Зоран Влашковић

Брана и хидроелектрана Газиводе припадају Зубином Потоку!


Највећу насипну брану у Европи, Газиводе у општини Зубин Поток, изградила Србија!

Пише: Зоран Влашковић
19. фебруар 2015. КМ Новине

Апсолутно нема ниједног аргумента да брана Газиводе (језеро и ХЕ Газиводе) у Ибарском Колашину падне под капу Приштине. Пре свега, месно брана припада општини Зубин Поток, Србија је враћала кредит Међународној банци из Вашингтона а Срби, чија су имања узета у бесцење а српски народ буквално протеран са подручја акумулације, још до данас није остварио правичну новчану надокнаду.

Прошло је више од четири деценије од почетка градње највеће насипне бране у Европи, Газиводе на делу горњег тока реке Ибар у Ибарском Колашину на северозападу Косова и Метохије. Брана је грађена кредитом Међународне банке из Вашингтона од 45 милиона америчких долара са роком враћања од 24 године, односно до 2000. године. Тадашња Федерација је преузела обавезу враћања кредита.

Превасходни циљ изградње овог капиталног објекта је био наводњавање више од 77.000 хектара плодних косовских поља, затим коришћење техничке воде за потребе косовских термоелектрана у Обилићу, као и производња електричне енергије на ХЕ Газиводе инсталисане снаге 36 МW. Поред тадашње велике насипне бране на Ибру грађена је истовремено и мала брана Придворице, километар испод, за потребе наводњавања косовских поља и за потребе ТЕ у Обилићу…

Но, како многи тврде, позадина изградње бране Газиводе у чисто српској средини, је била да се плански исели српско становништво поред Ибра од Газивода до Рибарића и да се српска села на Мокрој Гори одсеку од света! Тај план у пракси је скоро у потпуности постигнут!

Када се овоме дода да је становништву, коме је одузета имовина за потребе акумулације, исплаћивана неправична новчана надокнада за одузету имовину, један ар у вредности кутије цигарета, и да ни једном домаћинству није обезбеђен адекватни смештај након потапања кућа, онда слика о планском протеривању Срба из вековног српског краја постаје јаснија.

Експропријација, боље рећи отимање најплодније српске земље поред Ибра на месту акумулације, обављена је за 1.050 хектара.

Lake

Инфорграфика: Зоран Влашковић / КМ Новине

Брана је почела да се гради у другој половини фебруара 1972. а акумулација почела да се пуни децембра 1977. године.

– Српска домаћинства још нису остварила правичну надокнаду за одузету земљу.
– Још увек далеко од наводњавања планираних 77.000 хектара косовских поља.
– Изграђена кредитом од 45 милиона америчких долара.

Воде акумулације језера Газиводе потопилиле су 60 домаћинстава са близу 400 становника а село Чпиље је у потпуности избрисано са лица земље као и делови села Резала и Брњак. Бројна домаћинства ни до данас нису добила никакву надокнаду за одузету имовину.

Становништво се под принудом исељавало, по цичи зими децембра 1977. године када је акумулација почела да се пуни а домаћинства су била без икаквог унапред обезбеђеног смештаја. Од мраза и туге горштацима је душа пуцала! Забележен је и случај смрзавања у камиону земљорадника Радоја Гаљка из Резала након напуштања куће.

Зубин Поток -  општина је формирана 1987. године, мада је као општина постојала све до 1965. године у данашњим границама, када је укинута и припојена општини Титова Митровица

Зубин Поток – општина је формирана 1987. године, мада је као општина постојала све до 1965. године у данашњим границама, када је укинута и припојена општини Титова Митровица

Скупштина општина Зубин Поток више пута је званично тражила од највиших републичких органа да се исправи историјска неправда према силом прилика протераном српском народу са подручја језера Газиводе, обави поновна правична новчана надокнада, али све је остало на томе. Није могао да се оствари ни захтев Зубиног Потока да се седиште “Ибра Лепенца“ из Приштине премести у Зубин Поток и да сиромашна општина убира средства од свог природног богатства. И данас општина Зубин Поток од свог највећег богатства скоро да нема никакве користи, осим тридесетак запослених у ХЕ Газиводе.

Од планираних 77.000 хектара наводњавања косовских поља, није остварено ни два одсто па тако није остварен ни гломазни пројекат о наводњавању косовских поља, назван “Ибар – Лепенац“.
_____________________________

zoranvlaskovic-lidДугогодишњи је новинар листа „Јединство“ који се до 1999. године штампао у Приштини. Вишеструки је добитник награде матичног листа за најбољег новинара године. Аутор је три књиге о Косову и Метохији.

Први је обишао караулу Кошаре после окупације КиМ од стране НАТО-а, први фотографисао немачке војнике окупаторских снага на бункерима из Другог светског рата које су такође Немци саградили на северу КиМ. Данас је сарадник многих гласила у Србији али и широм света где се издају листови на српском језику.

Рођен је и живи у Косовској Митровици.


Припремиле: КМ Новине

2 replies »

 1. HIDROTEHNIKA je gradila i Stubo Rovni…
  С В Е део ИСТОГ мегаломанског плана и доказано прецењих потреба за водоснабдевањем у оквиру Водопривредне основе Србије, крајем седамдесетих година прошлог века, где се предвиђа изградња 18 регионалних и међурегионалних система водоснабдевања,
  При пројектовању 18 акумулација и зарад вишедеценијских профита разних политичарско-хидрограђевинских лобија потпуно су занемарена алтернативна решења водоснабдевања на основу више него довољних резерви подземних вода, као и опасности од руинирања истих, еколошких последица, па и сеизмичких.
  Тако је развлачена и цела наша привреда, а посебно природни ресурси и потенцијали, а форсирана неприродна решења у функцији пљачке и тихе окупације.
  На жалост, или срећом, дочекали смо да се уверимо у лоше стране тих Пројеката на примерима неких од тих брана које су прве изграђене и налазе се у експлоатацији преко 30 година ( толики им је и просечни век „трајања“) – наиме последњих годину дана присуствујемо умирању акумулације Врутци у сливу Ђетиње (бујању алги услед еутрофикације језера и гомилања штетног муља на дну акумулације). Акумулација Рзав такође показује исте симптоме. То ће се десити и са Ровни, Селова, Првонек након још краћег периода од дана пуштања у функцију.
  Ко ће одговарати за грешке након 30 година? Ко одговара за учињене грешке сада, 30 година након изградње акумулације Врутци ( 1978 – 1981)? НИКО!

  Свиђа ми се