(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН

(ПРО)ЗАПАДНИ ЗЛОЧИН 30: КФОР УНИШТИО ФОРЕНЗИЧКЕ ДОКАЗЕ НАКОН МИНИРАЊА СРБСКОГ АУТОБУСА- Годишњица од УЧК злочина у Ливадицама


Кристофер Карфамар, Унмик судија и тужилац из ШведскеКада су се појавили докази о умешаности бивших чланова ОВК (који су у време извршења злочина били чланови косовске полиције), више високих званичника из КФОР-а и УН-а су спречили или блокирали њихову просекуцију. То је по шведском судији значило, да су чланови ОВК од стране „Запада“ имали гарантовани имунитет што им је омогућавало да извршавају некажњено и најтежа кривична дела.

Ливадице без казне

Зашто је један од најтежих злочина над косметским Србима и после 10 година остао нерасветљен. За погибију 12 Срба није чак вођена ни озбиљна истрага

Последице минирања аутобуса „Ниш-експреса“

НИ после десет година од минирања аутобуса „Ниш-експреса“ у Ливадицама код Подујева, када је настрадало 12 Срба, а више десетина повређено, не знају се починиоци, а за овај злочин, један до најтежих од доласка међународне заједнице на Космет, још нико није одговарао. О овој трагедији (која се догодила 16 фебруара 2002. године), када је први у колони од пет аутобуса са путницима који су из централне Србије кренули на задушнице на Космет, нагазио на експлозив постављен у пропусту испод пута, по речима адвоката Живојина Јокановића, није вођена чак ни озбиљна истрага.

– Трагедија у Ливадицама је кривично дело, које је директно уперено против Срба, али се до данас овим нико није озбиљно бавио. Зато мислим да се мора извршити озбиљан притисак свих структура и снага према међународној заједници да се случај реши јер косовско правосуђе није спремно да води случај, због недовољне заштите сведока. Међутим, иако за напад на аутобус „Ниш-ескпреса“ нико није одговарао, истрага није званично затворена, јер, такви случајеви не застаревају – истакао је Живојин Јокановић, адвокат породица настрадалих, на дебати у Медија центру у Чаглавици, одржаној поводом десетогодишњице од ове несреће. – Злочин у Ливадицама је унео толико страха да ни дан-данас на Космету не може без опреза да се путује.

Присећајући се трагедије у Ливадицама, преживели путници не могу да сакрију револт што се и даље не зна ко је починио тај страшни злочин, у коме је у трену нестало 12 живота, а поготову што виновници тако страшне трагедије још нису кажњени.

– Никада нећу заборавити двогодишњег дечака, који је са мајком у поодмаклој трудноћи и оцем кренуо код бабе и деде на Космет, али, нажалост, нису стигли до одредишта. Сећам се унакажених тела, која су летела свуда унаоколо, али и јаука повређених и преживелих путника, који су кукали од болова, али и за настрадалима – испричала је „Новостима“ Гордана Ђорић, председница Удружења пословних жена из Лапљег Села, која се у тренутку несреће налазила у аутобусу.

ЈЕДАН ОСУМНјИЧЕНИ

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку марта прошле године ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за случај Ливадице, због, како је тада наведено, недостатка доказа. Иако је Еулекс покренуо нову истрагу о овом случају, шеф тима Еулексових тужилаца Тео Јакобс је јуна 2009. године изјавио да тај случај воде људи из канцеларије специјалног тужиоца, који су задужени за случајеве ратних злочина, али да немају осумњичених.

nisexpress-675x421

УНМИК: ОВК СЕРВИС

After meeting with UNMIK Chief Lamberto Zannier, the Kosovo leaders stated that they were prepared to discuss the other provisions of the Ahtisaari plan with Belgrade. Sejdiu said that there had also been talk of the UNMIK reconfiguration with Zannier

After meeting with UNMIK Chief Lamberto Zannier, the Kosovo leaders stated that they were prepared to discuss the other provisions of the Ahtisaari plan with Belgrade. Sejdiu said that there had also been talk of the UNMIK reconfiguration with Zannier…

Господин Келок и овде наглашава „да упркос јавног залагања за моралну, етичку и легалну улогу мисије УНМИК-а, водећи лидери те организације (на челу са Кушнером) су спроводили у „закон“ само интересе лидера ОВК.“

Како он појашњава, постојао је снажан отпор било каквој истрази и суђењима члановима ОВК, да би то описао следећим речима:

„Одмах сам разумео „компликовану природу“ наше мисије и да је УНМИК уствари постојао да би једино штитио људска права косовских Албанаца. Из тог разлога хапшење и процесуирање тих индивидуа за „обична“ кривична дела и ратне злочине није било „политички подобно“.

Стално нам је понављано од стране међународних представника на Косову да- „суђење „господарима рата“(ОВК) ће само изазвати реваншизам против КФОР-а и УНМИК-а. То је у стварности значило да је у протеклих шест и по година, УН на Косову био „виртуални таоц“ терористичких лидера наводно „расформиране“ ОВК, који су напрасно постали легални функционери косовске полиције или ушли у друге политичке и државне структуре лажне косовске државе.

У том статусу су наставили да шире страх и „ауторитет“ међу косовском популацијом, наставивши да буду недодирљиви.“ „Након свега“, цинично је закључио господин Келок, „они су били „хероји“, а не ратни злочинци, зар не?“

Господин Келок такође наглаша амерички стратешки интерес за „снажним војним присуством“ на Балкану, који је био одсликан у стварању огромне војне базе Бондстил, за чији опстанак им је било кључно одржавање на власти њиховог „протежеа“ терористе Тачија.

Било каква друга стварна демократска опција на Косову би могла да угрози америчку војну окупацију и трајно присуство на Косову (Бондстил је „узет“ на 99 година лизинга са Тачијевим потписом на легално неважећем(међународно) документу- примедба аутора). Келок је то описао следећим речима:

„…било је јасно да је Америци овде било потребно стално војно присуство, и права особа која је то могла да им формално легално обезбеди је био Хашим Тачи. Из тог разлога обезбеђивање његовог опстанка на власти је било од критичне важности за америчке планове са Косовом.“

МИНИРАЊЕ ЦИВИЛНОГ АУТОБУСА СА СРБИМА У ПОДУЈЕВУ- ДОКАЗАНА ЗАПАДНА САБОТАЖА И ЗАВЕРА!

nisexpress-675x421

Детектив Келок описује овај тежак злочин следећим речима:

„Најнижа (морална) тачка у заташкавању злочина терориста и убица на Косову је достигнута 16-ог Фебруара 2001 (у Ливадицама код Подујева), када је аутобус који је превозио Србе свих доба да би посетили своја напуштена гробља на Косову, дигнут у ваздух од стране шиптарских терориста, и то на путу који је наводно био проверен и осигуран од стране мировних снага.“

Сандеј Тајмс“ је у то време писао да су енглески војници „грешком“ пропустили да провере и осигурају кључни мост на том друму, који је истовремно био једна од најпогоднијих тачки за такву врсте диверзије!?

Већ сама та чињеница да је такав пропуст окупационих НАТО трупа, за које су многи још тада тврдили да није био случајан, као и због терористичког карактера тог тешког злочина и масовних цивилних жртава, је навела господина Келока да од својих претпостављених захтева да се формира специјална криминалистичка група у циљу темељне и квалитетне истраге овог терористичког акта.

Тај његов захтев, не само да је одбачен (овде не треба сумњати да су жртве били шиптари, да би било управо супротно),

„…Шта више, докази са места злочина су уклоњени или уништени, пре него што је званична полицијска истрага и почела. Није било никакве сарадње нити координације међународних структура у овом случају, што ме је само учврстило у убеђењу да је постојало званично заташкавање злочина ОВК“ наставља Келок.

КФОР УНИШТАВА ФОРЕНЗИЧКЕ И САКРИВА ДРУГЕ ДОКАЗЕ

busattack4

У то време је и Вашингтон Пост известио, да су одмах по дизању у ваздух аутобуса, у року од неколико сати, НАТО трупе (вероватно оне исте трупе које су наводно претходно провериле тај мост и послале невине српске цивиле у сигурну смрт) попуниле асфалтом кратер од експлозије уништивши на тај начин већину форензичких доказа.

Да то није била случајна грешка, доказује патерн криминалног заташкавања шиптарских злочина од стране „западних сила“ који се огледао у следећем:

  • НАТО је одбио да уступи своје обавештајне податке о овом злочину полицији УН
  • Такође је УН полицији онемогућен увид у телефонске рекорде осумњичених терориста ОВК,
  • Оно што „побија сваку логику“ да је главни осумњичени за овај тежак злочин Флорим Ејупи, чије ДНК пронађен на месту извршења злочина, „неким чудом“ побегао из најбоље чуваног места на Косову, америчке војне базе Бондстил.

Касније ће истрага господина Келока сазнати, да је Ејупи, као и већина водећих или истакнутих чланова ОВК био на платном списку ЦИА-е и других западних служби, и да у ствари није побегао како је то званично саопштено, већ да је од стране американаца пребачен на неку другу тајну локацију ради даљег „саслушавања“.

EUCOM Image

Ове тврдње детектива Келока су потврђене и са највишег места тадашње косовске међународне правосудне структуре, и то од стране Кристера Карфамара, шведског тужиоца и првог западног судије при УН суду на Косову; који је изјавио-

…Када су се појавили докази о умешаности бивших чланова ОВК (који су у време извршења злочина били чланови косовске полиције), више високих званичника из КФОР-а и УН-а су спречили или блокирали њихову просекуцију. То је по шведском судији значило, да су чланови ОВК од стране „Запада“ имали гарантовани имунитет што им је омогућавало да извршавају некажњено и најтежа кривична дела.

Господин Карфамар је нагласио да су овакве „интервенције“ стизале са највиших места (Б. Кушнер!?)

(Из књиге „(Про)Западни Злочин“- М.Новаковића, IV проширено издање, © 2014 Lulu(Publisher), Author: Miodrag Novakovic. All rights reserved ISBN 978-1-312-62946-2)

%d bloggers like this: