АКТУЕЛНО

АНАТОМИЈА ЗАБОРАВА: У Лондону отворена изложба посвећена жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини


Међународна комисија за истину о Јасеновцу отворила је у Дому Владике Николаја у Лондону изложбу “Анатомија Заборава”, посвећену жртвама хрватских логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома у Јасеновцу и Доњој Градини, саопштила је Комисија. Изложбу, чији су аутори Вања Смуља и Споменка Кузмановић, припремила је Народна и Универзитетска библиотека Републике Српске поводом 70 година од завршетка Другог светског рата, преноси Танјуг.

24. 02. 2015. Стање ствари, Танјуг, за ФБР приредила Биљана Диковић

izlozba london
На свечаности у Лондону представљена је и књига „Иван Ханс Мерц, римокатоличка ‘црква’ и истините лажи“ којом аутор Драгана Мијатовић Томашевић покушава да расветли живот и рад Мерца који је, према писању хрватске штампе, био духовни вођа хрватског усташког покрета.

Комисија је представила и добротворну организацију „Jasenovac and Holocaust Memorial Foundation“, која је основана у Великој Британији и прикупља средства за изградњу меморијалног центра на јасеновачком стратишту у Доњој Градини и истраживање геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ.

Истина о злочинима би, наводи Комисија чији је председник Србољуб Живановић, требало да омогући успостављање међусобног помирења различитих верских и етничких група које сада живе на територији Босне и Херцеговине и Хрватске.

Међународна Комисија за истину о Јасеновцу (у којој није било представника са територије бивше Југославије), којом је председавао амерички професор Бернард Клајн, утврдила је да је преко 1.400 римокатоличких свештеника и часних сестара мучило и убијало Србе, Јевреје и Роме.

Међу жртвама је било преко 700.000 Срба, 23.000 Јевреја и 80.000 Рома, пише у саопштењу Комисије која додаје да је Хрватска била једина земља на свету која је имала логор за истребљење деце. Утврђено је да је међу јасеновачким жртвама било 110.000 деце испод 14 година старости.

Отварању изложбе и промоција у Лондону присуствовали су, између осталих, принцеза Катарина, дипломатски кор на челу са амбасадором Србије Огњеном Прибићевићем, представником Војске Србије пуковником Сашом Перовићем, свештенство православних цркава у Лондону, наставници лондонског универзитета, представници британске националне библиотеке и многих српско-британских удружења.

jas-london

2 replies »

  1. Док се наши боре за истину у Јасеновцу након 70 година од страдања данас гледамо и слушамо цинизам поводом Сребренице. За неких сљедећих 70 година можда ће опет бити борба за истину ко је извршио заиста геноцид у Подрињу а ко не. Важно је да данас у Српској имамо политичког лидера НДП-а Драгана Чавића који је потписао као бивши предсједник признање геноцида над бошњацима. Ко ће тај потпис избрисати са образа србима у БиХ и наметнуте лажне срамоте? Опет нека изложба у Лондону за 70 година.

    Свиђа ми се

  2. Много више доказа би било да их Додик није вратио усташама преко Америке, па они сада са њима манипулишу. Што се тиче Огњена Прибићевића, то је „прави“ човек на „правом“ месту, јер он као и послодавац му Вучић, каже да, СРБИ треба да мењају свест.

    Свиђа ми се