишту ХСБЦ-а, од понедељка не јењава политичка бура због скандала који каља имиџ острвских банкара и сенчи могуће везе између врха власти и утицајних финансијера.

„Неће бити да је женевски огранак ХСБЦ-а једини упражњавао неслућено прање новца сумњивој клијентели. Службеница подружнице те банке у Луксембургу отпуштена је 2013. зато што је одбила да саучествује у мутним пореским радњама тамошње клијентеле”, упозорио је јуче Винс Кејбл, британски министар економије.

Британско министарство финансија најавило је јуче могућност отварања кривичне истраге о пословању споменуте банке, што су САД, Француска, Белгија и Аргентина учиниле још пре неколико година.

„У Великој Британији та банка је саучествовала у намештању лондонске међубанкарске каматне стопе, штимовању девизног курса, махинацијама око продаје осигурања за инвестиције, а сада и у организовању утаје пореза. Број скандала те банке је скандалозан, а најновије оптужбе су још скандалозније”, оценио је јуче Мартин Витли, извршни директор британске управе за финансијско пословање.

Белгијска влада запретила је прозваној банци да ће, уколико не буде сарађивала, бити принуђена да затражи међународни налог за хапшење садашњих директора филијала ХСБЦ-а у тој земљи као и у Швајцарској.

„Британски ХСБЦ платио је већ милионске глобе у САД и другим земљама, али оно што ме љути јесте чињеница да због тих махинација још нико није подвргнут истрази нити је означен као одговоран”, истакла је јуче америчка конгресменка Максин Вотерс у Одбору за финансијске услуге доњег дома Конгреса.

Америчко министарство правосуђа разматра да ли да обнови истрагу о некадашњим међународним пореским преступима ХСБЦ-а на финансијском тржишту САД. Најновији скандал могао би скупо да кошта чувену банку, основану 1865. у Хонгконгу.

Пореске махинације из банчиних досијеа прешле у приватни посед (Фото Ројтерс)

Пореске махинације из банчиних досијеа прешле у приватни посед (Фото Ројтерс)

Највећа дојава у историји банкарске утаје пореза
на рачунима швајцарске подружнице
водеће британске банке ХСЦБ

Пропала ванбрачна веза компјутерског аналитичара италијанско-француског порекла и његове колегинице изродила се прошлог викенда у откриће највеће банкарске утаје у историји.

Више од 106.000 клијената пореклом из 203 земље сакрило је у периоду од 2005. до 2007. године око 120 милијарди долара на рачунима швајцарске подружнице водеће британске банке ХСБЦ. Међу споменутим утајивачима пореза је и неименовани српски бизнисмен који је у једном тренутку покушао да тамо положи 20 милиона евра у кешу.

„Нисмо се мешали у његове новчане трансфере.Само смо га замолили да буде мање упадљив”, истакли су званичници ХСБЦ-а у истрази чије су детаље у недељу увече симултано обелоданили француски „Монд”, британски „Гардијан”и Би-Би-Си, као међународно удружење новинара истраживача (из 64 државе) у сарадњи са Центром за јавни интегритет САД.

„Нисам ни Робин Худ, ни Џејмс Бонд, сматрао сам грађанском обавезом да обавестим надлежне о масовним малверзацијама у другој највећој светској банци”, каже Ерве Фалчани (43), компјутерски аналитичар који је крајем 2007. тајно, на пет рачунарских дискова, снимио све податке о 30.000 страних рачуна швајцарског огранка британске банке основане 1865. године у Хонгконгу.

Амерички богаташи, руски олигарси и грчки магнати, чланови краљевских кућа Саудијске Арабије, Марока, Бахреина, Јордана, британске манекенке, возачи формуле „један” и међународни мировни преговарачи само су део клијентеле ХСБЦ-а на Женевском језеру, чије су вишегодишње пореске махинације из банчиних досијеа прешле у приватни посед Фалчанија и његове ондашње колегинице и љубавнице Ђорђине Микаел, француско-либанског порекла.

Жељни да започну нови живот, Ерве и Ђорђина неко време су се премишљали шта да раде са финансијским тајнама славних и моћних индивидуа, али и политичара Украјине, Кеније, Лихтенштајна, Џибутија, Парагваја, Алжира… као и лица под санкцијама УН, која су уредно уз свесрдну помоћ службеника ХСБЦ-а у Швајцарској годинама прала огромне суме новца.

Двоје љубавника су напокон почетком 2008. одлучили да ступе у контакт са банкама у Либану. Представљајући се као Рубен елЧидијак, Фалчани је тамошњим банкама покушао да прода дотичне податке: за двојац Фалчани–Микаел већ се заинтересовала и израелска тајна служба Мосад, због могућих информација о изворима финансирања милитантног шиитског покрета Хезболах. Покушај препродаје ових поверљивих података убрзо је пропао у Либану.

Блискоисточни банкари су у међувремену швајцарским колегама дискретно назначили да „неко покушава да прода њихове тајне податке”. Љубавна веза је убрзо потом пропала. Остављена Ђорђина затим је одлучила да швајцарским властима открије идентитет „узбуњивача”, а онда је за Фалчанијем кренула потера.

Компјутераш, одрастао у Монаку, само једном је допао шака швајцарским истражним органима. Пред иследницима у Женеви Фалчани је потанко испричао да је централу ХСБЦ-а још 2006.потанко обавестио о агресивним техникама врбовања сваковрсних клијената, о техникама пребацивања огромних сума новца без напуштања домовине на тајне рачуне под Алпима, о исплаћивању огромних сума готовине у валутама које су слабо у оптицају у Швајцарској, и о издавању наменских кредитних картица за уновчавање изван родне земље, али без већег одјека.

Швајцарски истражитељи, опчињени Фалчанијевом сарадњом, пустили су га тад кући и рекли му да дође сутрадан на наставак разговора. Од тада га у Швајцарској нису видели, а званични Берн је прошлог децембра ипак подигао оптужницу против њега због „индустријске шпијунаже”. Те ноћи у којој је пуштен кући 2008. године, Фалчани је прешао са породицом у Француску, где је неко време проборавио у очевој кући у Ници. На француском тлу Фалчани је почео да сарађује са пореским органима.

Званични Париз је о богатој документацији Фалчанија обавестио пореске колеге у Белгији, САД, Великој Британији… Међународно новинарско истраживање – у коме је учествовало 140 колега са свих страна света –открива да су надлежне власти у низу држава западног света већ 2010. имало комплетну слику пореских махинација угледне међународне банке на чијем је челу између 2005. и 2007. био британски лорд Грин, министар за трговину и инвестиције у влади Дејвида Камерона. Зашто је баш сада дошло до објављивања скандалозних махинација швајцарске подружнице моћне британске банке, за сада је неизвесно. Иначе, ХСБЦ је 2012. платио америчким властима дотад највећу новчану глобу од 1,9 милијарди долара због дугогодишњег прања новца сумњиве белосветске клијентеле на новчаном тржишту САД.

Британска банка избегла је тада криминалистичку истрагу у САД уз услов да јој се у следећих пет година не догоди никаква слична работа. У противном, ХСБЦ би могао да остане без дозволе да ради на Волстриту.

Наставак истраге против легендарне острвске банке је у овом тренутку непредвидив. Прозвана британска банка признала је јуче мањак надзора над својим швајцарским огранком, уз инсистирање да је од 2008. покренула радикалну трансформацију пословања”.

„ХСБЦ је деловао као глобална агенција за утају пореза”, оцењује бивши британски порески инспектор Ричард Брукс у изјави за Ројтерс.

Лорд Грин би морао да одговори на низ озбиљних питања, упозорила је јуче Маргарет Хоџ, председник Комитета јавне управе британског парламента.

Тања Вујић
објављено: 11/12.02.2015.

1 reply »

  1. ПЛАНЕТА ЈЕ ПОСТАЛА ДУХОВНА ГРОБНИЦА ЛАЖОВА, ЛОПОВА, ГРАБЉИВАЦА И УБИЦА !

    ДР ИНГ БОЖИДАР МИЛОСАВЉЕВИЋ http://skrivenosaznanje.blogspot.com

    Четверг, 12 февраля 2015, 15:19 UTC от „СРБски ФБРепортер“ : >РЕПОРТЕР posted: „Од порезника скривено 180 милијарди евра Из Србије најмање 38 особа и фирми до 2006. године имало рачуне у швајцарском огранку банке ХСБЦ

    Милион америчких долара. Та сума новца доња је граница за отварање рачуна у женевској подружници водеће британске“ >

    Свиђа ми се