АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Звонко Михајловић – Koсово, буре барута!


Zvonko-Mihajilovic-foto-Jutjub-650x464

Звонко Михaјловић, СРС
Правда 21. фебруар 2015

Све актуелнија прича са масовним исељавањем Албанаца са КиМ већ на пролеће може да добије свој стварни епилог и открије своју праву позадину. Наиме, најаве Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија да Косово чека “Косовско пролеће“ представља најаву нечега што може дугорочно и неповољно да дестабилизује комплетну ситуацију у јужној Српској покрајини.

Ако узмемо у обзир да су Владе Немачке и Аустрије по хитном поступку промениле закон о азилантима а Косово прогласиле сигурном земљом, то аутоматски значи да им је намера више него јасна, све азиланте вратити тамо одакле су дошли. Уз наравно могућност да неке од њих врате и на простор централне Србије ако та лица поседују важећа документа издата од стране органа Републике Србије. Сви они ојађени који се буду вратили на КиМ, дубоко незадовољни и разочарани комлетном ситуацијом због које су и побегли у покушају да се снађу у белом свету, постају нове жртве и предмет манипулације од стране косовских политичара, пре свега поменутих Рамуша Харадинаја и Аљбина Куртија, чијих су партија ови људи иначе и гласачи.

azilanti-izbeglice-600x323

Сви они који прате косовско-метохијска збивања знају да ове године није било никаквог обележавања седмогодишњице једнострано проглашене независности Косова. Да су све активности које је “Влада“ у Приштини планирала, отказане. Да је чак и Ветвендосје (самоопредељење) Аљбина Куртија отказала све активности планиране за тај дан јер су управо присталице ове партије тога дана биле заузете паковањем кофера за пут у неизвесност.

Свако ко је тога дана, 17. фебруара, прошетао градовима КиМ могао је да види смркнута лица и разочарење Албанаца због свега онога што им је обећано а није испуњено. Аутобус је у међувремену постао статусни симбол Косова. Овде настаје кључни моменат. Након повратка азиланата из Немачке, Аустрије и Швајцарске, јер их је тамо отишло највише, чекају их Рамуш Харадинај и Аљбин Курти и сав њихов бес усмеравају на “Владу Косова“ а пре свега на Ису Мустафу и Хашима Тачија. Иначе Ису Мустафу, Курти и Харадинај, сматрају издајником који је изневерио договор прављен шест месеци око формирања Владе без учешћа партије ПДК Хашима Тачија. И тај ће бес бити превелики, чак толико велики да ће „Влада“ пасти.

Међутим, овде постоји превелики ризик за косовско-метохијске Србе управо из разлога што ће Тачи и Мустафа покушати да сву ту негативну енергију усмере против Срба означивши их као главне кривце за лош стандард Албанаца јер су кључни економски ресурси какви су Трепча, језеро Газиводе и Ски центар Брезовица и даље под Српском контролом. С тим у вези Хашим Тачи већ увелико лобира код европских званичника како би они извршили притисак на Владу Републике Србије и Александра Вучића да направе уступак када је и ова област у питању. Због “европског пута“ Србије то неће бити велики проблем.

Да би се избегао један овакав, по Србе до краја неповољан сценарио, потребно је да сви “Срби“ који раде у институцијама “Републике Косово“ исте напусте одмах и својим активностима не дају повода да се срџба Албанаца усмери на српско становништво већ да своје проблеме Албанци решавају унутар својих редова а ми останемо по страни.

Надам се да код Вучићевих кадрова у Косовској Влади има још мало памети и да ће опште интересе овога пута ставити испред личних. Што до сада није био случај.

3 replies »

 1. SHIPTANZE na Kosovu NEMAJU NIKAKVO OBAVEZNO ZDR. OSIGURANJE – NEGO SAMO PRIVATNO (rekose na TV)! Nema vise Srbije-muzare! Treba da se skupimo i trazimo za isplatu nazad onu nasu celokupnu SOLIDARNOST – koju smo godinama placali shiptanzama (deo su ukrale komunjare na vlasti)…
  SHIPTANZE VRACAJU AVIONIMA DO PRISHTINE! One koji nece avion – nego hoce pesice do Vojvodine – NAGUZITE!
  http://www.srbijadanas.com/clanak/deportacija-pocinje-prvi-albanci-stizu-nazad-u-srbiju-23-02-2015

  Свиђа ми се

 2. Zamislimo nezamislivo! Akcijom srpske diplomatije, Kosmet se vrati u nadleznost Srbije, Medjunarodni faktor ode sa Kosmeta, i ostavi Kosmet na dalju nadleznost Srbiji. Pitanja: Dali Srbija ima infrastrukturu da moze upravljati Kosmetom? Ima li dovoljno Policije i Vojske, da obave svoj posao kako treba, a da ne ugroze ostale delove Srbije? Ovako, kako sada stoje stvari, vrlo tesko.

  Свиђа ми се

 3. БРАТЕ СРБИНЕ САМО НАМ ГОСПОД МОЖЕ ПОМОЋИ А вучића је узео нечастиви и све остале под своје КАКО ДРУКЧИЈЕ ДА СЕ ОБЈАСНИ ЊИХОВА издаја У СРБСКОЈ ИСТОРИЈИ ОВО ЈЕ НЕЗАПАМЋЕНО

  Свиђа ми се